Spiritualiteit

Tarotkaart De Dwaas (18 februari t/m 4 maart 2024): dit betekent deze kaart voor jou

Door Imke Verhaeren
Tarotkaart De Dwaas (18 februari t/m 4 maart 2024): dit betekent deze kaart voor jou

De Dwaas uit de Grote Arcana van tarot betekent een nieuw begin. “De meesten die deze kaart zien worden meteen enthousiast. Maar er zijn er ook die er niet aan moeten denken om als dwaas gezien te worden en waarbij deze kaart meteen in de allergie schiet,” zegt tarot-expert Imke Verhaeren. In dit artikel legt ze uit wat Dwaas als tarotkaart betekent.

Hoe jij reageert op deze kaart zegt veel over hoe jij aankijkt tegen het onbekende en mogelijk falen.

De periode van de Dwaas

Ieder tarotdeck bevat kaarten die tot de Grote Arcana behoren en tot de Kleine Arcana. De meeste decks bestaan uit 22 Grote Arcana-kaarten, maar de Tarot in de Herstelde Orde telt er 24! Er zijn dus twee kaarten aan toegevoegd: Intuïtie en Waarheid.

De 24 Grote Arcana-kaarten passen naadloos bij de 24 seizoenen uit de oosterse tradities. In het oude China werd het jaar in 24 delen opgesplitst, gebaseerd op de bewegingen van de zon aan de hemel.

Van 18 februari tot en met 4 maart is het seizoen van Grote Arcana Dwaas. Geen wonder dat rond deze periode het carnavalsfeest wordt gevierd! Laten we via de vier-werelden-methode ontdekken waar deze Grote Arcana voor staat.

• Wereld 1: wat zie je?

De meesten die deze kaart zien worden meteen enthousiast. Maar er zijn er ook die er niet aan moeten denken om als dwaas gezien te worden en waarbij deze kaart meteen in de allergie schiet. Maar wat zien we nu eigenlijk op de afbeelding van Grote Arcana Dwaas?

Laten we wereld één induiken en op avontuur gaan. Dwaas toont natuurlijk een dwaas. Dat zie je aan de, niet op de onherbergzame omgeving afgestemde, kleding en het feit dat de figuur twee verschillende schoenen draagt. Ook bevindt hij zich nabij de rand van het bergpad, maar is zijn blik meer gericht op de horizon, dan op eventueel vallen. Hoewel je niet kunt bepalen hoe diep de afgrond is. Aan die horizon zie je talloze bergtoppen, badend in het zonlicht. Over zijn schouder draagt de Dwaas een knapzak en aan zijn voeten rent blaffend een hondje mee. 

• Wereld 2: wat betekent het?

Niet normaal 

In de tweede wereld van de vier-werelden-methode gaan we verder op ontdekkingstocht om te ontdekken waarom we zien wat we zien.

We beginnen met de Dwaas. Deze vreemd geklede en geschoeide figuur bevindt zich buiten de maatschappij. Er ver buiten. Op een bergtop. Hij is dus niet ‘normaal’. Hij voldoet niet aan wat de maatschappij als ‘normaal’ beschouwt. En tegelijkertijd heeft de Dwaas geen weet hiervan. Hij is zich onbewust van hoe hij eruitziet en wat hij doet en hoe dat in relatie tot anderen zich verhoudt. Met andere woorden, de Dwaas is nog egoloos. 

Natuurlijk heeft hij wel een ego met verlangens, neigingen, passies en talenten, maar die zitten nog opgeborgen in zijn knapzak en hangen uit het zicht over zijn schouder. 

De bergtoppen op de achtergrond beloven mogelijkheden om alle potentie in de knapzak eruit te halen. Om dus bewust te worden. Om erachter te komen wie hij is in relatie tot de buitenwereld.

Tot dat moment verlaat hij zich op zijn instincten. Dat leuke hondje aan zijn voeten. Je instinct is een oersysteem dat we vaak in relatie brengen met onze reactie op dreigende situaties. Veelal interpreteren we het hondje dan ook als de instinctieve waarschuwing dat de Dwaas dreigt te vallen. Maar je instinct is ook je zintuiglijke lusten of wel waar je zin in hebt. Het hondje kan dan net zo goed vrolijk aan het blaffen zijn, omdat het zo leuk wandelen is met de baas.

• Wereld 3: wat spiegelt het?

Enthousiasme of angst?

Hoe jij reageert op deze kaart zegt veel over hoe jij aankijkt tegen het onbekende en mogelijk falen. Sommigen, zoals ik al schreef, reageren met afschuw, want dat doe je toch niet! Hier is duidelijk sprake van een angst voor gezichtsverlies. Velen reageren als overbezorgde ouders richting de Dwaas. Hij moet maar goed uitkijken dat hij niet valt! Zij zien de afgrond en bedenken dat dit alleen maar tot een verpletterend einde kan leiden.

Hoe diep de afgrond werkelijk is, is helemaal niet zichtbaar op de kaart. Zij gaan uit van het ergste en doen alles om dat te voorkomen. Beide reacties noemen we faalangst (valangst). Maar er zijn er ook genoeg die zich compleet aangetrokken voelen tot het avontuur dat deze kaart uitstraalt. Die trappelen van ongeduld om te mogen ontdekken wat er nog meer ‘in het vat zit’. Het is niet dat zij het gevaar niet zien, maar dat nemen ze voor lief, omdat ze hun blik op de horizon richten en dat belooft van alles. 

• Wereld 4: wat staat jou te doen?

Verken jouw grenzen

De reden dat we carnaval vieren is, onder andere, om even geen rekening te houden met het ‘sociaal wenselijke’. Om voor een paar dagen grenzen en regels aan je laars te lappen en etiquette en etiketten met voeten te betreden. Dat werkt bevrijdend, zoals de Dwaas die nog onbewust is van ‘normaal’ en daarom alles kan worden wat hij maar wilt. 

Tegelijkertijd helpt het loslaten van conventie je om achter jouw eigen grenzen te komen. De grenzen die jouw vorm, jouw ego bepalen. Het helpt om te ontdekken hoe jij je verhoudt ten opzichte van de grote boze wereld en ook hoe jij je wilt verhouden. 

In wereld vier van de vier-werelden-methode mag je daad aan woord voegen. Voel je angst bij deze kaart? Ga dan na waar die faalangst vandaan komt. Waar ben je bang voor? En is dat werkelijk zo erg? Want ook de angstreacties op de kaart zijn gegrond op het invullen van het risico (de afgrond is heel diep), of de reacties van anderen (dan zien zij mij als dwaas). Dus niet per se waar.

Voel je enthousiasme, laat je dan eens leiden door je instincten. Ga doen waar je gewoon nu, op dit moment zin in hebt. En kijk waar dat je brengt.

Tarot voor jezelf

Tarot voor jezelf

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over tarot:

Deel dit artikel online
Imke Verhaeren
Imke Verhaeren

Ik ben Imke Gaiser Verhaeren (1980) tarotcoach, -schrijver, -docente, -creator en eigenaresse van coachingspraktijk IMYY (I am wise). Ik verdiep, vergroot en vul mijn Tarotkennis graag aan met diverse coachingsopleidingen en methodieken uit de narratieve en creatieve therapie. In mijn praktijk IMYY begeleid ik vrouwen en mannen in het zelf werken met de tarot en met de tarot werken aan zichzelf. Daarnaast schrijf ik boeken geïnspireerd door de Tarot om jou te helpen in je persoonlijke ontwikkeling. Ontdek meer op mijn website.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?