Bewustzijn

Pijn in de relatie met je moeder: zo word je heel (6 adviezen van een therapeut)

Door Nadine Carter
Pijn in de relatie met je moeder: zo word je heel (6 adviezen van een therapeut)

Een artikel voor alle vrouwen die een moeizame relatie met hun moeder hebben (en dat zijn er veel!). Je kunt pas heelheid ervaren als jij je moeder in jezelf eert, zegt therapeut Nadine Carter. Misschien roept dit idee verzet en pijn bij jou op. Lees dan zeker haar 6 waardevolle adviezen. “Met het ontkennen van je moeder, ontken jij ook jezelf. Je bent namelijk haar dochter, een deel van haar zit in jou.”

Jij kunt het verschil maken, juist omdat je in deze tijd leeft. Je heelt een oude vrouwenlijn en wordt zelf heel.

‘Ik word nooit zoals mijn moeder!’

Er staat een hele vrouwenlijn achter ons: vrouwen die ons zijn voorgegaan in waar wij nu zelf voor staan. Vrouwen die onze moeders zijn, onze oma’s… We dragen hun krachten verder uit. Maar soms dragen we ook hun lasten, dingen die zij niet hebben weten op te lossen. Dit maakt het moeilijk om jezelf heel te voelen. Ook speelt hoe we de verbinding met onze eigen moeder ervaren vaak een grote rol.

Hebben we niet allemaal ergens onderweg in het ouder worden verzucht of misschien wel hard geroepen ‘Ik word nooit zoals mijn moeder!’ – om er vervolgens achter te komen dat we precies hetzelfde doen? De een kan erom lachen, de ander raakt helemaal vast in zichzelf. Want wanneer er dingen zijn gebeurd die niet hadden mogen gebeuren, die jou geraakt of zelfs beschadigd hebben, dan is het eren van je moeder in jezelf een hele klus. Maar het is wel wat jij te doen hebt als je helemaal heel wilt worden, en als je jezelf volledig wilt accepteren. Je bent namelijk haar dochter.

Zo belangrijk is een gezonde hechtingsband

Als je klein bent, is jouw moeder je alles. Ze is de eerste persoon aan wie jij je hecht en een goede, gezonde hechtingsband is belangrijk om op te groeien tot een stabiele en zelfverzekerde volwassen vrouw. De hechtingsrelatie kan door van alles verstoord raken. Het kan al gebeuren door een traumatische geboorte waarbij jij als kleintje na een spoedkeizersnede dagen of weken in een couveuse moest liggen. Dan is er geen kans om de eerste hechting tot stand te brengen. Die kan wel ingehaald worden, maar wanneer je bij een moeder komt die zelf nog met allerlei trauma’s of problemen worstelt, dan verstoren die het herstel van een traumatische geboorte en een verdere gezonde hechting. Het gaat hier niet over schuld. Als iemand het anders zou kunnen doen, dan zou diegene dat doen. Dat geldt voor je moeder, voor alle moeders daarvoor en dus ook voor jou.

Je eigen weg gaan

Je gaat je eigen weg, je maakt je los van je moeder. Bij de een gaat dat gemakkelijk en kan het in vrijheid, onvoorwaardelijke liefde en vertrouwen. Bij de ander gaat het met strijd, gebaseerd op wantrouwen en angst voor verlies. Moeders die nog met eigen pijn zitten, moeite hebben met alleen zijn en bang zijn voor verlies, hebben vaak moeite om hun kinderen los te laten. Zij vullen voor hen een leegte op. Het is een te zware last op de schouders van kinderen, die loskomen en je eigen weg gaan, aardig bemoeilijkt. Hoe harder deze vrouwen proberen niet zoals hun moeder te zijn, hoe moeilijker het voor hen wordt.

6 Adviezen: zo kun jij heel worden

Enkele adviezen die jou helpen om jezelf volledig te accepteren en heelheid te ervaren.

1. Erken je moeder in al haar facetten

Een van de belangrijkste dingen die jij te doen hebt, is het erkennen van je moeder in al haar facetten. Dus met al haar schaduwkanten. Met het ontkennen van je moeder, ontken je namelijk óók jezelf. Je bent haar dochter, een deel van haar zit in jou. Het andere deel is je vader en nog een ander deel is jouw authentieke ik, jouw blauwdruk, volledig van jezelf. Maar wanneer je dus je moeder ontkent, kom je niet of moeilijk bij jouw eigen stuk en word je in elk geval niet heel. Heelheid ervaar je op het moment dat jij al de stukken van en in jezelf accepteert, maar vooral ook toelaat. Dus ook het deel van je moeder, het deel dat je niet wilde zijn.

2. Besef dat je meer bent dan je moeder

Het is een (deel van je) basis: je moeder in jou. Maar dat wil niet zeggen dat je hetzelfde moet blijven doen. Jij kunt andere keuzes maken. Haar in jezelf eren, toelaten, wil niet zeggen dat je zo moet zijn. Jij bent méér dan je moeder. Blijven vechten tegen dat deel maakt dat je blijft vechten tegen jezelf. De geschiedenis herhaalt zich daardoor op een bepaalde manier in jezelf, terwijl je allang op jezelf woont en misschien zelfs geen contact meer met je moeder hebt. Het gaat er dus niet om dat jij je moeder bent. Nee, het gaat erom dat je kunt accepteren dat je op haar lijkt, dat delen van haar in jou zitten.

3. Maak je eigen zuivere keuzes

Het erkennen, eren, van je moeder, maakt dat je een belangrijke basis in jezelf eert en erkent – dat je dus jezelf eert en erkent. Van daaruit kun jij je ontwikkelen zoals je wilt; groeien zoals je voelt dat voor jou de bedoeling is. Vanuit die basis van acceptatie en onvoorwaardelijke liefde, zonder schuld of wrok, kun je jouw eigen zuivere keuzes maken. Dit is niet hetzelfde als dan maar weer contact zoeken (als het contact verbreken voor jou de enige mogelijkheid was). Het gaat erom hoe jij weer heel wordt. Daarvoor hoef je niet in verbinding te zijn met iemand; misschien is ze er bijvoorbeeld al niet meer.

4. Stap uit de slachtofferrol

Dit proces doe je niet zomaar even. Het kost tijd in jaren en gaat om letterlijk ouder worden, misschien zelf moeder worden, ervaringen in het leven opdoen die je vormen en ruimte maken om dit te kunnen. Ook vraagt het om het nodige zelfwerk. Zolang jij in slachtofferschap zit door een nare jeugd, de schuld bij de ander legt, kun je deze stappen niet zetten. Het afpellen van jezelf, laag voor laag oud zeer opruimen, is wat je onder meer te doen hebt om heel te zijn. Niemand anders kan dit voor jou doen, wat je ook meegemaakt hebt, wat de ander ook gedaan heeft in jouw kindertijd, hoe erg ook. Het zijn de lessen die jij te leren hebt in het leven om te worden zoals je bedoeld bent te zijn.

5. Neem verantwoording

Heelheid ontstaat wanneer jij zover bent dat je verantwoording kunt nemen voor alles wat je creëert in je leven. Dat je kunt zien dat jij net zo goed aandeel hebt gehad in de interactie tussen je moeder en jou. Als kind ontstaat het al, als kind ben je niet verantwoordelijk voor dat mechanisme, maar later ben je net zo verantwoordelijk voor het in stand houden ervan als je moeder.

In een open liefdevolle relatie is dit veel eerder bespreekbaar dan in relaties die gevoed worden door angst voor afwijzing, schuld, geen fouten willen maken en controle. Pijnpunten zijn dan moeilijk bespreekbaar, waardoor het langer duurt voordat je samen open kunt kijken naar de verbinding. Dus soms is het echt nodig dat alleen jij verandert. Dat jij doorhebt wat er steeds gebeurt vanuit compassie en liefde, omdat je in een andere tijd leeft, bewuster bent en meer tot je beschikking hebt dan het gedachtengoed van vroeger, van de vrouwen die jou voorgingen. Je neemt hun kracht en waarden mee. Jij kunt het verschil maken, juist omdat je in deze tijd leeft. Je heelt een oude vrouwenlijn en wordt zelf heel.

Ruimte voor liefde

Heelheid maakt dat er ruimte is voor liefde. Of het nu in de verbinding met je moeder zelf is, of de verbinding met jezelf, je eigen kinderen. Het eren van je moeder in jezelf dient tot zoveel meer: je transformeert wat er in de vrouwenlijn getransformeerd mag worden, het maakt jou de persoon zoals je bedoeld bent te zijn, de moeder die je verlangt te zijn en die je kinderen nodig hebben. Het eren van je moeder in jezelf is het eren van alle delen in jezelf: je schaduwkanten en de eigenschappen die jou soms in de weg zitten. Liefde en erkenning verzachten, brengen beweging en meer mogelijkheden. Ze brengen je steeds dichter bij jezelf.

De emotioneel afwezige moeder

De emotioneel afwezige moeder

Heb jij een moeizame relatie met je moeder en/of ben je emotioneel verwaarloosd door haar? In De emotioneel afwezige moeder van Jasmin Lee Cori ga je aan de slag met je moederwond. Vanwege hun onvervulde behoefte aan moederlijke zorg, worstelen inmiddels volwassen kinderen vaak met intieme relaties. Dit boek helpt je begrijpen wat er ontbrak in je jeugd en laat zien hoe je de moederwond kunt helen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Nadine Carter
Nadine Carter

Ik ben Nadine Carter, schrijver, therapeut, theatermaker, een verbinder. Ik ga voor eerlijkheid en zuiverheid in alles wat ik doe. Wanneer voelen, denken en handelen gelijk zijn, ontstaat er zuiverheid en eerlijkheid. Van daaruit kun je jezelf zijn in elke verbinding, je mooiste leven leven. Ik schrijf over alles wat jou hierin tegenhoudt, wat je belemmert en deel met je hoe je tot die eerlijkheid en zuiverheid kunt komen, weer kunt worden zoals je bedoeld bent te zijn.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?