Home Bewustzijn Hoe je kunt leren van de herfstblues (dit is dé periode om geestelijk te groeien)

Hoe je kunt leren van de herfstblues (dit is dé periode om geestelijk te groeien)

Door Susan Marletta Hart
herfstblues

Wie interesse heeft in hooggevoeligheid, kent haar ongetwijfeld. Trainer en auteur Susan Marletta Hart schreef onder meer de bestseller Leven met hooggevoeligheid en geeft lezingen en workshops. In dit blog geeft ze adviezen hoe je de herfst evenwichtig doorkomt. “Dit is dé periode om geestelijk te groeien.’

De grens tussen het aardse en het hemelse wordt dunner

We moeten leren onze verwachtingen los te laten: ook het vertrouwde blijkt niet meer zo te zijn. De herfst is een periode van loslaten. De oude vorm heeft zijn langste tijd gehad, het nieuwe is nog niet in aantocht. We kunnen dus de stilte en de rust ontvangen. Net als de lente is de herfst een fase van verandering: van het ‘yange’ in de zomer naar het ‘yinne’ in de winter.

Velen vinden verandering lastig, en in deze uitdagende corona-tijd krijgt loslaten nog eens een heel nieuwe dimensie: we moeten leren onze verwachtingen los te laten. Ook het vertrouwde, het vanzelfsprekende blijkt niet meer zo te zijn. Het vraagt een zekere gelatenheid en nodigt uit om onszelf te bevrijden van sterke gevoelens van angst en controle.

De herfst is van oudsher het seizoen van toenemende spiritualiteit en transcendentie (het ervaren van eenheid met het universum). Denk aan de traditionele feestdagen van Allerheiligen, Allerzielen en Halloween. We zeggen ook: de grens tussen het tastbare en het ontastbare, het aardse en het hemelse is dunner. Dit is dus de periode om geestelijk te groeien naar een hoger bewustzijn. Evenwichtigheid in dit jaargetijde uit zich in mildheid, wijsheid, de meditatieve staat van kalm en geduldig zijn, mededogen, stilte, bereidheid tot verandering, tolerantie, contact maken met de oerbron en het vieren van ouderdom.

Eerste hulp in de herfst

Wat kun je doen om deze periode beter door te komen?

  • Gebruik een lichtwekker. Deze laat de overgang tussen nacht en dag geleidelijk.
  • Wees je bewust van het effect van weersveranderingen op je gezondheid. 50 tot 70 procent van de mensen is gevoelig voor weersveranderingen, zoals stormen, luchtdrukwisselingen en snelle temperatuurwisselingen. Hsp’s (hoog sensitieve personen) horen zeker bij deze groep. Uit vele onderzoeken blijkt dat weersveranderingen effect hebben op meer dan 50 procent van de beleefde gezondheidsklachten.
  • Ga juist in deze tijd (weer) mediteren, mindfulness beoefenen of aan yoga doen.
  • Houd een nachtboek bij waarin je dromen, tekens en visioenen opschrijft.
  • Maak bewust contact met je hogere zelf. Dit helpt in deze tijd van onzekerheid om minder vanuit angst, ergernis en controle te reageren en méér vanuit wijsheid en mildheid. Stel jezelf de vraag: als ik advies kreeg van een verlicht persoon, zoals Boeddha, Christus, Kwan Yin of Isis, wat zouden zij mij in deze situatie aanraden om te doen?

De kracht van het seizoen

Hoe meer je kunt leven in balans met de seizoenen, hoe meer je zin en logica ontdekt in je eigen bestaan. Veranderingen zijn er niet voor niets: ze leren je op een diep niveau te groeien. Ook een plant of dier leeft met de seizoenen. Al miljoenen jaren is de band tussen de natuur en de mens op ingenieuze wijze en vanuit evenwicht ontwikkeld. Wij mensen zijn de laatste eeuw(en) uit die natuurlijke context gestapt door een tijdperk van industrialisatie, commercialisering en digitalisering. Vaak ten koste van onze gezondheid en ons welbevinden.

Seizoenen en cycli helpen je om meer en meer in je natuurlijke kracht te groeien. Je wordt weerbaarder én gelukkiger als je weet hoe je je kunt verbinden met de essentiële kracht en energie van elk seizoen.

Wil je meer leren over jezelf in relatie tot de seizoenen? Hoe ze op jouw gezondheid en welbevinden inwerken? Volg dan de jaartraining van Eva Willemijn Visser en Susan Marletta Hart. Als lezer van inspirerendleven.nl ontvang je bij aanmelding voor de jaartraining vóór 6 november 2020 twee gratis meditaties.

Geschreven door Susan Marletta Hart. 

Boekentip: Leven met hooggevoeligheid

Volgens Marletta-Hart hoef je geen slachtoffer van je eigen gevoeligheid te zijn, maar kun je die omvormen tot een kracht. Ze belicht niet alleen de spirituele kant van hooggevoeligheid, maar laat ook ervaringsdeskundigen aan het woord. Bovendien beschrijft ze heel praktisch manieren om goed met hooggevoeligheid om te gaan. Zo wordt hooggevoeligheid een kracht.

Bestel voor € 20,99 met gratis verzending bij onze webshop Boekenwereld.com.

Lees ook deze artikelen van Susan Marletta Hart:

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Laat een bericht achter