Spiritualiteit

Geheimen van het universum: waarom te veel denken je intuïtie blokkeert

Door Kim Chestney
Geheimen van het universum: waarom te veel denken je intuïtie blokkeert

Denk jij (onbewust) ook dat je een situatie of wens kunt controleren door er heel veel over te denken? “Het concentreren zelf wordt een valstrik voor je gedachten: hoe meer je denkt, hoe minder je intuïtief kunt ontvangen,” zegt Kim Chestney, auteur van Antwoorden van het universum. In dit artikel legt ze uit waarom én waarom je denkende brein toch heel belangrijk is.

Ergens voor strijden, hoe goedbedoeld ook, kan ons meer kwaad dan goed doen als we niet open blijven voor de intuïtieve levensstroom.

Het komt wanneer je het minst verwacht…

Wat je innerlijke dimensie en het universum betreft, vindt de magie vaak plaats als je er helemaal niet naar op zoek bent of als je het het minst verwacht. Omdat het waarnemerseffect op kwantumniveau werkt, functioneert het in een staat van niet-denken. Alleen op doelloze momenten, bijvoorbeeld als we in de auto zitten (niet achter het stuur!) of na een lange dag thuis op adem komen, kan de intuïtie onze aandacht pakken.

Denken stopt intuïtie

Als we aan problemen werken of ons concentreren, sluiten we onze geest af voor onze kwantumintelligentie. Het concentreren zelf wordt een valstrik voor je gedachten: hoe meer je denkt, hoe minder je intuïtief kunt ontvangen. De reden hiervoor is dat je, doordat je je aandacht op één specifiek ding richt, alleen nog openstaat voor dat ene ding. Als je je te intensief concentreert, te hard probeert, te hard nadenkt, ben je niet langer ontvankelijk, maar zit je opgesloten in je denken.

Wil je kwantumintelligentie kunnen gedijen, dan moet je haar in een ontspannen, aandachtige staat benaderen. Wees aandachtig maar open.

Waarom het de eerste keer vaak het best gaat

Een goed voorbeeld van de concentratievalkuil is beginnersgeluk. Vaak doen we iets wat we voor het eerst doen van nature of intuïtief beter dan alle latere keren. Als we geen idee hebben van wat we moeten doen, is de kans groot dat we op onze innerlijke leiding vertrouwen. Denken we eenmaal te weten hoe het moet, dan vertrouwen we op onze analyserende geest, waarmee we vaak niet dezelfde resultaten behalen. We zitten gevangen in de concentratievalkuil.

De gevolgen van te hard je best doen

Concentratievalkuilen liggen overal. Heb je iemand weleens van je weggeduwd doordat je te hard je best deed om diegene voor je te winnen – of andersom? Hoe harder iemand probeert je vriendschap of genegenheid te winnen, hoe groter de kans dat je diegene niet aardig vindt. Ken je iemand die keihard werkte aan succes waardoor het juist uitbleef? Misschien was hij te veel gaan piekeren over het project, had zij veel te veel zitten schaven aan een creatief idee, of was hij zo ambitieus dat niemand met hem wilde werken.

Te veel concentratie, willen beheersen of te veel willen doen, kan ons onbuigzaam maken, intuïtief blokkeren en ervoor zorgen dat we onze energie verkeerd gebruiken. Ergens voor strijden, hoe goedbedoeld ook, kan ons meer kwaad dan goed doen als we niet open blijven voor de intuïtieve levensstroom.

Gezond evenwicht

De sleutel tot succes is een gezond evenwicht tussen onze intentie – onze persoonlijke aandacht – en onze intuïtie – onze universele leidraad. In plaats van proberen te realiseren wat we nodig denken te hebben, kunnen we beter op onze kwantumintelligentie vertrouwen om ons te helpen bij het manifesteren van wat universeel gezien echt belangrijk voor ons is.

Een mentale gerichtheid is de katalysator voor de manifestatie van de kwantumwereld in de werkelijkheid, een proces dat zich weerspiegelt in de golf-deeltjedualiteit van de kwantummechanica. Met bewuste intentie manifesteer je vanuit het veld. Volgens de kwantumtheorie gedraagt een foton of elektron dat niet wordt waargenomen zich als een golf. Het bevindt zich in een toestand van pure potentie als onderdeel van het kwantumveld. Zodra een foton of elektron wordt geobserveerd, gedraagt het zich als deeltje met een specifieke locatie en andere eigenschappen zoals lading en momentum. Tijdens het manifestatieproces verandert de golf in een deeltje en dit alles simpelweg door observatie.

De beperking van de denkgeest

Als je je denkgeest gebruikt om een golf de definitieve werkelijkheid in te sturen door middel van je concentratie, creëer je een beperkte staat van zijn. Je haalt het eindige uit het oneindige. In haar boek Het Veld schrijft Lynne McTaggart: ‘Met het waarnemen zelf veranderen we de tijdloze, ruimteloze wereld van interfererende patronen in de concrete en afzonderlijke wereld van ruimte en tijd’. De geconcentreerde denkgeest is van nature een beperkende factor. Hij handelt als een soort drukregelaar die specifieke informatie uit het kosmische veld haalt.

Je denkgeest is een drukregelaar voor je intuïtie. Hierdoor heb je, hoe intuïtief je ook bent, geen toegang tot alle informatie in het veld. Het feit dat je een bewust individu bent betekent per definitie een vermindering van gewaarzijn. Doordat de drukregelaar onderdeel is van de blauwdruk van onze hersenen, is het onmogelijk om een heel universum aan data te downloaden via onze beperkte mentale bandbreedte.

Waarom de denkgeest evengoed belangrijk is

Toch is het reducerende vermogen van de geest een noodzakelijk onderdeel van individueel bewustzijn. Zonder zouden we het enkelvoudige niet kunnen kennen. Dan zouden we de relativiteit van tijd en ruimte niet kunnen ervaren. Als je geest bewust alle informatie van het universum zou bevatten, zou er geen sprake zijn van een reis door het leven, de tijd zou zich ontvouwen, maar er zou geen ontwikkeling plaatsvinden. Er zou geen privacy of individualiteit zijn omdat iedereen alles zou weten. Met de kracht van aandacht en concentratie kunnen we ons verhaal vormgeven en deelnemen aan de prachtige levensdans terwijl we intuïtief verbonden blijven met de grote eenheid.

Als we onze beperkte en onze onbeperkte geest met elkaar in evenwicht brengen, kunnen we op pad gaan en worden we onderdeel van de reis, terwijl we open blijven voor de levensstroom. In de perfecte staat van ontspannen gewaarzijn waarin concentratie ontspant in intuïtieve ontvankelijkheid, kunnen de helderheid van geest die nodig is voor je intentie en de openheid van geest noodzakelijk voor inzichten, tegelijkertijd aanwezig zijn.

In de ongedwongen toestand van ontspannen gewaarzijn hebben je gedachten een magnetische werking op de hoge trillingsgolven van het veld en vangen ze die op, terwijl je gevoelens afgestemd zijn op en zich overgeven aan de bewegingen van de resonerende trillingen van het veld. Je staat open voor de waarheid, wat je persoonlijke
behoeften, doelstellingen en ambities verder ook mogen zijn. Dit is de ware geest van co-creatie, van in overeenstemming leven met het universum.

Fragment uit: Antwoorden van het universum

Antwoorden van het universum

Antwoorden van het universum

Hoe verhouden kwantumintelligentie en intuïtie zich tot elkaar? Kim Chestney neemt je in 'Antwoorden van het universum' mee op een excursie naar de grenzen van kennis.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid
€ 20,00

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Anne Fleck

'De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid' van Dr Anne Fleck geeft je meer energie door de kracht van voeding en leefstijl.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?