Bewustzijn

Leven in een andere dimensie: wijze levenslessen van iemand met alzheimer

Door Gastauteur
Leven in een andere dimensie: wijze levenslessen van iemand met alzheimer

Alzheimer als bron van verwondering, traagheid en acceptatie of als inspiratie om in het nu te leven; het kan! Evelien Pullens, auteur van De vijfde dementie, leerde van haar moeder (die de laatste 10 jaar van haar leven alzheimer had) hoe ze met aandacht in het NU kan zijn. Ze schrijft in dit artikel een paar belangrijke inzichten die ze van haar moeder heeft geleerd.

Ik luister ook naar de onderliggende boodschap, waarin ze me laat zien hoe ze gedeeltelijk een andere dimensie aan het ervaren is.

Luister naar mij

“Ik leef in het moment, roept mijn moeder vrolijk. “Er zijn hele boeken over ‘ZIJN in het NU’ geschreven. Ik hoef daar niet over te lezen, want ik doe het vanzelf. Heeft mijn moeder, nu ze alzheimer heeft, iets verworven waar ik al heel lang mijn best voor doe met meditatie en mindfulness? Verwondering, traagheid, acceptatie.

“Als er iets niet klopt, dan heb ik daar zelf geen last van, zegt ze. Als ik goed luister, relativeert haar uitspraak een heleboel van mijn zorgen. Het is niet erg als er iets niet klopt, zegt mijn moeder. Ik hoef niet zo perfectionistisch te zijn en stress te hebben om er voor te zorgen dat mijn moeder genoeg te doen heeft of een perfecte kerst te organiseren. Als er iets niet klopt, dan heb ik daar zelf in ieder geval geen last van, vertelt ze mij.

Zij heeft geen besef meer van tijd en ruimte. Hoe vaak ik bij haar ben en op welke dag, maakt haar niet zo veel uit. Wat wel uitmaakt is dat ik er ECHT ben als ik bij haar ben, aanwezig in het moment, met volle aandacht. Wil je weten hoe je goed voor mij bent? Luister naar mij en doe dat oprecht. Zeg niet dat je luistert en vervolgens met 101 andere dingen bezig bent. Toon je oprechte interesse in mij, daar doe je me een groter plezier mee dan dat je goed kan poetsen, vertelde mijn moeder eens aan een groep verzorgenden tijdens een studiedag. Zij woonde toen al een jaar in een verzorgingshuis vanwege haar dementie.

Aanvoelen en meebewegen

Ik luister met oprechte interesse naar wat mijn moeder met en ook zonder woorden zegt. Ik luister ook naar de onderliggende boodschap, waarin ze me laat zien hoe ze gedeeltelijk in een andere dimensie aan het ervaren is. Zo wordt het omgaan met mijn moeder en andere mensen met hersenziektes een training in ZIJN. Het vraagt van mij dat ik me losmaak van mijn plannen, mijn aannames, mijn gedachtes en herinneringen. Het vraagt een vertraging van mijn denken en een vermogen tot intuïtief waarnemen. Wat kan ik aanvoelen en hoe kan ik meebewegen met wat er is? Steeds opnieuw merk ik dat ik veel te veel wil. Ik wil dat het gezellig is, dat we een gesprek hebben, een activiteit doen. Vaak brengt dat spanning met zich mee, wrijving en afwijzing.

Maar gelukkig lukt het me meer en meer de traagheid en stilte in mezelf op te zoeken, waardoor ik veel beter kan observeren wat er om me heen gebeurt en mijn intuïtie kan laten spreken. Terwijl iemand in het dagelijks leven boosheid of irritatie laat zien, is er op wezensniveau vaak een heel ander proces gaande. Bijvoorbeeld de verwerking van oude trauma’s of onveiligheid. Het is bevrijdend als het gezien wordt. Contact met mijn eigen wezenlijke zelf moedigt de ander aan om dit ook te doen en kan iemand met dementie de kans geven iets in zichzelf te healen.

De vijfde dementie

De vijfde dementie

Evelien Pullens schreef het boek De vijfde dementie (winnaar van de ParaVisie Award: Boek van het Jaar 2022), waarin ze dieper ingaat op de binnenwereld van mensen met dementie en hoe je daar als omgeving op af kunt stemmen. Evelien werd geïnspireerd door haar moeder en andere mensen met dementie die zij begeleidt in haar praktijk. Door mee te kijken naar hun innerlijke verhalen, licht ze een tipje van de sluier op van wat er zich in het hoofd van mensen met dementie afspeelt. Evelien Pullens is reader, schrijver, begeleider en leraar theater en intuïtieve ontwikkeling.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?