Spiritualiteit

Je energieveld reinigen: zo kun je stagnerende stress sneller loslaten en energieën zuiveren

Door redacteur
Je energieveld reinigen: zo kun je stagnerende stress sneller loslaten en energieën zuiveren

Voor ons welzijn is het van groot belang dat we onszelf iedere dag de gelegenheid geven om ons zenuwstelsel te ontdoen van de chaos waaraan we door de dag heen blootstaan. De piepjes en signaaltjes van elektronische apparatuur, verkeerslawaai, motoren, machines, constant geroezemoes van mensen, ongezonde elektromagnetische trillingsfrequenties die ons belagen, lastige meningsverschillen, wat het ook is, als we deze energieën niet weer kwijtraken, bouwen we stress op.

Nog belangrijker is dat deze lading zich in ons energielichaam kan opstapelen en na verloop van tijd in ons fysieke lichaam kan gaan vastzitten. Een diepe of langdurige zuivering op gezette tijden is zeer aan te bevelen, zodat stagnerende stress wordt losgelaten en de natuurlijke bioritmen worden hersteld.

Jezelf langslopen

De belangrijkste gewoonte die je moet ontwikkelen is wat ik ‘jezelf langslopen’ noem. Het kost je maar een paar minuten en ik raad je aan het verschillende keren per dag te doen, met name voor je gaat slapen. Jezelf langslopen betekent een ogenblik de tijd nemen om te kijken hoe het fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch met je is gesteld en, als het nodig is, dingen aan te passen.

Fysiek

Fysiek ga je na hoe je lichaam zich voelt. Zijn je schouders gespannen of opgetrokken? Is je ademhaling oppervlakkig? Heb je een knoop in je maag? Heb je ergens pijn? Voel je je slap? Ben je aanwezig in je lichaam? Al deze dingen kunnen je aanwijzingen geven die je meer inzicht opleveren in wat je op een gegeven moment precies voelt, denkt of aan het verwerken bent. Ons lichaam toont ons fysiek onze angsten en overtuigingen. Als we naar ons lichaam luisteren, laat het ons precies zien wat we moeten weten om een kwestie aan te pakken of door te werken. Een of twee keer diep en langzaam ademhalen kan je dan als het ware ‘resetten’.

Mentaal en emotioneel

Als je wilt weten hoe je mentale en emotionele toestand is, moet je kijken naar wat je denkt en voelt. Als je je lichaam al bent langsgelopen, is de kans groot dat je al een paar aanwijzingen hebt gekregen omtrent je mentaal-emotionele toestand, want je lichaam weerspiegelt die. Voel je je vol zelfvertrouwen of machteloos? Helder of verward? Overweldigd of verwachtingsvol? Krijg je van je innerlijke stem aanmoedigingen of boort hij je helemaal de grond in? Gaan er voortdurend oude dialogen door je hoofd? Ben je met je gedachten bij wat je vandaag allemaal nog wilt doen? Maak je in gedachten boodschappenlijstjes? Heb je je door iemand naar beneden laten halen? Heb je iets gezegd of gedaan waar je spijt van hebt? Is er iets wat om je aandacht vraagt, maar negeer je het?

Energetisch

Je energetische toestand controleren houdt in dat je kijkt of je energieveld personen of zaken bevat die er niet in thuishoren. Als je je lichamelijke en je emotioneel-mentale toestand bekeken hebt, dan weet je waarschijnlijk al of je iets of iemand terug hebt laten kruipen, je energieveld in. Hoogstwaarschijnlijk weerspiegelen je emoties en je innerlijke dialoog dat. De volgende stap is je energieveld reinigen van alles wat jou niet dient. Zie ‘Je energieveld reinigen’ hieronder voor verschillende mogelijkheden om dit te doen.

Waar het bij jezelf langslopen om gaat is dat je de mogelijkheid krijgt om je patronen te zien en de noodzakelijke aanpassingen te doen. Als ik mezelf langsloop, haal ik daarbij altijd diep adem. Ik gebruik mijn ademhaling vaak om energie in beweging te brengen; het is voor mij de beste manier die ik ken om energie te verplaatsen. Dit gaat inmiddels zo automatisch, dat mijn lichaam gewoon even pauzeert en een keer heel diep ademhaalt, helemaal uit zichzelf.

Dagelijks jezelf langslopen is ook belangrijk om je gewoonten en gedragspatronen te leren zien, en om erachter te komen of je misschien op een dieper niveau met jezelf aan het werk moet. Het is voor ons als mens (niet alleen als empaat) belangrijk om regelmatig aandacht te geven aan onze fysieke, mentale, emotionele en energetische toestand. Dan krijgen onopgeloste kwesties, kwetsuren, trauma’s en dagelijkse ophopingen niet de kans te gaan woekeren en zich te ontwikkelen tot ziekte, wrok, verbittering, starre opvattingen, woede of slachtoffergevoel.

Je energieveld reinigen

Ziekten beginnen in het energetisch lichaam. Als je ze niet op tijd aanpakt, wordt de trillingsfrequentie van de aandoening lager en manifesteert die zich fysiek. Als je eenmaal goed bent afgestemd op je energetische toestand, merk je het onmiddellijk als je energieveld gereinigd moet worden. Daar bestaan tientallen methoden voor. Onderstaande opsomming is dus niet volledig, maar biedt je wel een ruime keus aan manieren. Kies een manier, al naar gelang je persoonlijke voorkeur, de beschikbaarheid van tools en de omgeving waarin je doorgaans verkeert.

Methode 1: diep ademhalen

‘Zolang ik kan ademen, kan ik iets doen’ is mijn motto. Onze ademhaling is een van de krachtigste manieren om onze energie in beweging te brengen. Het kost je niets en je kunt er altijd gebruik van maken. Je hoeft alleen maar je bewuste aandacht te gebruiken. Ik stel me voor dat de uitademing als een kam door mijn energieveld gaat en zoals het rooster in een automatische, zelfreinigende kattenbak alle ‘afval’ meeneemt en afvoert naar de aarde.

Voor diepe, bewuste ademhalingen moet je langzaam en bewust inademen, een paar seconden wachten, en dan langzaam en bewust uitademen, waarbij je de ademstroom een heel specifieke richting geeft en niet lukraak laat ontsnappen. Als ik met behulp van mijn ademhaling energie verplaats, kan ik de adem horen stromen. Het komt ook nogal eens voor dat ik rillingen, tintelingen of andere lichamelijke reacties heb als mijn energieveld zichzelf reinigt.

Methode 2: smudgen

Smudgen is het laten smeulen van natuurlijk materiaal waarbij rook ontstaat, zoals salie, sweetgrass of palo santo. Ik gebruik deze drie regelmatig en neem dan een smudge-fan (meestal gemaakt van veren) om de rook door mijn energieveld te wapperen. Ik gebruik de smudgefan ook om verstopte plekken van mijn fysieke lichaam schoon te vegen. Smudgen is ideaal om ruimten, heilige voorwerpen, je kantoor of je hele huis te reinigen.

Methode 3: vegen

Dit is een handige manier als je op een openbare plek bent en niks bij je hebt. Je kun gewoon met je handen langs je lichaam gaan, bewust ademhalen en dan je handen uitslaan of uitschudden, om daarmee wat je opgeveegd hebt kwijt te raken. Je kunt met je handen ook je energie uit je hart (of een andere plek waar zich zware energie verzameld heeft) scheppen, of energie van jezelf wegtrekken, zoals je klissen uit de vacht van een hond trekt. Sommige mensen stellen zich voor dat de uiteinden van hun vingers kwasten zijn en bewegen met hun handen door hun aura, om zo de omtrek ervan schoon te vegen, te reinigen of te verzorgen.

Methode 4: epsomzoutbaden

Van epsomzout is bekend dat het gifstoffen uit het lichaam opneemt of eraan onttrekt. Daarnaast heeft het een rustgevend effect op het zenuwstelsel, vermindert het zwellingen en ontspant het de spieren. Je kunt het reinigende en rustgevende effect ervan versterken door aan je badwater essentiële olie, theeblaadjes of gedroogde bloemen toe te voegen. Als je niet zo houdt van in bad gaan, kun je epsomzout in het bad strooien waarin je staat te douchen en de stop in het bad doen, zodat het zich vult met water. Hoewel de zouten zo alleen je voeten en onderbenen bereiken, kun je bewust de intentie hebben dat je lichaam zich via je voeten en het badwater reinigt. Water is van zichzelf al enorm genezend, dus in bad gaan (of een rivier, een meer, de zee of een zwembad) en je bewust met het water verbinden kan al een wonderbaarlijke uitwerking hebben, of er nu epsomzout in zit of niet.

Boekentip: Ben ik een empaat?

Boekentip: Ben ik een empaat?

Wil je meer handige tips om jezelf te ontdoen van de energieën om je heen? In Ben ik een empaat ontdek je hoe je jouw unieke heldervoelende kwaliteiten kunt beschermen en inzetten.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?