Self-care

Lichaam & zelfliefde: wat vertelt de buitenwereld over jouw binnenwereld?

Door Gastauteur
Lichaam & zelfliefde: wat vertelt de buitenwereld over jouw binnenwereld?

Carola van Bemmelen, eetgedrag-expert en bestsellerauteur van onder meer ‘De gelukkige eter’, kijkt zowel naar de buiten- als de binnenkant. ‘Vaak komen mensen bij me die willen afvallen, maar die niet van zichzelf houden. Als jij jezelf afwijst, doen anderen dat ook. De buitenwereld is een spiegel: wat vinden we van onszelf?’ Kijk jij weleens in deze spiegel?

Uit angst durven we vaak niet een blik in de ‘buitenspiegel’ te werpen en kijken we weg in de vorm van mopperen, ontkenning en slachtoffergedrag.

Afvallen

Ze kwam bij me binnen voor haar coaching. Dolgraag wil ze afvallen en weer lekker in haar vel zitten. Even ging het heel goed toen kwamen de feestdagen… Alle remmen gingen los en vanmorgen was ze weer zo goed als terug bij af. Ze baalde als een stekker en verbeet zichzelf. Dapper onderging ze de ‘marteling’ van de weegschaal en de confrontatie met de kilo’s die er weer aan zaten. Alle moeite voor niets, ze moest van voren af aan beginnen. Ze gaf zichzelf op de kop.

Ik zag dat ze haar tranen en teleurstelling weglachte. Er werd een goeie grap gemaakt om zo alles een plek te geven. Ik vroeg haar wat er gebeurde en hoe dit zo is ontstaan. Een verhaal volgde over haar werk en situaties waarin ze zichzelf niet serieus genomen voelde. “Ik baal ervan dat ik niet word gezien en niet serieus word genomen. Dat ik mijn mond niet open durf te doen om te zeggen wat ík ervan vind en dat ík er ook nog ben. In plaats daarvan lach ik het weg.”

Hoe ga je met jezelf om?

Ik vertelde haar dat de buitenwereld een spiegel is voor dat wat in ons leeft. Een spiegel die ons haarfijn vertelt hoe we denken over en omgaan met onszelf. Uit angst durven we vaak niet een blik in die ‘buitenspiegel’ te werpen en kijken we weg in de vorm van mopperen, wijzen naar, ontkenning en slachtoffergedrag. We stellen onszelf vragen waarom bepaalde dingen alleen ons lijken te overkomen. En we geven onszelf continu op de kop voor het feit dat we de dingen toch echt anders zouden moeten doen.

De vraag die ik haar stelde, was: ‘Waar en wanneer neem jij jezelf nog niet serieus?’ En daar kwam de aha! Ze realiseerde zich dat ze haar hele leven al bezig was om de buitenwereld aan te passen, zodat ze er zelf in zou passen en zich beter zou voelen. Een onmogelijke opdracht en de omgekeerde wereld, omdat de buitenwereld een spiegel is van onze binnenwereld. Het is helaas niet mogelijk om je spiegelbeeld van buiten naar binnen aan te passen, hoe pijnlijk dat soms ook kan zijn.

Jezelf op nummer 1 zetten

Vaak komen mensen bij me die graag willen afvallen en gezonder willen worden, maar die niet van zichzelf houden. Die zeggen er alles aan te willen doen om weer gezond te worden en zichzelf vervolgens keihard saboteren zodra er maar een spoortje van resultaat om de hoek kijkt. Die denken dat een slanker lichaam maakt dat ze erbij horen, geliefd zijn, gezien en gehoord worden. Die de waardering en aandacht van anderen nodig hebben om van zichzelf te kunnen houden. Die zichzelf alleen kunnen zien als anderen hen zien en horen. Mensen die iets van anderen verwachten wat ze zichzelf (nog) niet kunnen geven. Dit is onmogelijk! Simpelweg omdat de mensen om je heen exact spiegelen hoe jij over jezelf denkt.

Op het moment dat jij jezelf afwijst, zullen anderen dat ook doen. Op het moment dat jij jezelf niet ziet, zullen anderen jou (en jouw talenten) ook niet zien. Op het moment dat jij jezelf niet serieus neemt, zal de buitenwereld dit ook niet doen. Op het moment dat jij niet onvoorwaardelijk van jezelf kunt houden, zullen de mensen om je heen dit weerspiegelen. En hoe goed je het vervolgens ook wilt doen voor iedereen, het is nooit voldoende. Pas op het moment dat jij jezelf op nummer 1 zet en het eerst en vooral goed doet voor jezelf, zal ook de buitenwereld jouw inspanningen gaan waarderen.

Jij kunt je spiegelbeeld veranderen!

Jij en alleen Jij bent de enige die verantwoordelijk is voor jouw leven, jouw gezondheid en jouw geluk. Een ander is niet verantwoordelijk voor hoe jij je voelt. Elke keer dat je kromme tenen krijgt of boos wordt, verdrietig wordt of andere emoties ervaart, is de enige vraag die je jezelf kunt stellen: ‘Waar en wanneer doe ik dit nog met mezelf?’. Wijzen en klagen helpen niet meer en halen je nog verder uit je kracht. Die ander is er echt niet verantwoordelijk voor dat jij je rot voelt.

Het is vervelend, maar waar. Jij bent de enige die jouw spiegelbeeld kan veranderen. Durf te kijken naar wat de buitenwereld je vertelt, wees eerlijk naar jezelf en vooral: neem zelf de verantwoordelijkheid voor wie je bent. Neem zelf de verantwoordelijkheid om goed voor jezelf te zorgen. Om jezelf te geven wat jij zo hard nodig hebt. Ga niet wachten tot de buitenwereld het doet, want dat kan weleens lang gaan duren.

Leef jouw leven en durf eens wat vaker in de spiegel te kijken. Je zult zien dat dan jouw spiegelbeeld gaat veranderen en een prachtig verhaal gaat vertellen!

Carola van Bemmelen is oprichter van De Eetgeluk Universiteit. Hét mindset-programma waarin je alles leert over Oerbrein-Management. Het helpt je om te transformeren van Eeuwige Diëter naar een Gelukkige Eter. Meer weten?
Informatie: De-gelukkiger-eter.nl

Geschreven door Carola van Bemmelen.

Boekentip: De gelukkiger eter

gelukkiger eten

Hoe zou jouw leven eruitzien als je nooit meer op dieet hoeft en moeiteloos de juiste eetkeuzes maakt? Carola van Bemmelen helpt je in dit boek om een Gelukkige Eter te worden. Stop de frustratie en het ge-jojo en kies voor een aanpak die wel werkt: verleid je oerbrein tot gezonder eetgedrag.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending.

bestel nu

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?