Bewustzijn

Wat doet de herfst spiritueel en energetisch met jou?

Door Redactie
Wat doet de herfst spiritueel en energetisch met jou?

Van alle seizoenen vind ik de herfst het mooiste. Het wordt weer kouder, regenachtige dagen, buiten is het festijn van mooi en energetisch voor jou? In dit artikel lees je meer over wat de herfst op fysiek, geestelijk en spiritueel niveau voor jou betekent.

Wat betekent herfst spiritueel voor jou?

Metaal – vertegenwoordigt de vrijkomende energie van de natuur en van de herfst, het loslaten van materie. De ballast wordt vóór de winter afgelegd, we laten het oude jaar achter ons en beginnen een nieuw jaar. In de herfst schept de natuur elk jaar weer uiterlijke beelden, zij legt al haar bonte kleuren af. Het wordt donker, koud en stil. Het planten- en dierenleven trekt zich terug.

Wanneer je afstemt op deze cyclus dan ga je mee naar ‘binnen’. Ook de mensen trekken zich terug uit de ‘samenleving’, zijn meer naar binnengericht. Wanneer de dagen langzaamaan steeds donkerder worden, dan is het tijd om te rusten en je naar binnen te keren, door stille overdenking en meditatie. De herfst gaat over het loslaten van datgene wat wij niet meer nodig hebben of wat ons tegenhoudt. Zoals de boom haar bladeren laat vallen, langzaam één voor één naar de grond.

Tijd om te oogsten

De herfst is het seizoen voor het verkrijgen en het verfijnen van lessen naar aanleiding van de activiteiten en ervaringen van de zomer. Vertering is dé basis voor de groei van het nieuwe: voor planten en plannen, zodat elk product voorbereid wordt om een nieuwe cyclus te beginnen. Hieraan zijn keuzes verbonden die wij zelfstandig dienen te maken.

Overdenk en beslis wat je nu echt loslaat en wat voor nieuwe voeding kan zorgen. Wij kunnen van verschillende dingen: spullen, projecten, relaties, ideeën enzovoort, beter afscheid nemen als ze voor een positieve ontwikkeling van ons wezen niet meer voedzaam zijn. De prestaties die we leverden en de lessen die we leerden, hebben ons veranderd. Probeer daarvoor in te voelen wat het ‘energetisch’ met jou doet.

Eet meer verwarmd voedsel

Door onze levensstijl aan de verandering van de seizoenen aan te passen kunnen we ons lichaam harmoniseren met de wereld om ons heen. Het eten van seizoensgebonden voedsel uit eigen streek of klimaat versterkt ons gevoel voor de natuurlijke cycli. Lokale voeding zorgt dus dat we aarden en synchroniseren met de lokale golf. Dit brengt ons in harmonie met onze natuurlijke omgeving: fysiek, mentaal en spiritueel. Als je in de herfst wandelt, dan zie je de zaden rijpen en de bladeren vallen. De natuur sterft en daarmee vormt zij een nieuw begin in een zaadkorrel.

De seizoenen schenken ons hetgeen we nodig hebben, niet alleen aan indrukken, maar ook aan eetbare producten. Wanneer we zaden (granen en noten) in onze voeding opnemen, dan ontwikkelt het lichaam krachten die een sterke overeenkomst vertonen met de krachten die het zaad vormden. Zo geven zij ons onder meer een basis voor het ontplooien van innerlijke activiteit. In de herfst hebben we meer behoefte aan verwarmend voedsel; herfstgroenten en herfstfruit zijn daar voor geschikt. Op die manier bereiden we ons voor op de komende koude maanden.

Dit is een fragment uit De energie van de seizoenen.

Boekentip: De Tao van gezondheid

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met De Tao van gezondheid. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Reacties
 1. Betty 5 november 2014 - 12:31
  Reply

  Hi Melissa, dank je wel voor het plaatsen van mijn recept! De Pumpkin Spice Latte is natuurlijk de ultieme herfst in een kopje voor mij. Bedankt en succes met de blog! Groetjes, Betty

 2. Inspirerend Leven 18 november 2014 - 09:50
  Reply

  Hi Betty, Dankjewel voor je reactie! Ik zag het recept op je website staan en ik dacht gelijk dat ga ik maken. De Pumkin Spice Latte is echt mijn favoriete drankje geworden :) Dankjewel voor het delen van het recept. Groetjes, Melissa

 3. Jopie Martens 20 september 2015 - 09:16
  Reply

  Leuk artikel! Maar nog even wachten met de herfst, deze begint namelijk op het moment dat de Zon het teken Weegschaal ingaat en dat is dit jaar op 23 september om 10:21 uur. Groetjes Jopie

 4. sabine 27 september 2015 - 20:30
  Reply

  Hallo, ik krijg telkens een foutmelding bij mijn emailadres waardoor ik geen digitale boeken kan kopen. HELP!!!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?