Hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid: welk type ben jij? HSP of HSS?

Door Jolanda Hoogkamer
Hooggevoeligheid: welk type ben jij? HSP of HSS?

Als je het over hooggevoeligheid hebt dan denken veel mensen aan gevoelige of kwetsbare types die veel rust nodig hebben en prikkels vermijden. Maar weet je dat er ook hooggevoelige mensen bestaan die juist prikkel-zoekend zijn? Dit zijn mensen die snel verveeld zijn, op zoeken gaan naar grenzen, en die veel afwisseling of uitdagingen nodig hebben.

Als je hooggevoelig bent dan neem je meer waar uit je omgeving. Je ontvangt meer prikkels en je verwerkt die prikkels op een dieper niveau dan iemand die niet hooggevoelig is. 1 op de 5 mensen is hooggevoelig. Van alle hooggevoelige mensen is ongeveer 70% rustzoeker en 30% juist prikkel-zoekend. Een andere term voor rustzoekers is HSP (highly sensitive person) een andere term voor prikkelzoekers is HSS (high sensation seeker). Als je hooggevoelig bent dan heeft meestal 1 type de overhand, maar het kan ook zijn dat je kenmerken van beide types in je hebt. Dan hangt het er erg van af hoe jij je voelt en hoeveel energie je hebt in welke mate je juist op zoek gaat naar prikkels of prikkels wil vermijden.

Rustzoeker (HSP)

Als rustzoeker ben je van nature observerend en rustig en heb je veel behoefte aan regelmaat, rust en routine. In contact met je rijke binnenwereld voel jij je veilig en vertrouwd. Bij contact met andere mensen gaat je voorkeur uit naar 1 op 1 contact of kleine groepen. Je vindt het fijn als contact met andere mensen een zekere diepgang heeft, oppervlakkige gesprekken vind je ongemakkelijk. Als je veel prikkels krijgt uit je omgeving dan heb je het nodig om de rust op te zoeken en alleen te zijn. De valkuil van de rustzoeker is overprikkeling als je buiten je comfortzone komt. Meestal bouwt de overprikkeling zich langzaam op.

Prikkelzoeker (HSS)

Als prikkelzoeker ben je een echte ontdekker, je hebt behoefte om uitgedaagd te worden en op onderzoek uit te gaan. Je bent snel verveeld. Je houdt van experimenteren, je houdt van risico’s en zoekt graag grenzen op. Je maakt makkelijk en snel contact met andere mensen, maar je (sociale) contacten kunnen ook kort en vluchtig zijn. Ook in de sociale contacten hou je van afwisseling en vind je het fijn om steeds nieuwe mensen te ontmoeten. Als prikkelzoeker kun je nieuwsgierig zijn naar experimenteren met drugs, alcohol of medicijnen. Je geniet van plekken waar veel mensen zijn en er veel te beleven is. Als prikkelzoeker ren je jezelf vaak voorbij en heb je ineens geen energie meer. Acute overprikkeling door je enthousiasme is dan ook jouw valkuil.

Persoonlijke ontwikkeling

Iedereen ontwikkelt zich op persoonlijk vlak, dit geldt ook voor de rustzoeker en de prikkelzoeker. Zo zie je vaak dat prikkelzoekers door schade en schande wijs zijn geworden. Ze hebben geleerd dat het beter is om hun energie en aandacht minder impulsief in te zetten, waardoor ze minder snel in de problemen of overprikkelt raken.
De rustzoeker zie je vaak leren om anders om te gaan met de prikkels, zodat ze minder geïsoleerd gaan leven en meer sociale contacten krijgen.

Voluit leven met hooggevoeligheid

Voluit leven met hooggevoeligheid

Voor HSP’ers die met voorbeelden en opdrachten willen werken aan hun persoonlijke groei

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Jolanda Hoogkamer
Jolanda Hoogkamer

Mijn naam is Jolanda Hoogkamer en ik ben intuïtief coach & trainer speciaal voor hooggevoelige mensen. Ik wil jou inspireren om het beste uit jezelf te halen. Zodat je hooggevoeligheid geen last, maar juist een verrijking van je leven is. Daarvoor het ik het Centre of joy opgericht, het centrum voor persoonlijke en intuitieve ontwikkeling speciaal voor HSP's. Op de website vind je de mogelijkheden voor workshops, online trainingen en intuïtieve opleidingen. Je kunt ook direct van start helemaal gratis met een 4-delige training met e-book, wisselende masterclasses of geleide meditaties!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?