Gezondheid

Claim je cyclus: iedere week kent haar eigen superkrachten en kwetsbaarheden

Door Mirella van Staveren
Claim je cyclus: iedere week kent haar eigen superkrachten en kwetsbaarheden

De cyclus en de hormonen die haar ondersteunen zorgen ervoor dat een vrouw een eitje tot een 9 maanden oude baby in zich voldraagt, er geboorte aan geeft en het jaren kan voeden. Dit feit alleen al zou moeten betekenen dat vrouwen op handen gedragen worden, door zichzelf en door mannen. De realiteit is een stuk minder rooskleurig.

Als vrouw schamen we ons vaak rot voor onze menstruatie en de last die we van haar ervaren. Tampons worden in mouwen weggestopt, we fluisteren als we het er überhaupt over hebben, we rammen door alsof er niets aan de hand is en slikken pijnstillers zodat we dit kunnen handhaven. Als je menstrueert, is de baarmoeder tot anderhalf keer zo groot en kun je je maar half zo goed concentreren. Bovendien heeft onderzoek van het Radboud ziekenhuis i.s.m. het Menstruatie voorlichtingsinstituut onder 42.000 vrouwen uitgewezen dat 94 % van de vrouwen aangeeft op haar eerste dag(en) rust te willen hebben.

Wat we niet weten is dat de menstruatiecyclus eigenlijk een ongelofelijke blauwdruk van het leven is dat zich manifesteert in de menstruele cyclus van de vrouw.

Ik wist het ook niet. Ik had drie weken “niets” en een week menstruatie. Stel je voor dat er een olifant in je huiskamer staat, maar je ziet hem niet. Zoiets dus… De emotionele, mentale en spirituele veranderingen tijdens de menstruatiecyclus zijn er wel maar je ziet ze niet, je ervaart ze niet. We denken dat er niets is, behalve dan, nou ja… een hoop last.

Het herinnert me aan het verhaal dat in de film What the Bleep Do We Know wordt verteld. Toen Columbus met zijn boten op de Caribische eilanden aankwam, konden de Indianen de boten niet zien. Hun hersenen hadden geen kennis of ervaring dat deze schepen bestonden. Pas toen de sjamaan deze informatie kon verwerken en de schepen kon zien, kon hij de indianen erop wijzen zodat zij ze ook konden zien.

Je menstruatiecyclus als krachtbron

Vier jaar geleden kwam ik het werk van Alexandra Pope en Sjanie Hugo Wurlitzer, de oprichtsters van Red School in Engeland en auteurs van het boek Claim je cyclus, je menstruatiecyclus als krachtbron tegen, zo rond mijn 46e. Ik had verschrikkelijke maandelijkse bloedingen, als eerste tekenen dat mijn overgangsreis was begonnen en mijn lichaam de hormonale schommelingen niet kon verwerken.

Al 20 jaar sta ik vol in mijn persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Ik gaf zelfs workshops in lichaamsbewustzijn en tot mijn schaamte had ik geen idee dat achter die drie weken van “niets” en de week menstruatie een mega-wereld schuilgaat, vol met pracht en praal, kracht en kwetsbaarheid, de heilige graal, een maandelijks zelfzorg systeem, een persoonlijk ontwikkelingssysteem waar je u tegen zegt.

En als bonus blijkt de week van menstruatie hèt moment te zijn waar, onder invloed van de hormonen die allemaal op het laagst staan tijdens deze dagen in de cyclus, ons licht het diepst naar binnen straalt, we het diepst verbonden zijn en bewust zijn van onze ware natuur en diepe eenheid kunnen ervaren met het bestaan.

Alexandra en Sjanie hebben deze wereld voor mij geopend, en sindsdien is het mijn missie om dit te delen. We moeten erop gewezen worden, om het vervolgens in ons eigen lichaam te zoeken en te vinden. Iedere vrouw met haar eigen nuance.

Onze samenleving is er niet op ingericht dat we deze kennis weten en gaan inzetten in ons leven.

Maar ik vind dat het hoogste tijd is dat we ons deze kennis gaan toe eigenen en gaan inbrengen in ons leven. Waarom? Respect misschien? Respect voor ons lichaam dat haar eigen ritme heeft, net als de seizoenen van het jaar. We gaan toch ook niet in bikini naar buiten in de winter, of halen de slee uit de kelder in de zomer? Ook ons lichaam kent seizoenen. Met ieder hun eigen krachten en uitdagingen. Kennis van deze seizoenen helpt enorm om meer met de veranderlijke bewegingen van je lijf en energie mee te gaan. Ik leg ze hier uit:

De vier innerlijke seizoenen

Een goede start is om je cyclus in vieren te delen. Zoals de seizoenen van het jaar buiten zijn, zo ook vinden we ze binnen in ons.

Hieronder een grove archetypische verdeling gebaseerd op een gemiddelde cyclusduur van 28 dagen. Een cyclus van 24 tot 35 dagen is natuurlijk. Afhankelijk van een vrouw haar leeftijd, constitutie, lichamelijke en emotionele gesteldheid, stress en voedingspatroon kan dit anders zijn. Een cyclus begint met de dag dat de bloeding echt begint, dat het doorzet. Dat is dag 1 van de cyclus.

Iedere week van de cyclus kent ook haar eigen superkrachten en kwetsbaarheden:

Innerlijke winter: dag 27 tot dag 5

Superkracht winter: intuïtief, nieuwe ideeën
Kwetsbaarheid winter: weinig energie en concentratie

Innerlijke lente: dag 6 tot dag 11

Superkrachten lente: nieuwe dingen leren, positief
Kwetsbaarheid lente: overschreeuwen

Innerlijke zomer: dag 12 tot dag 19

Superkracht zomer: communicatief, veel energie
Kwetsbaarheid zomer: te veel weggeven

Innerlijke herfst: dag 20 tot 26

Superkrachten herfst: inzichten, afronden, waarheidspreken
Kwetsbaarheid herfst: snel ontvlambaar

Nu kun je zelf beginnen met een ontdekkingstocht naar jouw superkrachten en kwetsbaarheden. Ik leg je hieronder uit hoe je dat kunt doen.

Breng je cyclus in kaart

Er zijn verschillende manieren om je cyclus in kaart te brengen. Je kunt een dagboek maken en op iedere pagina een dag zetten en zo een aantal maanden terugkomen op de bepaalde pagina op de specifieke dag van je cyclus. Zo kun je in een oogopslag zien hoe je je voelt op een bepaalde dag in je cyclus.

Je kunt ook een Excell-blad openen en iedere voor iedere maand een nieuwe tab gebruiken. Ik ben zelf niet zo’n schrijver, dus dit doe ik zelf het liefst.

Wat kun je bijvoorbeeld noteren? Als voorbeeld neem ik wat ik vanavond zelf ongeveer in mijn kaart zal zetten. Ik vind het fijn om het ‘s avonds te doen zodat ik kan terugkijken op mijn dag.

Lichaam Hoe was je algehele stemming vandaag, specifieke lichamelijke eigenschappen?
Voorbeeld: Ik heb slecht geslapen vannacht. Vandaag wat spanning in mijn nek. Geen zin om wat dan ook te doen.

Gevoelens Natuurlijk gaan er verschillende gevoelens door ons heen op een dag, maar soms is er een algemene lijn.
Voorbeeld: Chagrijnig, kort lontje.

Gedachten: Dit zijn er miljoenen maar ik herken soms een specifieke die terugkomt. Zoals vandaag:
Voorbeeld: Ik heb zo’n zin in appeltaart met slagroom. Je kunt misschien raden in welk seizoen ik zit vandaag 😉.

Het in kaart brengen van een dag uit je innerlijke zomer zou er zo uit kunnen zien:

Lichaam:
Voorbeeld: Ik heb een heerlijke dag gehad, stevige work-out in de gym gehad en geflirt met de medewerkers.

Gevoelens
Voorbeeld: Blij, zelfvertrouwen, zin in seks.

Gedachten:
Voorbeeld: “Kom maar op wereld, ik lust jullie rauw”

Volgens mij is dit een goed begin om je te beginnen je cyclus te claimen.

Claim je cyclus

claim je cyclusClaim je cyclus van Alexandra Pope en Sjanie Wurlitzer is een baanbrekend boek over je menstruatie, hormonen en je maandelijkse cyclus. Ontdek je innerlijke seizoenen en verbind je spiritueel met het ritme van je eigen cyclus.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending.

bestel nu

Lees ook deze artikelen:

Boekentip van de redactie
Ik voel me op mijn ziel getrapt
Nu voor maar € 18,50

Ik voel me op mijn ziel getrapt

Bärbel Wardetzki

Iedereen kent dit gevoel wel: een kwetsende opmerking, een schimmige blik, een onaardig appje of iemand die je negeert en je bent compleet van je stuk gebracht. Terwijl die ander het misschien (waarschijnlijk!) helemaal niet zo bedoelde. Bärbel Wardetski onderzoekt in haar...

€ 18,50

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Reageer op dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ik voel me op mijn ziel getrapt
Nu voor maar € 18,50

Ik voel me op mijn ziel getrapt

Bärbel Wardetzki

Iedereen kent dit gevoel wel: een kwetsende opmerking, een schimmige blik, een onaardig appje of iemand die je negeert en je bent compleet van je stuk gebracht. Terwijl die ander het misschien (waarschijnlijk!) helemaal niet zo bedoelde. Bärbel Wardetski onderzoekt in haar...

€ 18,50

Bekijk aanbieding