Gezondheid

Wil je afvallen? Let op deze 10 verrassende zaken die je stiekem dikker maken

Door Marjolein Dubbers
Wil je afvallen? Let op deze 10 verrassende zaken die je stiekem dikker maken

Probeer je al een tijd gewicht te verliezen maar lukt dit maar niet op de lange termijn? De redenen waarom je moeilijk gewicht verliest kunnen uit een hoek komen waar je ze misschien helemaal niet verwacht. Marjolein Dubbers legt je uit welke dit zijn.

1. Partner, vrienden en vriendinnen

Kijk eens om je heen op een feestje met familieleden, vrienden en vriendinnen. Wat zie je? Zie je over het algemeen mensen met een normaal postuur of zitten er aardig wat mensen tussen met overgewicht? De mens is een sociaal dier; in ons eentje overleven we niet. We passen ons aan onze omgeving aan. In die zin is overgewicht besmettelijk. Uit onderzoek blijkt dat het hebben van vrienden met overgewicht de kans aanzienlijk vergroot dat je zelf ook overgewicht krijgt.

In een dertig jaar lang durende studie, gepubliceerd in The New England Journal of Medicine bleek dat in een bepaalde periode de kans op obesitas met maar liefst 57% toenam, op het moment dat iemand in die periode een vriend/vriendin had die ook zeer zwaarlijvig werd. Het goede nieuws is natuurlijk dat slank zijn ook besmettelijk is. Ik zeg natuurlijk niet dat je je vrienden/vriendinnen met overgewicht moet dumpen, maar streef jij naar een gezond gewicht, dan is het goed om je hiervan bewust te zijn.

2. De televisie

Ik hoor vaak vrouwen zeggen dat ze verslaafd zijn aan Netflix-series. Ik hoorde laatst van iemand dat ze vijf afleveringen van The Mentalist achter elkaar had gezien en zich opeens realiseerde dat het half drie ‘s nachts was! Wees je ervan bewust dat te weinig slaap een belangrijke oorzaak kan zijn van overgewicht. ‘Slaap je slank’ is geen loze uitdrukking. Er zijn bergen studies waaruit blijkt dat mensen die korter dan zeven uur per nacht slapen een hoger gewicht hebben dan mensen die zichzelf méér slaap gunnen. Als je lichaam overdag moe wordt uit slaapgebrek en snakt naar extra energie, kent het maar één remedie: eten! Het liefst iets wat snel energie geeft, dus zoetigheid of snelle koolhydraten: de dikmakers dus. Doe jezelf en je gewicht een plezier; hoe leuk Simon Baker in The Mentalist ook is: zet je televisie uit en duik je bed in!

3. Light-producten

Je wilt afvallen. Je hebt je keuken opgeruimd en roze koeken, frisdrank, vruchtenyoghurt en bitterballen verwijderd. Ze zijn vervangen door zuivelproducten met 0% vet, pindakaas light, cola zero en gezonde, slanke, repen. Oeps, dit is een valkuil waar veel vrouwen invallen. De voedingsindustrie heeft ons wijs gemaakt dat we slanker worden door light-producten te gebruiken. Dat is niet zo. Vettige light-producten, zoals pindakaas, krijgen ladingen suikers mee om een beetje lekker te smaken. In pindakaas light zit 450% méér suiker dan in gewone pindakaas! Zoetige light-producten, zoals frisdrank, krijgen synthetische zoetstoffen mee om zoet te smaken. Synthetische zoetstoffen ontregelen je stofwisseling. Uit een 14 jaar durend onderzoek onder 66.000 vrouwen is duidelijk gebleken dat light-dranken de vrouwen zieker en dikker maakten. Laat light-producten links liggen en kick af van je behoefte aan suikers. Dat is de enige manier.

4. Je baan en je collega’s

Je werkplek kan een bron van constante verleiding zijn die het je moeilijk maakt om af te vallen. Gebak van jarige collega’s, vergaderingen inclusief lunch met melk en broodjes, teamborrels met bitterballen, de droppot van een collega naast je, eetbare cadeautjes van een dankbare klant of patiënt: hoe vaak per dag zou jij eigenlijk “nee, dank je wel” moeten zeggen? Daarbij, als je je niet happy voelt in je baan kan de behoefte om jezelf op iets lekkers te trakteren groot zijn. De enige manier om deze verleidingen te weerstaan, is om jezelf héél goed te voeden met gezonde voeding waar je lichaam blij van wordt en niet dik. Dat kost inderdaad voorbereiding, maar neem je eigen lunch en gezonde traktaties mee naar je werkplek. Zorg dat je daar niet hongerig wordt. Drink twee grote glazen water als je in de verleiding komt. En ga vooral op zoek naar een leukere baan als deze je niet meer bevalt.

5. Je lange to-do lijst

Heb je een overvolle to-do lijst en loop je soms als een kip zonder kop rond omdat je niet weet waar je moet beginnen? Of is er iets anders waar je flinke stress van krijgt? Ik heb er al vaker over geschreven maar je kunt echt dik worden van stress. Als je veel stress hebt maakt je lichaam cortisol aan, een hormoon waar je sowieso hongerig van wordt. Cortisol staat er ook om bekend dat het zich in je lichaam gedraagt als suikers; het zorgt met name voor vetopslag rond je middel. Iets waar vrouwen veel last van kunnen krijgen, vooral als ze boven de 40 komen. De enige remedie is om het wat rustiger aan te doen. Ja, je kunt écht afvallen als je jezelf meer rust gunt. Bewegen en sporten kan overigens ook een prima manier zijn om te ontspannen. Voel goed wat jij nodig heb en leer vooral ook delegeren en “nee” zeggen. Echt, dit laatste is gewoon een kwestie van veel oefenen. Start vandaag!

6. Intoleranties voor bepaalde voeding

Steeds meer mensen krijgen last van voedingsallergieën zoals gluten of melk. Dit betekent dat er ook steeds meer mensen rondlopen met onopgemerkte intoleranties of gevoeligheid voor bepaalde voeding. Als je al jaren last hebt van een opgeblazen gevoel, obstipatie, hoofdpijnen, reuma of huidproblemen kan het zijn dat je geen link meer legt met je voeding.

Overgewicht kan het resultaat zijn voedselgevoeligheden. Op het moment dat je iets eet waar je lichaam niet goed tegen kan, stijgt het hormoon cortisol ook, dat hormoon waar je dik van wordt. Luister naar je lichaam en zie klachten als signalen dat er iets aan de hand is. Klachten hebben is niet normaal. Schrap alle gluten twee weken en voel goed wat het met je doet. Doe daarna hetzelfde met zuivel en suikers. Veel mensen zijn intolerant voor suikers, zuivel en gluten. Je kunt intoleranties overigens eenvoudig laten testen door middel van een ImuPro 100 test.

7. Je darmflora

Je darmflora bestaat uit miljarden bacteriën die bij elkaar meer dan 2 kilo wegen. Er zijn goede en slechte bacteriën, je hebt ze allebei nodig maar de goede bacteriën moeten in de meerderheid blijven. Als de slechte bacteriën gaan overheersen of er te weinig variatie is aan verschillende bacteriën kan het heel moeilijk worden om af te vallen. Er zijn veel onderzoeken gedaan met muizen. Muizen die de darmflora kregen van dikke mensen werden dikker zonder dat ze meer gingen eten, terwijl muizen die de darmflora kregen van dunne mensen normaal bleven. Je darmflora heeft dus invloed op je gewicht! Voed daarom de bacteriën die je slank zullen houden: eet vooral veel groenten en fruit vanwege de vezels. Eet gezonde vetten en drink volop water. Schrap vooral zoetigheid want dikmakende bacteriën zijn dol op suikers, dus daarmee voed je ze en krijg je er meer van. Die heb je natuurlijk liever niet!

8. Medicijnen (denk ook aan de pil)

Slik jij al jarenlang medicijnen tegen een bepaalde chronische ziekte? Lees de kleine lettertjes van de bijsluiter eens goed. Een groot deel van de medicijnen hebben als bijwerking dat je er dikker van wordt. Afvallen wordt dan heel moeilijk. Let op: ook de anticonceptiepil is een medicijn en staat erom bekend dat je daar makkelijk van kan aankomen. Wat de pil betreft; gebruik een ander voorbehoedmiddel en je zou zomaar opeens vijf kilo kunnen kwijtraken. Wat die andere medicijnen betreft: wees je ervan bewust dat medicijnen nooit de oorzaak van je ziekte aanpakken maar alleen symptomen bestrijden. Ik zeg niet dat je vandaag moet stoppen met die medicijnen maar ik daag je uit om op zoek te gaan naar de oorzaak en die bij de kop te pakken. Medicijnen maken je nooit beter, dat kan je alleen zelf en je kunt veel meer dan je denkt! Lees hier inspirerende verhalen van andere vrouwen.

9. Je insulineresistentie

Als je altijd veel zoetigheid, aardappelen, brood met melk en veel producten uit de supermarkt (80% van de producten uit de supermarkt bevatten veel suikers) hebt gebruikt, dan is de kans groot dat je cellen doof zijn geworden voor het hormoon insuline. Door het eten van zoetigheid, zetmeel, granen, zuivel of verborgen suikers stijgt je bloedsuiker. Insuline is het hormoon dat deze suiker (glucose) in je bloed naar je cellen brengt: glucose is energie voor je cellen. Als je vaak veel glucose in je bloed hebt kunnen je cellen doof worden voor insuline. Dit betekent dat de insuline in je bloed blijft circuleren en met insuline in je bloed is het onmogelijk om af te vallen. Zorg dus dat je cellen weer gevoelig worden voor insuline. Beperk het eten van alles wat je bloedsuikerspiegel doet stijgen en ga bewegen. Vooral bewegen vóór het ontbijt helpt om insulineresistentie tegen te gaan en je stofwisseling te verhogen. Al heb je geen hond, doe alsof en laat iedere ochtend je denkbeeldige hond uit en laat hem in een pittig tempo lopen.

10. Cosmetica, parfum en verzorgingsproducten

Ook over dit onderwerp heb ik al veel geschreven. Als ze niet 100% natuurlijk zijn, dan zitten veel van deze producten vol met hormoonverstorende stoffen. Je lichaam kan prima overweg met een beetje maar als het te veel wordt kan het gebeuren dat je lichaam ze niet meer goed kan afvoeren. Het circuleren van hormoonverstorende stoffen in je lichaam is ongezond, dus zal je lichaam ze opslaan op de meest veilige plek die het heeft: je vetcellen. Afvallen kan dan heel lastig zijn en zelfs gevaarlijk omdat die hormoonverstoorders dan opnieuw in je bloed komen. Help je lichaam zoveel mogelijk met het afvoeren van deze stoffen in je lichaam. Dit doe je door volop groene groenten te eten, waarbij vooral de koolsoorten heel gezond zijn. Broccolikiemen zijn toppers, chlorella en spirulina ook. Eet volop vezels; die zitten in groenten, fruit en peulvruchten En beperk alcohol, want het is je lever die moet zorgen voor de zuivering en afvoer van gifstoffen, waaronder alcohol. Belast die dus niet onnodig. En vooral niet vergeten: stap over op 100% natuurlijke producten! Er is volop keuze in alle prijsklassen.

Eet meer energie

Eet meer energie

Eet meer energie is de ultieme gids voor voor iedereen die op zoek is naar meer energie om een vrolijk en vitaal leven te leiden.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Marjolein Dubbers
Marjolein Dubbers

De website van Marjolein Dubbers, energiekevrouwenacademie.nl, wordt jaarlijks door meer dan 2 miljoen bezoekers bezocht. Marjolein is food- en lifestylecoach en heeft een passie voor de gezondheid van vrouwen.

Reactie
  1. Wieteke 8 oktober 2016 - 08:36
    Reply

    Wat een geweldige blog! Inspirerend en belicht vanuit een verrassend perspectief. Deze sla ik even op; 1x lezen is niet genoeg!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?