Bewustzijn

Liefde ervaren wanneer angst je in een lage trilling (energetische kou) brengt

Door Conny Coppen
Liefde ervaren wanneer angst je in een lage trilling (energetische kou) brengt

Het gebeurt ons allemaal wel: je voelt je niet lekker, je bent misschien ziek of je ziet even geen uitweg; je staat voor onmogelijke keuzes. Juist op zo’n moment krijgt angst vat op je. Als er dan ook nog een collectief veld van angst heerst, zoals nu, dan word je ineens emotioneel minder stabiel. Als ik hier spreek over angst, bedoel ik ook gevoelens van onveiligheid of onzekerheid.

Angst is een emotie die ons in een lage trilling brengt

Een lage trilling kan je vergelijken met (energetische) kou: er is geen warmte, geen empathie, geen gevoel van geborgenheid of steun. Dat verkrampt ons, het benauwt. Het voelt onveilig en onaangenaam. Je voelt je onrustig en gaat denken: ‘wat kan ik doen, waar kan ik heen, hoe kan ik me beschermen’ enzovoorts. Je innerlijke leiding laat je in de steek. Ineens sta je gevoelsmatig alleen. Dit voelt al snel zo, omdat we wel vaker ‘in de kou gestaan hebben’ als mens. Het triggert aan eerdere ervaringen van kwetsbaarheid, eenzaamheid en ‘iets moeten kunnen wat je niet kunt’. Gevoelens waar veel mensen als kind al van gedissocieerd zijn.

Nou, dit staat er wel erg overdreven, maar dat is om het helder te maken. Misschien gebeurt bij jou maar een fractie hiervan, maar er zijn mensen bij wie dit heel extreem zo werkt, zeker wanneer je een onveilige jeugd had.

Wat bij vrijwel ieder mens gebeurt, is dat je door angst naar je hoofd gaat: je zoekt een oplossing. Je wilt de juiste keuze maken. Automatisch ga je nu denken, weg van het gevoel. Je lichaam blijft ongemerkt gespannen.

Je weet wel hoe dat gaat bij jou. Je weet ook wel waar dat toe leidt.

Waar is de oplossing?

De geniaalste oplossingen komen meestal onverwacht. Ineens weet je het: je intuïtie is helder. Of de oplossing valt binnen als inspiratie: de spirit die binnen komt. Daarvoor is ruimte nodig. Ruimte die er vanzelf is wanneer je ontspant en wanneer je de geest richt op hetgeen je rust en vertrouwen geeft.

Wat is er al in jouw leven waar jij op kunt leunen?

Denk aan:

  • Mensen die achter je staan, die van je houden.
  • In hoeverre kan je al achter jezelf staan? Je hebt zoveel geleerd en ontwikkeld in je leven. Je hebt vaak zoveel liefde en wijsheid beschikbaar voor anderen. Je kunt achter jezelf gaan staan. Dat kan echt.
  • Hoe zit het met je geloof? Engelen, gidsen, Meesters, God. Open je bewustzijn naar hen. BEDANK hen dat ze er zijn en VRAAG hun steun.

Dit zijn dingen die je kunt doen. Nu is het belangrijk om te beseffen dat we de dingen vaak doen vanuit spanningen, overtuigingen en angsten die nog in ons lichaam vast zitten. Dus als je een oefening doet, terwijl je heel erg in je hoofd zit door de angst, dan gaat het veel minder goed werken dan wanneer je je lichaam eerst helpt om zich weer te openen en te ontspannen.

Naar het ervaren van liefde en support

Hoe kom je nu vanuit je angst weer in het ervaren van liefde en support? Via het lichaam voelen en ervaren we. Wil je dus echt weer liefde en support gaan voelen, dan zal het lichaam er in mee moeten. Wanneer je door angst bevangen was, kun je wel vanuit de geest – dus vanuit bewustzijn, geloof en intentie – je lichaam weer helpen te ontspannen. Maar het is sterker wanneer je ook echt heel fysiek je lijf weer voelt.

Het advies is dus: eerst een beetje aandachtig lichaamswerk (yoga, chi Kung of iets dergelijks) en dan – vanuit jouw al geopende lichaam – je geest verder openen voor het weten, de wijsheid en de steun die er al is.

Zo begeleid ik het ook in een aantal feelgood oefeningen. Geniet ervan, stuur ze gerust door. Ze zijn er om mensen te steunen, want juist in deze tijd is het onze taak als lichtwerkers om zelf, in ons eigen leven, voorbij de angst te gaan. Daardoor wijzen we de weg; niet door mooie woorden, maar door hoe we leven.

Dank je wel voor je moed om de dingen aan te gaan, om naar – en door – de angst heen de weg naar de liefde weer te zoeken. Ik weet zeker dat je deze zult vinden.

Boekentip: De Tao van gezondheid

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

 

Deel dit artikel online
Conny Coppen
Conny Coppen

Conny Coppen (1960), werkt sinds 1983 met natuurgeneeskunde, acupunctuur, massage en inzicht gevende gesprekken, schreef 6 boeken en geeft regelmatig nascholingen en workshops.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?