Home Bewustzijn Chinese geneeskunde & de herfst: loslaten van het oude en met moed nieuwe energie omarmen

Chinese geneeskunde & de herfst: loslaten van het oude en met moed nieuwe energie omarmen

Door Conny Coppen
herfst

Hoe ga jij om met de herfst in jouw leven? Als je kijkt naar de seizoenen, dan is het niet moeilijk om te bedenken dat de herfst het seizoen is dat het dichtst verbonden is met thema’s van loslaten, rouw en verlies.

De herfst

De herfst is een tijd van loslaten. De oude vorm heeft zijn tijd gehad. Het blad valt. De boom wordt kaal. Het leven trekt zich terug in de wortels. Herfst betekent: het oude loslaten. Dit is een fase in het leven waarin je afscheid moet nemen van wat vertrouwd was. Telkens wanneer het tijd is voor een nieuwe cyclus, gaat het leven door een soort herfst. De oude manier van denken of doen, heeft zijn tijd gehad. Wat ooit nuttig was en zijn vruchten af wierp, moet nu worden losgelaten en terug gegeven aan de Bron van het leven.

In de natuur gebeurt dat iedere herfst. Het oude dat wordt los gelaten, is een voedingsbron voor het nieuwe dat nog gaat komen. Dat loslaten is definitief. Het blad dat eenmaal gevallen is, kan niet meer terug aan de boom. Het zal neervallen en deel worden van de voedingsbodem voor het nieuwe leven.

Verstorende factoren en de fysieke gevolgen

Bekende factoren die het metaalelement kunnen verstoren zijn: verdriet, grote veranderingen en schadelijke invloeden van buitenaf (zoals kou, vocht, wind, virussen en bacteriën). De emoties die bij dit element horen, zijn op zich geen probleem, maar als ze te lang duren, te heftig zijn of onderdrukt worden, dan slaan ze als het ware naar binnen en uiten ze zich bij voorkeur in de organen en systemen die met het metaal-element verbonden zijn.

Gevolg kan zijn dat je huid, je dikke darm, je longen of je afweersysteem minder goed gaan functioneren of zelfs problemen gaan geven. Deze organen en systemen zijn namelijk allemaal verbonden met het metaalelement.

Omgaan met crisis en moeite met los laten

Veel mensen hebben moeite met verandering. Loslaten van iemand die je dierbaar is, is verdrietig. Loslaten van oude houvasten, geeft angst. Als je je baan of gezondheid verliest, dan verlies je zekerheid, je houvast. Dat is behalve onzeker of angstig, ook verdrietig. Verdriet, rouw en verlies van oude zekerheden belasten het metaalelement, wanneer bijhorende emoties worden vastgezet.

Veel mensen zijn geneigd om zich ‘er doorheen te vechten’, dapper en sterk te zijn. Maar rouw vraagt in wezen om de beweging van de herfst: de stilte in, de leegte in. Terug naar de wortel. Het vraagt om een weg door de gevoelens heen! De neiging om gevoelens te verstoppen, vast te zetten of te willen ontwijken, kan tot verstoring in het metaalelement leiden.

Jezelf of een ander er doorheen helpen

Maar hoe help je iemand (of jezelf) daar doorheen? Het metaalelement vraagt om verdieping, verheldering. Wat heeft het oude je gebracht? Wat is/was kostbaar? En wat blijft, ook al is het oude er niet meer?

Zoek juist nu mensen op die kunnen luisteren met hun hart, zonder je meteen te willen troosten, raad te geven of iets op te willen lossen, zodat je gevoelens naar buiten mogen en de diepere wijsheid die daarin en daaronder ligt naar boven kan komen.

Daar gaat het om bij het metaal element. Wanneer we de moed hebben om in crisis-tijden, wanneer we iets dat ons dierbaar is moeten loslaten, werkelijk door onze emoties heen te gaan, dan blijven we niet alleen beter gezond, maar we ontwikkelen ook helderheid, wijsheid, innerlijke vrijheid en kracht.

Vijf elementen retraites www.connycoppen.nl/retraites

Boekentip: De Tao van gezondheid

De Tao van gezondheid van Conny Coppen is een holistisch, toegankelijk geschreven boek dat inzicht biedt in de individuele, maatschappelijke en wereldwijde gezondheid. In dit boek lees je meer over Chinese geneeskunde, seizoenen en elementen.  Daarbij is het ook een praktisch werkboek.

Bestel jouw exemplaar op onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,99.

Lees ook deze artikelen:

 

Leave a Comment