Bewustzijn

Bepalen je gedachten wie je bent?

Door Marjolein Berendsen
Bepalen je gedachten wie je bent?

Je gedachten zijn een wonderlijk fenomeen. Ze zijn altijd aanwezig, bewust of onbewust. Bewuste gedachten heb je bijvoorbeeld wanneer je na moet denken over je werk, over wat voor boodschappen je moet doen of tijdens je werk. Onbewuste gedachten gaan net even verder. Onbewust is misschien niet helemaal het juiste woord, want het zijn gedachten waarvan je wéét dat je ze hebt. Ze zijn echter niet bewust of met opzet ontstaan.

Druk in ons hoofd

Als je bedenkt dat we per dag zo’n 40 tot 60 duizend gedachten hebben, dan kun je wel op je vingers natellen hoe druk we zijn in ons hoofd. Een groot deel van die gedachten zijn herhalingen. Ze zijn gisteren, vorige week of zelfs jaren geleden ontstaan. Je hoofd kan zo vol van gedachten zijn dat je er letterlijk moe van wordt. Denken kost energie en dat hoeft niet erg te zijn zolang het gaat om bewust denken. Maar die gedachten die zich soms al jaren geleden voor het eerst in je hoofd manifesteerden en met grote regelmaat terug blijven komen, zijn onbewust bepalend voor je uitstraling, je gedrag, je gevoel en je ‘imago’. Met andere woorden: de gedachten die bepalen wie je bent.

Maar is dat wel echt zo, dat gedachten bepalen wie je bent?

Allereerst is het van belang om te beseffen dat per dag 60 tot 75 procent van het totaal aantal gedachten, negatieve gedachten zijn. Omdat alles in je systeem met elkaar in verbinding staat, hebben gedachten ook invloed op je fysieke, mentale, emotionele en energetische gezondheid. Een simpel voorbeeld: als je steeds weer denkt dat je niet mooi bent, dan overtuig je jezelf ervan dat je niet mooi bent. Je voelt je minder dan andere mensen, waar je jezelf mee vergelijkt.

Je kunt neerslachtig worden van deze gedachte. Bovendien gedraag je je onzeker en dit uit zich fysiek in het enigszins in elkaar gedoken lopen. En je trekt daarmee ook reacties aan van buitenstaanders, die oordelen over jouw uitstraling. Zulke gedachten zijn vaak zo dominant aanwezig, dat het je manier van leven kan bepalen. Zodanig dat de buitenwereld daardoor denkt te zien wie je bent, terwijl wie je werkelijk bent diep binnen in jou verstopt zit.

Hoe ontstaan deze gedachten? Waarom hebben we ze, als ze ons geen gezonde energie opleveren?

We willen ons allemaal zorgeloos en gelukkig voelen. De gedachten die je hebt, oefenen hier veel invloed op uit. Het zou dus soms erg welkom zijn als we ze ‘uit’ kunnen zetten. Even terug naar een leeg hoofd zonder oordelende gedachten. Eigenlijk net als toen je net geboren was! Bij je geboorte ben je nog volledig je essentiële zelf, zonder enige vorm van belemmering. Naarmate je opgroeit, ontstaan ook de patronen, overtuigingen en overlevingsmechanismen. Inclusief de bijbehorende gedachten. Alles wat je ervaart, hoort, voelt, proeft en ziet vormt je ontwikkeling, tot wie je wilt zijn of tot wie je denkt dat je bent. Gevoed door gedachten die zich in je brein hebben genesteld en steeds maar repeteren.

Denken is uitstralen

Dat hoeft natuurlijk niet per se negatief te zijn. Er is helemaal niets mis met het hebben van repeterende gedachten, zolang ze je gezondheid (op alle niveaus) maar niet negatief beïnvloeden. Als je gelukkig bent, dan mag je dat zo vaak als je wilt denken. Denken is uitstralen en geluk uitstralen leidt tot verhoging van positieve energie. Straal je geluk uit, dan ben je dat ook. Op dat moment kun je dus wel degelijk stellen dat je gedachten bepalen wie je bent. Essentieel is dat je uitstraalt wat je ook daadwerkelijk voelt bij de gedachte. Pas dan ben je écht wat je denkt.

Hoe kun je u altijd gelukkig zijn en een lichter en gelukkiger leven krijgen? Dat leg ik uit in deze video.

Affirmeer en repeteer!

Repeterende gedachten kun je jezelf ook aanleren, juist om negatieve energie te elimineren en positiviteit binnen te laten. Dat noemen we affirmaties: het herhalen van korte, positieve zinnetjes in je hoofd. Door het herhalen integreren ze in je systeem en overtuig je jezelf er mee. Je boost je algehele gezondheid met het herhalen van positieve zinnetjes als ‘ik kan het’, ‘ik accepteer mezelf’ en ‘ik heb er zin in vandaag’. Met jouw positieve gedachten maak je alles in je en om je heen lichter en liefdevoller, als je de gedachte echt als overtuiging in jezelf hebt geïntegreerd.

Wie je al was

Bepalen je gedachten wie je bent? Het antwoord is nee. Je bepaalt uiteindelijk zelf wat je denkt en als je dat doet vanuit je diepste essentie, vanuit wie je bent in je hart, dan ben je je pure zelf. Vertrouw op je eigen gevoel, en geef je gedachten vorm zoals je echt wilt dat ze zijn. Want wie je bent vanuit je puurste vorm, verander je niet. Om je gedachten te sturen op een positieve manier, maak je eerst contact met de innerlijke vorm van wie je werkelijk bent. Dit kun je doen door te mediteren of door stil te staan bij wat er nu is en het gevoel wat daarbij hoort te voelen. Voel je je gelukkig, dan ben je dat ook. Met als gevolg dat je gedrag, je manier van communiceren en je uitstraling datgene geven wat je jezelf hebt beloofd. Jouw gedachten bepalen het, maar je bent wie je al was, voordat de buitenwereld dat voor je bepaalde.

Marjolein Berendsen is oprichter en eigenaar van ZoMa Opleidingen. Haar missie is het verspreiden van licht en liefde vanuit je essentie. In de opleidingen en cursussen wordt deze missie onderschreven, omdat studenten leren om vanuit zelfbewustzijn onvoorwaardelijk en oordeelvrij te leven, en dit door te geven aan anderen.

Kijk voor meer informatie op ZoMa Opleidingen.

Weg van het denken

Weg van het denken

Ontmasker je gedachten met behulp van spiritueel leraar Alan Watts. Dit is geen doeboek of werkboek, maar een analyse van wat er zich in je hoofd afspeelt. Wanneer je ontdekt dat jij je gedachten niet bent, hebben ze minder vat op je. Juist de vervelende gedachtedrama's die ons zo ongelukkig kunnen maken. Vind jouw innerlijke rust terug met de woorden van Watts.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Marjolein Berendsen
Marjolein Berendsen

Marjolein Berendsen is oprichter en eigenaar van ZoMa Opleidingen. Haar missie is het verspreiden van licht en liefde vanuit je essentie. In de opleiding tot Holistisch Therapeut en de Reiki cursussen wordt deze missie onderschreven, omdat studenten leren om vanuit zelfbewustzijn onvoorwaardelijk en oordeelvrij te leven, en dit door te geven aan anderen. Ook biedt ZoMa Opleidingen de online cursus Holistisch Voeden aan. Marjolein deelt haar kennis en ervaringen ook door het schrijven van artikelen en blogs, waarbij ze lezers inzicht en verdieping in zichzelf aanbiedt, met als doel een lichter, liefdevoller en gelukkiger leven. Spread the Love!

Reactie
  1. Bas 10 maart 2020 - 04:21
    Reply

    Gedachte bepalen zeker wie je bent, want je bent de denker wat indentificatie heeft met de gedachte ook al zijn ze niet eens van jezelf want het brein is eigenlijk een zender en een ontvanger. Jij bent niet meer dan een mentaal concept want doordat de ziel en de geest inwerkt op de fysieke hersenen onstaan er gedachtes en doordat we in een lineair tijdsbestrek leven is jou reflectie uit je geheugen datgene wat jou dat ik gevoel geeft en zo is de denker geboren. Dus wat je denkt te zijn is in principe een illusie. Dus wil men zichzelve echt leren kennen zal men moeten ophouden met bestaan zodat het brein geen gedachtes meer produceert zodat je tijd en ruimte kunt overstijgen, want het denken is tijd en ruimte. En wie of wat zou je zijn als je totaal geen gedachtes meer zou hebben? Dan is de persona dood want dat is de denker. Daarom zei Jezus verloochen uzelve.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?