Liefde & Relaties

Tien stappen om als man een intieme relatie binnen bereik te brengen

Door Chantal van Veen
Tien stappen om als man een intieme relatie binnen bereik te brengen

‘Wees een man!’ Dit is een uitspraak die veel jongens en mannen te horen krijgen. Hij doet echter meer kwaad dan goed en mannen en jongens die dit te horen krijgen, kunnen daardoor het idee krijgen dat ze onvoldoende mannelijke eigenschappen zouden hebben. Het vermogen om intieme relaties aan te gaan is een voorbeeld van een eigenschap die eerder met een vrouw dan met een man worden geassocieerd en deze eigenschap houden mannen daarom liever verborgen. Het is dan ook vaak een grote uitdaging voor mannen om de noodzakelijke stappen te zetten om tot een werkelijk intieme relatie te komen. Maar wat is er dan precies nodig voor zo’n relatie en welke stappen moeten gezet worden om als man tot authentieke intimiteit te komen?

Wat is er nodig voor een intieme relatie?

Een intieme relatie is een liefdevolle en koesterende relatie die dicht bij de ander (niet alleen op seksueel vlak) is op zo’n manier dat zowel de verbinding tussen beide partners als hun individualiteit zich kan verdiepen. Hiervoor is niet alleen toewijding nodig aan nabijheid in de relatie, maar ook aan het welzijn en de groei van beide partners. Om tot zo’n relatie te komen, is het onder andere belangrijk om je kwetsbaar op te durven stellen, goed naar elkaar te luisteren, eerlijk te zijn en betrokken te zijn bij je eigen groei en de ontwikkeling van de relatie van je partner.

Bedenk echter dat dit geen dingen zijn die ‘moeten’. Je hoeft niet perfect te zijn om aan een intieme relatie te beginnen. Probeer bovenstaande punten daarom te zien als zich geleidelijk ontvouwende aspecten van een weg naar meer heelwording, ontwaken en rijping in je relatie. Ontwikkel je steeds verder en leer van gebeurtenissen om verder te komen. Het is een avontuur dat het beste in je naar boven haalt en zichtbaar maakt en een rijke en levendige relatie binnen bereik brengt.

De essentiële stappen naar authentieke intimiteit

Wil je graag het avontuur aangaan en een relatie vol authentieke intimiteit binnen bereik brengen? Daar kunnen de volgende stappen je bij helpen.

1. Ken je conditionering van binnen en buiten

Je conditionering van binnen en buiten kennen houdt in dat je je persoonlijke geschiedenis door en door kent, dat je verwondingen herkent die je meedraagt, dat je ziet hoe en waar deze conditionering in het verleden je keuzes heeft bepaald en hoe en waar in je leven dit momenteel nog steeds gebeurt. Wanneer je hier inzicht in hebt, ga je geen relatie aan vanuit je conditionering, maar ondanks je conditionering.

2. Je naar je pijn toekeren

Het lijkt misschien vanzelfsprekend om je af te keren van je pijn of er afleiding van te zoeken, maar het is beter om te oefenen er juist naar toe te keren. Erken het zo snel mogelijk wanneer er pijn bovenkomt en richt er vervolgens je onverdeelde aandacht op. Zorg er wel voor dat je je pijn niet verandert in lijden.

3. Beschouw kwetsbaarheid niet als een zwakte

Oefen om, in veilige omstandigheden, kwetsbaar te zijn. Kwetsbaarheid kan namelijk een bron van kracht zijn. Geef bijvoorbeeld aan dat je je gekwetst voelt wanneer je partner iets zegt wat je raakt. Door je beschermingsmuur weg te halen, word je zachter en maak je de verbinding met je partner belangrijker dan je eigen gelijk. Dit is misschien niet altijd makkelijk, maar wel heel waardevol.

4. Breng je schaduw naar het licht

Leer alles kennen wat je in jezelf verloochend of afgewezen hebt. Probeer het zo goed te leren kennen dat de energieën ervan je niet meer innerlijk verdelen.

5. Vergroot je emotionele vaardigheid

Zorg ervoor dat je een leerling wordt in de studie van je emoties. Bekijk deze met een loep en een panoramische blik en leer ze op deze manier heel goed kennen. Wanneer je emoties vertrouwder voor je worden en je er intiemer mee omgaat, ben je beter in staat om dat ook in je relatie te doen.

6. Maak onderscheid tussen woede en agressie

Het verschil tussen woede en agressie is dat agressie een aanval is en woede niet. Voel je dat je woede begint te veranderen in agressie? Erken dit dan voor jezelf en roep dat een halt toe. Probeer met compassie te kijken naar datgene of diegene die je woede oproept.

7. Oefen met het openen van je hart, voornamelijk op de momenten dat je hier geen zin in hebt

Probeer het contact met de liefde in je hart niet te verliezen, maar doe dat zonder te bezwijken of alles goed te vinden. Soms betekent dit dat je je hart moet openen voor je eigen liefdeloosheid. De intentie om je hart te openen zal de context waarin je dingen ziet veranderen.

8. Wees lief voor het kind in jezelf en bescherm hem

Als man druk je je innerlijk kind vaak gemakkelijk weg, alsof de aanwezigheid ervan op een of andere manier een aantasting betekent van je status als man. Bedenk echter dat contact met het kind in jezelf belangrijk is voor veel dingen die nodig zijn voor een intieme relatie.

9. Gebruik seks niet om je beter te voelen

Probeer seks niet te gebruiken als middel om je beter te voelen. Wanneer je van seks verwacht dat je je er beter, zekerder of mannelijker door gaat voelen, maak je jezelf er te afhankelijk van. Zo verhinder je dat seks een natuurlijke uitingsvorm is van aanwezige liefde, verbondenheid en welbevinden.

10. Geef aan de verbondenheid met je partner prioriteit

Ben je in je relatie terecht gekomen in reactief gedrag of in strijd om de macht? Dan is de kans groot dat je van de verbondenheid met je partner iets onbelangrijks hebt gemaakt of dat je deze niet meer voelt. Probeer je best te doen om je de verbondenheid weer te herinneren.

Probeer de bovenstaande punten toe te passen in je eigen leven en zo de stappen te nemen die ervoor nodig zijn om tot een intieme relatie te komen.

To be a man

To be a man

To be a man van Robert Agustus Masters gaat over het ‘gevecht’ van mannen en hoe je dit naar binnen - in jezelf - verplaatst. Alle pijn, schaamte en schaduw uit het verleden moet eerst vanbinnen worden opgelost. Pas daarna kunnen hoofd, hart en verlangens weer in balans zijn. Robert Augustus Masters geeft in dit boek handvatten, voorbeelden en oefeningen om dit te bereiken.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Reacties
  1. Andre 4 juni 2019 - 07:11
    Reply

    Robert masters is ten eerste in 1991 al overleden, hij leefde dus 27 jaar geleden, had zelf gestudeerd en was best succesvol. Niet echt de gemiddelde man waar een hedendaagse zich aan wil en kan meten. En lezen zullen 99% vd mannen 'm niet. Die zijn bezig met iets anders namelijk

  2. Eddy en Rita 19 augustus 2019 - 20:50
    Reply

    Dit artikel is geschreven door een vrouw. Zoals zij graag zou willen hoe het werkt. Zo werkt het dus niet! Een man wil vooral geliefd zijn om zijn man zijn. Mannen die gewoon man zijn hebben geen oren naar wat in dit artikel staat. Probeer ze niet te veranderen want dat zal nooit lukken! Mannen die spiritueel gericht zijn willen zich wel aanpassen maar dan moet de vrouw goed weten met wat ze bezig is. Ze moet ook om kunnen gaan met de seksualiteit van de man en niet vies zijn van een lekkere vrijpartij. Seksualiteit hoort bij de energie van de materie en is gericht op voortplanting en is dus heel sterk aanwezig hier op aarde. "Samen" dit energetisch gebeuren leren begrijpen is dus van groot belang! Eddy en Rita

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Inspirerend leven agenda 2024
€ 15,00

Inspirerend leven agenda 2024

Laat jouw plannen en intenties je gids zijn in onrustige tijden en vind rust te midden van de chaos.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?