Self-care

Loslaten & opruimen: zo haal je het meest uit de herfst

Door Sanne van Dort
Loslaten & opruimen: zo haal je het meest uit de herfst

“Je blijft lichamelijk en geestelijk veel beter in balans wanneer je bewust meebeweegt met de cycli van Moeder Aarde,” zegt Sanne van Dort. Ontdek in dit artikel hoe je de yin-energie van de herfst kunt omarmen. Tip: lees het terwijl je onder een dekentje op de bank zit, met een kopje thee erbij.

De herfst en winter gaan over het opbouwen van reserves, innerlijk werk doen en opruimen, zodat je daarna weer ruimte hebt om nieuwe zaadjes te planten en te laten groeien.

Van yang naar yin

Als de astronomische herfst begint, bewegen we van yang naar yin: van uitgaande (zomer)energie naar ingaande (herfst)energie. De energie van het najaar kun je vergelijken met de energie van de zonsondergang of de afnemende maan. Het wordt donkerder, kouder en stiller; de natuur trekt zich terug. Wanneer jij je afstemt op de cyclus van de seizoenen, keer je nu naar binnen.

Het metaal-element: loslaten en vasthouden

De vijf elementenleer is onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. In de herfst staat het element metaal centraal. Loslaten én vasthouden zijn de thema’s die erbij horen. Loslaten van wat je niet meer nodig hebt of wat je tegenhoudt, zoals de boom zijn bladeren laat vallen. En vasthouden door te herkennen wat voor jou van waarde is.

Verder is het goed om in de herfst stil te staan bij: wat voedt mij als straks, in het voorjaar, een nieuwe cyclus start? Dit ‘verteringsproces’ is noodzakelijk, omdat het de basis legt voor het nieuwe. Het is voeding voor nieuwe plannen, doelen en dromen. Dit proces gaat gepaard met introspectie en overpeinzing.

Daarom is de herfst de ideale periode om een journal bij te houden, waarin je inzichten en gevoelens opschrijft. Net als de natuur stap je uit de doe-modus en bouw je meer rust in je dag in. Activiteiten als lezen en puzzelen zijn nu heerlijk. Kruip eens wat vaker met een kopje thee op de bank, doe aan self-care en ga op tijd naar bed.

Leven in balans

Wij mensen zijn cyclische wezens. Ons lichaam, ons denken en ons gevoel doorlopen net als de natuur de lente, zomer, herfst en winter. Er is niets wat oneindig doorgroeit, dus ook verstilling, rust en afbraak moeten er zijn. Je blijft als mens lichamelijk en geestelijk veel beter in balans wanneer je bewust meebeweegt met de cycli van Moeder Aarde.

De herfst en winter gaan over het opbouwen van reserves, innerlijk werk doen en opruimen, zodat je daarna weer ruimte hebt om nieuwe zaadjes te planten en te laten groeien. Elk seizoen is even belangrijk en even nodig. Wanneer je in het ritme van de jaargetijden leeft, kom je in een natuurlijke flow en ervaar je het hele jaar meer harmonie en balans.

Boekentip: De Tao van gezondheid

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam en het ritme van de seizoenen? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?