Bewustzijn

Chinese Geneeskunde & de zomer: zo voorkom je een blokkade in het vuurelement

Door Sandra Voetelink
Chinese Geneeskunde & de zomer: zo voorkom je een blokkade in het vuurelement

Het duurt nog heel even, maar de zomer is in aantocht. Vanuit de Chinese geneeskunde gaan we van het houtelement naar het vuurelement, van de kleine yang naar de grote yang. De energie gaat zich opbouwen. Althans als jij alles in jezelf laat stromen. Maar hoe doe je dit als het niet helemaal gaat zoals je wilt?

Wat spiegelt de maatschappij jou terug? Wat zie jij in jouw omgeving? Zie jij conflicten, angst en onzekerheid of zie jij nieuwe kansen? Wat jij ziet zegt veel over jezelf. In elke situatie liggen namelijk mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen en oude pijn op te ruimen. Zo kom je tot jouw kern, vind je jouw passie, innerlijke tevredenheid en blijdschap. Het vuurelement in balans, laat de energie van jouw hart weer stromen. In dit blog geef ik tips en oefeningen hoe je tot deze kern kan komen.

De spiegel van de maatschappij

Wij zijn de maatschappij. Een mix van individuen die afzonderlijk functioneren, voelen, denken en ons gedragen. En ieder met zijn eigen rugzak. Daarmee reageren we op elkaar en dat is wat we weerspiegelt zien in onze omgeving, situaties en de mensen om ons heen. Ieder apart op zijn manier. Het legt bloot waar jouw pijnpunten zitten en waar jij aan mag werken.

Wat veel mensen ‘meedragen’ beïnvloed de collectieve energie. Het is de kunst om hier los van te komen. Dit doe je door jouw pijnstuk, hetgeen resoneert in jezelf, op te lossen. Jezelf bewust te worden van deze gevoelens om daarna, als je deze gevoelens verwerkt hebt, een andere omgeving aan te trekken.

Want hoe dan ook, bewust of onbewust, word je beïnvloed door de gevoelens uit jouw omgeving. Is er veel angst om jou heen, dan voel je dat. Zijn er veel positieve gevoelens om jou heen, dan voel je dat ook. De vraag is wat laat jij wel en niet toe?

Wat spiegelt de maatschappij jou nu terug? Waar geef je aandacht aan en wat resoneert met jou? Voel jij angst? Dan zit er misschien ook angst in jou. Voel je jezelf boos of achterdochtig? Ga dan aan de slag met deze gevoelens en kijk waar dat vandaan komt. Wanneer je aandacht geeft aan deze gevoelens, dan kan je ze daarna loslaten en kom je langzaam tot de kern van wie jij bent. En kom je bij de passie en vuurkracht in jezelf. Verderop in dit blog omschrijf ik de oefeningen die je kunt doen.

Het vuurelement

Vanuit de Chinese geneeskunde zijn we de hele dag, (maand en ons leven) aan het zoeken naar evenwicht in de vijf elementen. De elementen hout, vuur, aarde, metaal en water, om zo jouw Qi te laten stromen. Bij een blokkade in één van de elementen kan de energie niet vrij rond stromen.

De vuurkracht in jezelf weerspiegelt de zomerhitte, blijdschap, dansen, vrolijkheid en liefde. De opvlammende kracht van het leven, passie, plezier en opgewondenheid. Alles is in volle bloei, de natuur is volledig in zijn kracht. Wanneer dit element in balans is dan voel je deze krachten in jezelf stromen. Teveel vuurkracht uit zich in overdreven blijdschap, hysterie en waanzin en bij te weinig vuurkracht, kun je nergens blijdschap in vinden.

Blijdschap en vreugde zijn dus de emoties van het vuurelement in balans. Ook geestelijke helderheid en een goede intuïtie horen daarbij. De kleur rood, de bittere smaak en het bijbehorende orgaan is het hart.

Wanneer jij als kind je jonge yang (het houtelement) goed kon ontwikkelen, dan kun je jouw nieuwsgierigheid en creatieve energie makkelijker ontplooien in de volwassenheid.

In balans

Iemand met veel vuurenergie is warm, praat met zijn handen, straalt vertrouwen uit, is zeer actief, maar ook licht ontvlambaar. Hij heeft de gave om het hart van mensen te raken. De stem is levendig, vaak hard, hij is energetisch sterk aanwezig, vult het vertrek en maakt het lichter.

Het orgaan wat bij het vuurelement hoort is het hart. De geest, Shen, huist in het hart en staat in verbinding met de kosmos. Het hart is het centrum van het bewustzijn.

  • Het hart

Het hart is de keizer van alle organen. Het controleert de bloedvaten, de tong, de spraak en het uitdrukkingsvermogen. Ook de uitstraling hoort bij de energie van het hart.

Zie jij er stralend uit? Dan stroomt jouw hartsenergie. Je glundert van geluk. De energie van jouw lichaam wordt weerspiegelt in je gezicht.

Disbalans

Wanneer de nieuwsgierigheid en creativiteit in de kinderjaren niet voldoende werd gestimuleerd, dan kan er desinteresse naar geestelijke ontwikkeling ontstaan in de volwassenheid. Materiële zaken worden dan belangrijker en krijgen veel aandacht.

Wanneer er weinig blijdschap, liefde en passie is, dan lijdt het hart en dooft het vuur.

  • Het hart

Als het hart ziek is, vervalt alles in het lichaam in chaos, het complete energiesysteem en psychische evenwicht. Heb je last van hartritmestoornissen, hartkloppingen of een versnelde hartslag, dan is is jouw hartbeschermer uit balans. Dit in evenwicht brengen is belangrijk voor jouw fysieke en geestelijke gezondheid.

  • Transpiratie en slapen

Ook aan de manier van transpireren kun je zien hoe het gesteld is met jouw hartsenergie. Bij veel (nachtelijk) zweten en slaapstoornissen is er een zwakte van de hartsenergie. Tijdens het slapen wordt de energie van het hart opnieuw in balans gebracht.

Van disbalans naar balans

Om jouw hartsenergie, je vuurelement in balans te brengen, zal je tijd moeten nemen voor ontspanning en de geestelijke druk verminderen.

Echte blijdschap komt van innerlijke tevredenheid en acceptatie van het leven zoals het is. Dus niet van uiterlijke omstandigheden. Deze omstandigheden volgen, wanneer je innerlijk in balans bent. En zijn dus een bijproduct van jouw (innerlijke) tevredenheid. Uiterlijke omstandigheden zijn dan een aanvulling en geen opvulling meer van de leegte in jezelf.

Alle buitensporige emoties zijn schadelijk, zowel woede als blijdschap, wat niet wegneemt dat je deze gevoelens hebt en mag (door)voelen. Ze mogen er zijn, geef ze juist aandacht. Door gevoelens te uiten zorg je voor nieuwe balans en breng je de emotie weer terug naar het midden. Het is continu balanceren, luisteren naar jezelf, jouw gevoelens aandacht geven, uiten en terugbrengen naar nieuw evenwicht.

Hieronder heb ik twee oefeningen omschreven hoe je dit kunt doen.

Oefening 1: Kijk in jouw spiegel

Wil jij leren leven in het nu en alles loslaten? Zorgen dat jouw passievolle en creatieve energie weer gaat stromen? Kijk dan in de spiegel van jouw omgeving en leer je blokkades herkennen.

Het is belangrijk om jouw gedachten, gevoelens en innerlijke staat te leren beïnvloeden, zodat je rust en vertrouwen uit jezelf kan halen. Maar dan moet je eerst ontdekken wat je allemaal denkt en voelt.

De spiegel opdracht:

De opdracht is vrij eenvoudig. Ga voor jezelf na wat jij om je heen ziet? Wat zijn jouw ervaringen op dit moment? En wat zou je willen van de omgeving/situatie/persoon? Wat voel je en wat denk je hierbij?

Als je dat helder hebt, kan je naar de volgende stap. Spiegel dat gedrag nu terug naar jezelf. Dus in plaats van dat je iets wilt van de ander, draai je het om en geef je dat aan jezelf. Aandacht, zekerheid, liefde of wat het ook is, geef je dus aan jezelf. Zo zorg je voor de balans in jezelf en heb je dit niet meer nodig van omgevingsfactoren.

Dit werkt niet alleen met positieve gevoelens, maar ook met conflicten. Vind jij het gedrag van een ander niet fijn? Kijk naar jezelf, wat straal jij uit waardoor dit gebeurt. Wat mag jij in jezelf oplossen? Zodat je het conflict met de ander niet meer op dezelfde manier ervaart. Eenmaal in jezelf opgelost, kan je het volledig bij een ander laten. En zal het jou niet meer raken.

Koppel dus elke situatie die jou raakt eerst terug naar jezelf. Zo word je zelf heel en blijf je in jouw centrum. Daarna kun je (onvoorwaardelijk) geven aan een ander, zonder iets terug te verwachten.

Elk emotioneel conflict is een weg naar vrijheid. De volgende oefening kun je hiervoor (elke keer opnieuw) toepassen.

Oefening 2: Van emotioneel conflict naar vrijheid

Natuurlijk is het niet zo eenvoudig om na het spiegelen direct in balans te komen, dus hiervoor kun je de volgende stappen nemen:

Stap 1

Herken de emoties. Dit kan al best lastig zijn. En vaak de reden dat je in kringetjes ronddraait. Stilstaan en aandacht geven aan jezelf is het eerste wat je moet doen. Dan kom je bij stap 2

Stap 2

Erken de emoties, laat ze toe en doorvoel de emoties volledig.

Laat alle emoties toe, of dit nu boosheid, angst of verdriet is. Erken de boosheid in jezelf, sla of schreeuw (natuurlijk als je alleen bent). Ga sporten, maar laat de boosheid toe. Heb je dit geuit dan komt daarna vaak verdriet. Laat dit verdriet toe, erken dat je verdrietig bent en voel alles.

De emotie angst komt voort uit onzekerheid, het verliezen van controle (die je denkt te hebben) over de situatie, niet genoeg veiligheid ervaren, waardoor jouw toekomst onzeker is.

Faalangst, angst om niet goed genoeg te zijn, bang om afgewezen te worden, geen liefde te krijgen en uiteindelijk angst voor de dood. Dit zijn angsten die iedereen in grote of kleine mate herkent. Erken dat je onzeker bent, schrijf het op of zeg het hardop tegen iemand waarbij jij je veilig voelt of gewoon tegen ‘het niks’, een boom, de natuur, het universum. Maar spreek het hardop uit. Laat de emoties die daarbij vrijkomen toe zonder bang te zijn dat deze jouw overspoelen. Daarna kom je bij stap 3.

Stap 3

De volgende stap is best eng. Want wat nu komt is leegte. Misschien heb je de neiging om terug te willen naar het oude, naar de chaos en het emotionele conflict, want dat voelt bekend.

Als je diep van binnen weet dat je daar klaar mee bent, dan moet je verder. Dus moet je loslaten. Een innerlijk besluit nemen om door te willen. Nu komt wilskracht kijken. Niet blijven hangen maar door. En dan komt stap 4.

Stap 4

Je hebt het besluit genomen om verder te willen, je laat los. Nu kom je in niemandsland, maar je voelt wel dat je ergens doorheen bent. Je voelt je weer beter en langzaam zelfs weer goed, je weet alleen nog niet waar het heen gaat.
Dan kom je in stap 5

Stap 5

Er komt rust en vertrouwen. je mag nu even ontspannen voordat je verder gaat naar stap 6.

Stap 6

Nieuwe plannen dienen zich aan. Alles gaat weer stromen, creatieve energie komt weer binnen. Je maakt plannen en er komen nieuwe doelen.

Tot de volgende uitdaging zich weer aandient, dus geniet hiervan!

Dit bovenstaande proces kan maanden of jaren duren, maar je kan er ook in een week of een dag doorheen, afhankelijk van het aantal keer dat je dit gedaan hebt, de diepte van de emotie of het soort afscheid wat je moet nemen. Laat alles los en heb vertrouwen!

Geen artikel meer missen? Volg mij dan op https://www.facebook.com/Hartkracht

Bronnen:
Vuurman en watervrouw, leven in harmonie met de vijf elementen, Dr. Sivana Schwitzer, 2018
Totalhealth Academy, opleiding kruidengeneeskunde, Chinherbs

Boekentip: De Tao van gezondheid

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Sandra Voetelink
Sandra Voetelink

Sandra Voetelink (1970) is coach en wil mensen in hun kracht zetten. Het bewust maken van het zelfgenezend vermogen van hun lichaam staat centraal. Ze is ex-topsporter, heeft jarenlang sportles gegeven en coaching gericht op stressreductie aan kinderen en volwassenen. Een boek geschreven voor het onderwijs; 'Stressloos leren' en de laatste jaren heeft ze zich toegelegd op voeding en geneeskrachtige kruiden. Met haar blogs wil ze anderen inspireren om fit en gezond te blijven met kennis uit de natuur. Meer informatie vind je op haar website www.krachtvankruiden.nl

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?