Spiritualiteit

Welk element ben jij? Vuur, aarde, lucht of water?

Door Redactie
Welk element ben jij? Vuur, aarde, lucht of water?

De tekens van de dierenriem zijn in vier groepen ingedeeld die we de vier elementen noemen: vuur, aarde, lucht en water. Elk element bevat drie tekens van de dierenriem.

Vuur: Ram, Leeuw, Boogschutter
Aarde: Stier, Maagd, Steenbok
Lucht: Tweelingen, Weegschaal, Waterman
Water: Kreeft, Schorpioen, Vissen.

Deze vier elementen vertegenwoordigen vier verschillende manieren waarop je je kunt oriënteren. Het element waartoe je behoort, vertelt op welke manier je van nature naar de wereld kijkt, heel vanzelfsprekend en vanaf het moment dat je ’s ochtends je ogen opendoet. Door die manier van kijken ervaar je ongemerkt een vorm van zekerheid en houvast. Heel in het kort is dit hoe de vier elementen kijken:

Vuur

Vuur is altijd op zoek naar mogelijkheden. Hij heeft weinig oog voor wat hem concreet omgeeft, maar ziet ogenblikkelijk de grote lijn: waar zou iets vandaan kunnen komen, of: wat kun je er allemaal mee doen? Hij kan grote ideeën en mogelijkheden voor de toekomst zien, maar vergeet wc-papier te kopen. Zolang hij het idee heeft dat er nog ruimte en mogelijkheden zijn, kan vuur het leven aan en ervaart hij zekerheid. Routine en alles wat zijn bewegingsruimte beperkt is voor hem een probleem: het beperkt dan zijn mogelijkheden.

Aarde

Aarde heeft juist een uitstekend oog voor de concrete werkelijkheid. Aarde krijgt juist zekerheid door zich te oriënteren op alles wat met de zintuigen waarneembaar is. Hij heeft daardoor een goed oog voor kleuren, vormen en verhoudingen, en dus oog voor de wereld van de materie. Hij hoeft overigens helemaal geen materialist te zijn, maar koerst wel op zijn zintuiglijke indrukken: hoe ziet iets eruit? Wat is de kwaliteit? Van welk materiaal is het gemaakt? Aarde moet altijd wennen aan nieuwe dingen: hij moet ze eerst een vaste plaats in zijn leven geven.

Lucht

Lucht probeert alles altijd logisch te begrijpen en krijgt zekerheid door te weten of iets klopt of niet klopt. Hij zoekt naar het waarom van de dingen en vindt rust in logica. Hij kan ergens binnenkomen en in een flits al zien of de ruimte logisch is ingedeeld of niet. Luchttekens zijn daarom vrij mentaal gericht en hebben moeite met alles wat niet te beredeneren is. Dat is de reden dat ze, hoewel ze beslist wel gevoel hebben, niet goed om kunnen gaan met emoties, omdat daaraan doorgaans elke logica ontbreekt.

Water

Water tenslotte ontleent zekerheid aan wat iets of iemand gevoelsmatig losmaakt of betekent. Iets voelt goed of niet goed, en als water iets op die manier een plaats heeft kunnen geven, dan kan hij verder. Ook als hij vindt dat iets heel slecht voelt, geeft dat toch rust, want hij weet op basis van zijn gevoelsoriëntatie dan waar hij staat en hoe hij het een plek kan geven. Water kan dingen aanvoelen, maar heeft moeite om dat vervolgens logisch uit te leggen. Je voelt toch dat het zo zit! Een bepaalde gevoelsindruk kan voor hem heel veelzeggend zijn en hij kan subtiliteiten pakken die een ander minder snel ziet.

Welk element ben jij? En klopt het ook?

Tip van de redactie: Online cursus Leven met de sterren

Jonge vrouw houdt een volle maan in haar handen waar dierenriemtekens omheen staan. Naast de vrouw staat de tekst: Leven met de sterren. Yasmin BolandWil je nog meer leren over je sterrenbeeld, je maanteken, je astrologische huizen en wat het allemaal betekent? Start dan vandaag nog met Yasmin Bolands online cursus Leven met de sterren!

bestel nu

Lees verder:

 

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Reacties
 1. Annick Van Damme 15 juli 2014 - 10:23
  Reply

  Ik herken er wel iets in. Mijn zonneteken staat in Waterman en mijn ascendant in Tweeling. Dat maakt dat ik een echt Lucht teken ben. Moeite met omgaan met emoties? Ik voel me emotioneel in balans en uit mijn emoties eerder rustig. Misschien komt dit soms koel over, maar dat ben ik niet.

 2. Annelies Braad 15 juli 2014 - 17:58
  Reply

  Water kan dingen aanvoelen, maar heeft moeite om dat vervolgens logisch uit te leggen. Je voelt toch dat het zo zit! Inderdaad :)!

 3. Pen 29 april 2016 - 16:46
  Reply

  Het blijkt dat ik Aarde ben, ik ben namelijk geboren in mei. Maar water ben ik van binnen. Hoe kan dat? Want ik hou echt helemaal niet van water.

 4. aardbol 25 september 2016 - 10:27
  Reply

  Ben aarde(steenbok) maar de beschrijving van water past ook heel goed bij mij. Werk altijd met mijn zintuigen maar ook op gevoel en dat kan ik niet altijd verwoorden.

 5. Ayla 28 april 2018 - 20:51
  Reply

  Ik ben water (kreeft) maar voel me verbonden met aarde.

 6. Jose Van de Valk 21 mei 2018 - 05:31
  Reply

  Hoe kan het dat ik hier vuur ben (ram) En bij mine star ki ben ik aarde.

 7. Jules 3 augustus 2018 - 15:11
  Reply

  Ik ben vuur en ik kan me er in vinden. Je hoeft niet van een element te houden om het te zijn. Ik kan me soms alleen niet vinden in mijn sterrenbeeld, omdat ik dan best wel bazig zou moeten zijn wat ik totaal niet ben (althans dat denk ik).

 8. Bonny pilouw 26 augustus 2018 - 09:02
  Reply

  Ik ben vuur. En het grappige is dat ik werk en een bedrijf heb en kinderen en niks lijkt niet te kunnen maar om aan wc papier te denken in de winkel is toch nog te ver gegrepen hahahaha

 9. deborah 28 januari 2019 - 16:06
  Reply

  Ik ben vissen, het water en ik voel me daar helemaal in thuis! Heerlijk!

 10. Tjit 10 februari 2019 - 12:48
  Reply

  Ik heb altijd iets gehad met lucht.. ademen.. vliegen.. Blijkt dus dat ik dat teken ook ben =) Ik ben mentaal ingesteld inderdaad maar doe ook veel op gevoel (water). Kun je ook een combinatie hebben van meerdere tekens? En hoe zit dat dan?

  1. Sheritra 21 juni 2020 - 21:43
   Reply

   Je kan hiervoor je ascendant berekenen en die vertelt je meer over hoe de buitenwereld je ziet en andere karaktertrekken

 11. Henry Mensink 10 februari 2019 - 19:44
  Reply

  Ik ben een driedubbele tweeling, doe alles intuitief dus het luchttekrn, het moeten beredeneren klopt niet.

 12. Merla 10 maart 2019 - 09:24
  Reply

  Mijn zonteken is Leeuw mijn maanteken is Leeuw mijn ascedant is Kreeft. Vuur & water twee tegenpolen dit moet in balans blijven daarom lees ik ook een aantal bekende dingen terug in Lucht en aarde, maar het meest spreekbare is natuurlijk het element vuur en water. Ik heb er ook geen problemen mee. Het zijn geen vreemde elementen voor de mens, nee het heeft ons altijd geholpen en nu nog steeds dus geniet van elke element, we blijven leren en leren!

  1. Dorien 12 april 2019 - 06:15
   Reply

   je zou denken dat water en lucht tegenpolen zijn maar dat zijn ze niet in astrologie ;) vuur en aarde (actie / stabiliteit) zijn tegengesteld en water en lucht ;) ( emotioneel / rationeel) Dus het kan heel goed zijn dat een aarde teken zich ook herkent in water want het kan zijn dat in je kaart veel planeten in waterhuizen staan hebt. Je kan je niet vastpinnen op louter en alleen je zonneteken.

 13. Es 12 april 2019 - 14:24
  Reply

  Ik ben water (Vissen) met vuur als ascedant (Boogschutter) en herken mezelf in alle 2 eigenlijk wel heel erg goed! Toch bizar aangezien het 2 totaaaal verschillende tekens zijn hahaha :)

 14. anita 14 april 2019 - 09:24
  Reply

  ik ben geboren in het Weegschaal teken. inderdaad omgaan met emoties is een heftig hoofdstuk in mijn leven geweest. Ik heb veel tijd en energie achteraf moeten steken in onverwerkte emoties, 'lastig' is een understatement. Ik kan nu aardig met emoties omgaan, maar het blijft oppassen. Veel mediteren, dat helpt. Mijn drang naar 'harmonie' zorgt ervoor dat ik graag 'wil' dat situaties goed zijn, terwijl dat vaak niet zo is. Zo kom ik dus in problemen waar ik niet zo snel meer uitkom. Ik ben analytisch ingesteld, maar toch ook echt een gevoelsmens met een diep gevoel voor natuur, dieren en schoonheid.

  1. Mar selderijk-box 11 november 2019 - 11:40
   Reply

   Ik zou een tweelingziel van jou kunnen zijn Anita. Ik maak mij er absoluut niet meer druk over. Als je 83 jaar bent en een heftig druk en emotioneel leven hebt geleefd dan heb je ook geleerd dat de dingen nu eenmaal gebeuren zoals het is. En niets maar dan ook niets kan daarin verandering brengen. Alle prachtige verwijzingen van zielenheil enz ten spijt.

 15. Sacha 19 mei 2019 - 11:27
  Reply

  De kunst is jezelf te bevrijden uit het keurslijf van het hokje waarin je denkt geplaatst te zijn. Is ook maar iets wat bedacht is. Dan krijgt je vanzelf ruimte om vuur, aarde, lucht en water in de juiste balans te integreren in jezelf. Niemand "is nu eenmaal zo", tenzij je een slachtoffer bent.

 16. Sacha 19 mei 2019 - 11:44
  Reply

  Ik ben geboren onder het Tweelingen sterrenbeeld. Dat heb ik het meest interessant aan mezelf gevonden.

 17. Yret 22 augustus 2019 - 06:35
  Reply

  Ik en mijn vriend zijn beide waterman (lucht) voor ons moet inderdaad een logica inzitten. We zijn allebei erg gevoelig maar uiten het met moeite. Hard van buiten zacht van binnen zeg maar. Mijn kinderen zijn weer dan weer Stier (aarde) en Schorpioen (water) klopt ook. Enige wat nog mist voor de balans, zou vuur zijn

 18. Sandra 24 oktober 2019 - 19:10
  Reply

  volgens de astrologie zou ik een typische aardteken moeten zijn. sterrenbeeld: maagd. ascendant: steenbok. bijna alle belangrijkere planeten behalve Venus en nog 1 of 2 heb ik in maagd. nou ik herken mij er wel deels in maar niet echt, ook na het lezen van alle horoscopen van bijna alle astrologie dingen wat allemaal meestal niet overheen komt geloof ik er geen zak meer van hoe kunnen de sterren die zo ver weg staan invloed hebben, wie heeft dat verzonnen? no hate naar mensen die er wel in geloven, moet je lekker zelf weten :) ook al vind ik wel dat mijn Chinese sterrenbeeld: aap, best eng en goed klopt. maar qua elementen, ik herken ze echt allemaal in mij, en vooral aarde en ook het tegenovergestelde tegelijkertijd.

 19. Gunit 1 november 2019 - 20:28
  Reply

  Beste mensen, dit is maar een stapje in het ontdekken wie, wat of waar men nu zijn/haar gevoelens vandaan komen en waarom men zo is als men is. Nu men weet welk element er bij zich hoort, is het heel erg handig om dan tevens te onderzoeken welke planeet bij deze stand hoort, welke kleur, geur en klank. Dan krijgt men een beter beeld en kan dingen ook beter redeneren. Ik kan mij zeker vinden in deze omschrijving; Lucht probeert alles altijd logisch te begrijpen en krijgt zekerheid door te weten of iets klopt of niet klopt. Hij zoekt naar het waarom van de dingen en vindt rust in logica. Hij kan ergens binnenkomen en in een flits al zien of de ruimte logisch is ingedeeld of niet. Luchttekens zijn daarom vrij mentaal gericht en hebben moeite met alles wat niet te beredeneren is. Dat is de reden dat ze, hoewel ze beslist wel gevoel hebben, niet goed om kunnen gaan met emoties, omdat daaraan doorgaans elke logica ontbreekt. Het is natuurlijk iets wat bij meer en meer zelfreflectie ook gaat veranderen, omdat men het beter begrijpt. Deze omschrijving is te algemeen. Want ik als luchttype weten heel goed , emoties van gevoelens te scheiden. Dat de buitenwereld het anders ziet, is niet meer mijn probleem. Elke mens komt van een planeet en daarbij waren er taken die men deed. Volgens mijn horoscoop, zodiac ben ik een luchttype van de planeet mercurius . Als ik dan verder inlees, klopt het geen van het artikel 10% . Er zijn teveel andere factoren. De logica van emotie ontbreekt niet, het is zo puur dat men het niet begrijpt. Een lucht mens van de aangegeven planeet , heeft bv geen tolerantie voor onzin, ze bijten heel snel van zich af, reageren vel, vaak met stemverheven, het begint rustig waarna het zich kan uiten in schelden. Tot zover klopt het bovenstaande artikel best wel, ze hebben moeite met emoties. Maar als men verder gaat onderzoeken en bv uitkomt als ik, tweeling, mercurius, dan komt men tegen dat deze mensen juist de tegenpool van onzuiver, onbetrouwbare, niet feitelijke etc etc etc zijn. Ze zijn een soort van geetkeepers omtrent de oprechtheid in emoties, dus het buitensporig gedrag, of zoals omschreven , elke logica in emotie ontbreekt is niet waar. Juist omdat ze figureren als jing en jang, regeren ze puur ze zetten mensen op hun plek, als men liegt gaat deze type nog verder, deze type moet weinig van onrecht hebben, deze type is zeer trouw, deze type heeft een korte concentratie, mede omdat ze heel , snel verbanden leggen, deze mensen voelen een leugen aan, wel ligt het per persoon hun referentiekader, hoever ze hierin zijn. Deze type is juist heel feitelijk, heeft empathie , etc etc etc de slechte kanten zijn dus weinig wat hen langer dan 3 maanden vast houd, teveel mensen altijd willen helpen, impulsief, vrij, trouw, vader, moeder, zoon, dochter er is heel veel te vinden.

 20. Mar selderijk-box 11 november 2019 - 11:46
  Reply

  Dankjewel Gunit, Verdere toevoegingen zijn ballast. Je slaat de spijker op zn kop en hebt het 'luchtteken' naar mijn idee schitterend verwoord.. Mijn moeder zou gezegd hebben..'Luchtteken-kinderen'zijn allergisch voor leugens, onrecht en bedrog maar vooral verraad...Ook zijn ze daardoor behoorlijk emotioneel.

 21. Trudy 9 februari 2020 - 10:21
  Reply

  Ik ben tweelingen met ascendant vissen dus is lucht / water .... Inderdaad Gunit empathie en altijd klaar staan voor anderen enz heel herkenbaar!

 22. Pris 18 februari 2020 - 22:02
  Reply

  Ik lucht: heb anders een logica gevonden in emoties !!! Lees emotie encyclopedie van Vera Helleman (ook een app van).

 23. Ronald groot 22 maart 2020 - 17:04
  Reply

  Ik Ben vuur heb ook 6 jaar vuurgespuugd op het leidseplein in de jaren 90

  1. Sonja Van der Meijde 23 mei 2020 - 07:36
   Reply

   Hoi Ronald, Ik ben Sonja. Ik las je naam en ik had toen de behoefte om je een mail te sturen. Waarom weet ik niet. Ik doe dit nooit. Dus hierbij. Doe er mee wat je wilt. Groetjes Sonja Namaste

 24. Ann De Roose 3 augustus 2020 - 20:03
  Reply

  Lange tijd geleden volgde ik astrologie lessen. Daaruit heb ik geleerd dat naast de tekens zon en maan ( ascendant) nog twee planeten zijn die het hoofdteken beïnvloeden, afhankelijk in welk decanaat het staat. Zo staat mijn zon in Weegschaal en heb ik ook Vissen en Waterman eigenschappen. Mijn maan staat in Kreeft met 2x Schorpioen. Dat maakt dat ieder teken nog verschillende eigenschappen kan hebben. In deze wetenschap herken ik mezelf beter. Zo ben ik een weegschaal die luxe niet echt belangrijk vind ( comfort wel). Ik ben een wereldburger die steeds op zoek is naar balans in mijn leven. Dit doe ik door mijn weg te zoeken via spiritualiteit en het streven naar constructieve dienstbaarheid. Mijn ascendant kreeft met dubbel schorpioen maakt dat ik zeer gevoelig ben en als een diepzeeduiker op zoek ga naar de diepe oorsprong van mijn emoties. Het gevecht met eros en thanatos is mij niet onbekend. Dit brengt grote diepgang in mijn leven maar is ook soms wel lastig om te beleven.

 25. Erik Rover 6 oktober 2020 - 04:31
  Reply

  tis wel grappig ik ben vissen sterrenbeeld en ascedant schorpioen, ik ben ook echt een waterteken. voor mezelf en naar buiten toe, dus hoe mensen mijn ervaren. maar ik denk dat ik ook mede numerologie weet dat het echt zo is...

 26. Sandra Minck 6 oktober 2020 - 07:59
  Reply

  Ik ben Ram met ascendant Leeuw en mijn chinese teken is Tijger. Veel vuur dus. Zit mezelf ook aardig in de weg. Ik overzie inderdaad alles heel snel maar alles door en door analyseren is niet mijn ding. Dan loop ik vast of raak mentaal uitgeput. Ik kom graag meteen in actie en dat gaat dan meestal gewoon goed. Ik zoek wel altijd automatisch watermannen of weegschalen op, terwijl die te veel nadenken en/of twijfelen of te weinig emotie tonen voor mijn gevoel. Watermannen zoeken meestal mij op voor vriendschap en ik wordt aangetrokken door weegschalen als in aantrekkingskracht qua relaties. Mijn dochter is grappig genoeg tweeling/weegschaal en mijn zoon Ram/weegschaal. Mijn zoon zit net zoals ik best in tweestrijd met zichzelf. Alleen anders dus. Hij lijkt op mij maar heeft het element weegschaal waarmee ik dus wel iets heb, maar ram en weegschaal handelen en denken toch anders en als je dat dus in je hebt, lijkt me lastig. Ik heb te veel vuur en ben daardoor burn-out geraakt en vervolgens heb ik zelfs CVS?ME gekregen, dus moet ik rustig doen en kan ik niet doen wat ik in mijn hart(vuur) voel. Boeiend allemaal en ook ingewikkeld. Wat ik wel heb geleerd na 58 jaar is dat jezelf accepteren het allerbelangrijkst is. Of je nu koppig, wispelturig, twijfelaar of een tikje egocentrisch bent. Alle sterrenbeelden hebben een negatieve en een positieve kant. Ik heb gewerkt aan de negatieve eigenschappen en die zijn dan vaak ook wel weer de eigenschappen waar je kracht zit. Ligt er maar aan hoe je ze gebruikt. groetjes, sandra

  1. Arjen de Haan 8 maart 2021 - 17:47
   Reply

   Weegschaal is een tegenpool van de Ram, Sandra, en tegenpolen trekken elkaar vaak aan. de weegschaal zoekt harmonie en balans en liefde is wat zij vaak uitdragen op mentaal vlak. De ram is vaak impulsief, enthousiast en tot actie gericht, de toekomst in. Beide tekens kunnen datgene zoeken bij elkaar wat ieder mist. Ram gaat vaak goed met medevuurtekens leeuw, boogschutter en luchttekens tweelingen, weegschaal en waterman. Dit is vaak het geval maar niet altijd. daarvoor is een persoonlijke horoscoopberekening een uitkomst. Het kan ook soms voorkomen dat je bijv. naar tekens toetrekt die eigenlijk niet bij je zouden passen. Vaak gaat het niet goed met een maagd, kreeft of steenbok bij een Ram. Het ligt er ook aan of je net een Ram bent, een echte of tegen de Stier aanzit. Ook familieleden die onder een bepaald gesternte vallen zoek je onbewust bij andere mensen later. Dus vader bijv. een steenbok, dan kun je op het eerste gezicht gaan later voor een metgezel onder dit teken. Het is dan de vraag of de relatie stand houd. Rammen zijn gelukkig erg eigenzinnig en vrijgevochten en gaan hun eigen weg. Dat juist waterman vaak op je pad komt is omdat jullie beiden veel overeenkomsten hebben.

 27. Bert Snijder 20 december 2020 - 17:42
  Reply

  Hallo Lezers, Hoewel ik een Waterman een luchtteken ben, heb ik moeite met mensen die alleen maar in hun hoofd zitten. Ik ben aan de ene kant intellectueel ingesteld, maar aan de andere zeer intuïtief. Ik hink mijn hele leven al op twee benen en emoties zijn mij zeker niet vreemd. Hoe ouder ik wordt hoe meer empathie een deel van me wordt. Wolfman

 28. Arjen de Haan 8 maart 2021 - 17:36
  Reply

  Ik heb de zon in waterman, ascedant is schorpioen en maan staat in steenbok. Ik herken van elk teken hiervan wel iets. In de kern/basis herken ik toch wel degelijk de waterman, ondanks de andere tekens hun invloed. Misschien leuk om eens te lezen: Gods twaalf kinderen (astrologie).

 29. amalya 26 maart 2021 - 15:48
  Reply

  alles wat er stond bij water klopte met hoe ik ben en ik ben het sterrenbeeld schorpioen ik ben blij dat mijn element water is want het water inspireert me ik zie in het water wie ik echt ben

 30. astin 2 juni 2021 - 08:44
  Reply

  alles past bij mij maar ik ben vuur lol

 31. Sophie van Lent 27 november 2021 - 22:50
  Reply

  Lucht omschrijft mij het meest en het klopt ook, ik ben waterman.

 32. J v b 14 april 2024 - 10:01
  Reply

  Iedereen die zich anders voelt moet eerst kijken wat hun assendant is en dat mee berekenen. Ik ben Waterman maar me assendant is weegschaal. Zo zie ik het hele plaatje.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?