Bewustzijn

Chinese Geneeskunde: zo houd jij je energie hoog in zware tijden

Door Jacqueline Rietveld
Chinese Geneeskunde: zo houd jij je energie hoog in zware tijden

Het is een uitdaging om in zware tijden je energie hoog te houden. Ga je te rade bij de Chinese Geneeskunde, dan krijg je dit advies: schenk extra aandacht aan je lichaam, gedachten, gevoelens én spirit. “Het is belangrijk om telkens bewust licht uit te nodigen in jouw energetisch veld,” zegt Jacqueline Rietveld, expert in deze eeuwenoude geneeskunde.

Hoe meer jij jezelf emotioneel hebt opgeschoond, hoe kleiner de kans dat negativiteit van anderen jouw energie omlaag haalt.

Laat je energie stromen

Het is in roerige tijden extra belangrijk om op je energie te letten. Als de levensenergie niet meer kan stromen, ontstaan er blokkades, waardoor je neerslachtig wordt of lichamelijke klachten krijgt. Ik leg in dit artikel graag uit hoe je bewust de energie van je lichaam, geest en ziel hoog kan houden.

Schoon emoties op

Onze energie manifesteert zich op vier niveaus. We hebben een fysieke, mentale, emotionele en spirituele/energetische laag. Voor het opladen en hoog houden van je energie hebben je lijf, je gedachten, je gevoelens en je spirit nu extra aandacht nodig.

Je energie hoog houden terwijl de sfeer om je heen zwaar aanvoelt, is makkelijker naarmate er minder oude pijn en verdriet in jou aanwezig zijn. Dat zijn namelijk innerlijke obstakels waar negativiteit van buitenaf aan kan blijven haken. Als verhalen van anderen jou verdrietig, boos of bang maken, zitten er nog emoties van vroeger in jou die door deze situatie geactiveerd worden. Door met liefde naar die emoties in jezelf te kijken en ze toe te laten, kun je ze loslaten.

Onderdrukte emoties vormen een blokkade. Vrijgekomen emoties zijn een kans om er liefde en licht naartoe te sturen. Zo transformeren jouw emoties in ervaringen: gebeurtenissen uit het verleden waar je geen pijn meer bij hoeft te voelen. Hoe meer jij jezelf emotioneel hebt opgeschoond, hoe kleiner de kans dat negativiteit van anderen jouw energie omlaag haalt.

Stap uit de schaduw

Op spiritueel niveau is het belangrijk om, juist als de energie om je heen wat zwaar en donker is, telkens bewust licht uit te nodigen in jouw energetisch veld. Dit doe je door contact te maken met jouw hoger bewustzijn, jouw ‘lijntje met boven’. Daar is de energie altijd hoog. Reiki en meditatie helpen je om jezelf steeds weer in het licht te plaatsen. Doe dagelijks een oefening waarbij je licht uitnodigt om je energie op peil te houden.

In een meditatie kun je bijvoorbeeld visualiseren dat je uit de schaduw stapt en in het licht gaat staan. Je spirit vult zich dan daadwerkelijk met licht. Wie zelf Reiki beoefent, weet dat zelfbehandeling een effectieve manier is om elke dag weer licht door je heen te laten stromen.

Denk positief

First the mind, then te chi, then the blood.’ In de Chinese Geneeskunde drukt dit gezegde uit hoe groot de invloed van ons denken is op onze lichaamsenergie (chi of ki) en ons stoffelijke lijf. Blijven ronddraaien in negatieve gedachtecirkels gaat ten koste van onze levenslust en vitaliteit. Om je energie hoog te houden, is het belangrijk om positieve gedachten uit te nodigen. Dat kan knap lastig zijn wanneer je je zorgen maakt of als er om je heen wordt geklaagd en gemopperd. Maak er dan een bewuste oefening van: gericht positieve gedachten naar binnen halen. Dat kan bijvoorbeeld door het uitspreken van positieve affirmaties.

Kies verhalen van liefde

Positief denken is ook het vermijden van negatieve gedachten die niet van jou zijn. Door minder vaak naar het nieuws te kijken bijvoorbeeld. Of door selectiever om te gaan met social media, televisie, films en boeken. Vraag je eens af of de verhalen (echt en fictief) die je leest en hoort jouw gedachten vullen met liefde en hoop, of juist met angst en woede. Kies voor de verhalen die je het eerste bieden. Je hoeft de realiteit niet uit het oog te verliezen, maar je hoeft pessimisme dat niet van jou is ook niet naar binnen te halen. Hoop doet leven.

Voed je lichaam

Hoog houden van je geestelijke en spirituele energie gaat makkelijker wanneer je ook je lichaam zo vitaal mogelijk houdt. Voor een lijf dat dichtslibt met vetten, suikers, te zware koolhydraten en chemische goedjes is het moeilijk om de energie van top tot teen te laten stromen. Kies voor eten dat jou daadwerkelijk voedt, in plaats van voeding die je lichaam belast. Eet en drink ‘personalised food’: niet te zwaar, niet te veel en met de juiste voedingsstoffen voor jouw gestel.

Beweeg en ga naar buiten

Ook voldoende en passende beweging is essentieel voor je lichamelijke energiestroom. Gebruik je gevoel én gezond verstand om te bepalen hoeveel en wat voor soort beweging jou dient. Ben je geneigd om veel op de bank te hangen? Kies dan voor driemaal per week een intensieve work-out of bijvoorbeeld hardlopen. Kun je juist moeilijk stilzitten? Dan is yoga of een stukje wandelen misschien beter voor jou. Zorg in alle gevallen voor voldoende buitenlucht. Al is het maar door geregeld even op het balkon of in de tuin te zijn.

Werk laag voor laag

Het is een hele uitdaging om je energie te allen tijde op alle vier de bestaanslagen hoog te houden. Wees dan ook niet te streng voor jezelf als je het niet allemaal tegelijk kan of wil. Ik heb alle lagen behandeld, omdat ze elkaar beïnvloeden. Het is dus wel belangrijk om aandacht te schenken aan alle vier. Intuïtief weet je wel welke laag op dit moment het meest prioriteit heeft voor jou.

Ga daar als eerste mee aan de slag. Misschien zijn er in de andere lagen al kleine dingetjes die je zonder veel moeite kunt veranderen. Zodra je merkt dat je inspanningen op de ene laag effect hebben op je energieniveau, kun je ook de energie op een andere laag actief gaan verhogen. Zorg dat de oneindige krachtbron die ieder mens in zich heeft, volop mag gaan stralen. Voor jezelf, maar ook voor je omgeving.

Jacqueline Rietveld heeft een praktijk voor energetisch lichaamswerk en is Reiki Master. Ze geeft individuele coaching, bewustwordingsworkshops en Reiki cursussen. Informatie: www.avaloncoaching.nl

Boekentip: De Tao van gezondheid

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Jacqueline Rietveld
Jacqueline Rietveld

Jacqueline heeft sinds 2010 een praktijk voor lichaamsgerichte coaching en therapie. Ze behandelt klachten door middel van een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Haar missie is om jou te helpen zo vitaal en vreugdevol mogelijk te leven. Daartoe geeft ze Reiki cursussen en begeleidt mensen in individuele coachtrajecten. Haar coaching bestaat uit een combinatie van gesprekken en energetisch lichaamswerk, waarin ze haar kennis op het gebied van o.a. Chinese geneeskunde, holistische voedingsleer en zielsontwikkeling toepast en deelt.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?