Gezondheid

Word je steeds op hetzelfde tijdstip moe? Dit zegt de Chinese geneeskunde erover

Door Conny Coppen
Word je steeds op hetzelfde tijdstip moe? Dit zegt de Chinese geneeskunde erover

Je wordt steeds op hetzelfde tijdstip overvallen door vermoeidheid. Waarom toch? De orgaanklok uit de Chinese geneeskunde kan duidelijk maken waarom jouw energie opeens weglekt. “Je ontdekt welk van de 5 elementen extra aandacht nodig heeft om in balans te komen,” zegt Conny Coppen, auteur van De Tao van gezondheid.

Word je steeds rond 3 uur in de nacht wakker? Dan is de kans groot dat je Metaal-element ermee te maken heeft.

Wat is jouw antwoord op deze vragen?

Wat betekent het als je moe bent op bepaalde tijden van de dag? Welke elementen of organen spelen hierbij een rol? In ‘Vaak moe: dit is de betekenis van jouw moeheid volgens Chinese geneeskunde’ ontdek je de verschillende soorten moeheid, waar ze mee te maken hebben en welke heilzame vragen jij aan jezelf kunt stellen.

Wanneer je vaak moe bent, zijn dit de 6 belangrijkste vragen voor jou:

1. Stroomt mijn energie wel goed door?
Leef ik mijn bestemming? Wat doe ik makkelijk en graag?

2. Is mijn energie daadwerkelijk uitgeput?
Door langdurig te veel stress, te veel moeten.

3. Is het een heilzame moeheid?
Dit maakt deel uit van een helingsproces. Je slaapt diep en veel, wat eigenlijk wel goed voelt.

4. Is mijn energie in balans?
Of is er lange tijd te veel yin of te veel yang geweest?

5. Is mijn afweersysteem verzwakt (door ziekte)?
Wat kan ik doen om mijn immuunsysteem te versterken?

6. Zit er ergens een blokkade?
En in welk element dan het meest?

Zo herken je een verstoord element

De vijf elementenleer vormt de basis van de Chinese geneeskunde. Het gaat om de elementen Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal. Als er een blokkade in een element zit, uit zich dat op een specifieke manier. Lees in dit artikel wat de symptomen zijn die bij de verschillende elementen horen.

Elk element is op een bepaalde tijd maximaal actief en heeft op een andere tijd zijn rust- en herstelmoment. Word je altijd op hetzelfde tijdstip overvallen door vermoeidheid? Dan is het interessant om naar de orgaanklok te kijken.

De orgaanklok: wanneer is welk orgaan actief (en wanneer niet)?

De orgaanklok is een eeuwenoude biologische klok die de Chinese geneeskunde gebruikt. Je kunt zo zien welk element extra aandacht behoeft om te herstellen en in balans te komen. Elke twee uur is een ander orgaan maximaal actief. Het orgaan dat precies twaalf uur daarvóór het actiefst was, is nu aan een rustfase toe. Door naar de klok te kijken weet je dus welke organen op welk moment op volle kracht werken (de aangegeven tijd) en welke aan het herstellen zijn (het tegenoverliggende tijdvak).

Maar niet kunnen slapen…

Vuur komt als enige element tweemaal in de orgaanklok voor! Dit element gaat over verwerken en verteren op zielsniveau, de circulatie en je hormoonsysteem. Goed om te weten: het gaat over de energie van het orgaan. Een verstoring wil niet per se zeggen dat het orgaan zélf is aangedaan.

Wanneer jouw vermoeidheid – of, eraan verwant, slapeloosheid – zich regelmatig rond een bepaalde tijd voordoet, zegt dat vaak iets over het functioneren van een specifiek orgaan of element.

Word je steeds op ongeveer hetzelfde moment moe? Lees welk element hiermee te maken heeft en wat het betekent!

• Metaal-element: rouw en verlies

Maximaal actief tussen 3.00 en 7.00 uur
Herstelfase tussen 15.00 en 19.00 uur

Thema’s die bij het Metaal-element horen: rouw en verlies, afweersysteem, onderscheidingsvermogen en je grenzen bewaken.

Deze thema’s spelen sterker tijdens de actieve tijden. Dat kan ervoor zorgen dat je vaak rond 3-4 uur in de nacht wakker wordt. Als je steeds rond dit tijdstip ligt te woelen, kan het zijn dat je onbewust bezig bent met grote veranderingen of met rouw. Of je voelt je (mogelijk onbewust) onveilig of angstig, bijvoorbeeld door een grote verandering. In de hersteltijd van het Metaal-element kun je verdrietig of erg moe worden.

• Water-element: gevoelens van angst en onveiligheid

Bij het Water-element is het precies andersom dan bij het Metaal-element.
Maximaal actief tussen 15.00 en 19.00 uur
Herstelfase tussen 3.00 en 7.00 uur

Het Water-element gaat over je basisenergie en je gevoel van basisveiligheid. Het is mogelijk dat gevoelens van angst en onveiligheid ervoor zorgen dat je tussen 3 en 7 uur ’s ochtends niet meer kunt slapen. Of dat je door de hersteltijd van dit element dan steeds moet plassen. Het Water-element is tijdens de herstel-fase minder krachtig. Dit kan dus een moment zijn waarop gevoelens van onveiligheid extra opspelen.

• Aarde-element: jouw verteringsenergie

Maximaal actief tussen 7.00 en 10.00 uur
Herstelfase tussen 19.00 en 22.00 uur

Stort je meestal rond zeven uur, vlak na het avondeten, helemaal in? Dan kan het zijn dat je verteringsenergie (Aarde-element!) zwak is. Dit element is minimaal actief tussen 19.00 en 22.00 uur. Als je gezellig hebt getafeld en daarna heel moe wordt, is de kans groot dat jouw systeem ‘zware kost’ niet goed aankan. Het is raadzaam om ’s avonds een lichte maaltijd te eten, goed te kauwen en maar weinig tot je te nemen.

• Hout-element: onderdrukte gevoelens

Maximaal actief tussen 23.00 en 3.00 uur
Herstelfase tussen 11.00 en 15.00 uur

Als het Hout-element actief is, kunnen onderdrukte gevoelens naar boven komen. Of misschien heb je te vet gegeten of te veel alcohol gedronken. Dat kan problemen geven rond middernacht of juist in het tegenoverliggende tijdvak, rond het middaguur. Ben je rond deze tijd steeds erg moe of snel op je tenen getrapt? Onderzoek dan eens of er een blokkade van het Hout-element is.

Het Hout- en het Vuur-element gaan beide over de vraag: kan ik zijn wie ik in wezen ben? Hout: kan ik vrij stromen? Vuur: ben ik verbonden met mijn bron of heb ik me afgesloten vanwege te veel pijn in mijn leven?

De oorzaak van je vermoeidheid achterhalen

De orgaanklok kan jou helpen om de oorzaak van je vermoeidheid op te sporen. Hij maakt duidelijk welk element ondersteuning nodig heeft. Maar zoals je in de genoemde voorbeelden ziet, is het soms best lastig. Er spelen altijd twee elementen mee en elk element heeft een scala aan betekenissen en functies. Je hebt dus je eigen logica en een beetje kennis van de elementen nodig.

Welk element de meeste aandacht nodig heeft, kun je het makkelijkst bepalen aan de hand van de symptomen, zoals beschreven in ‘Vaak moe: dit is de betekenis van jouw moeheid volgens Chinese geneeskunde’. De orgaanklok is een extra steuntje in de rug.

Hier vind je gratis oefeningen van Conny Coppen om de 5 elementen te versterken.

Boekentip: De Tao van gezondheid

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

De orgaankalender voor Tibetan Pulsing

De orgaankalender voor Tibetan Pulsing

Wil je meer lezen over de orgaanklok? De orgaankalender voor Tibetan Pulsing van Elvira Schneider geeft een jaar lang iedere 2 weken een ander orgaan extra aandacht om zo je zelfhelende vermogens te ondersteunen. Je ontdekt de functie van je organen, maar ook de fysieke en psychische consequenties wanneer een orgaan gestoord is in zijn functioneren.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Conny Coppen:

 

Deel dit artikel online
Conny Coppen
Conny Coppen

Conny Coppen (1960), werkt sinds 1983 met natuurgeneeskunde, acupunctuur, massage en inzicht gevende gesprekken, schreef 6 boeken en geeft regelmatig nascholingen en workshops.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?