Home Bewustzijn De angst achter: wat zullen ze wel niet van me denken?

De angst achter: wat zullen ze wel niet van me denken?

Door Carina Dusseldorp
angst

Je trekt kleren aan waarvan je hoopt dat ze bij anderen in de smaak vallen. Als je visite krijgt, wil je dat je huis er perfect uitziet. Je mening geef je niet, omdat je dan misschien wel kritiek krijgt. Waarom zijn we toch zo bezig met wat anderen van ons vinden? Carina Dusseldorp, confidence & zelfliefde coach, graaft diep én vindt het antwoord in onze kindertijd.

Vraag jezelf eens af: vanuit welke intentie zeg of doe ik bepaalde dingen?

Zijn de voorbeelden hierboven herkenbaar? Als je zo gefocust bent op de ander en hierop je gedrag baseert, leef je niet vrij. Je geeft als het ware je power weg en bent niet meer verbonden met jezelf. Waarom trek je je zoveel aan van wat anderen van je vinden? En waarom is het je automatische piloot geworden? 

Je geeft je energie weg

Als je continu bezig bent met wat anderen van je vinden, ben je met je energie bij de ander. Je aandacht is als het ware bij de ander en vooral bij dingen waar jijzelf géén controle over hebt. De mening, gedachten, gevoelens of het gedrag van een ander heb je namelijk meestal niet in de hand. Elke keer als je hier wel grip op probeert te krijgen, zit je dus in ‘de zaak’ van de ander. Je wilt op dat moment controle uitoefenen op iemand anders, zodat jij je beter voelt. Als je het even heel ‘plat’ zegt, ben je dus de ander aan het manipuleren. Uiteraard is het niet zo zwart-wit als het nu klinkt, maar vraag jezelf eens af vanuit welke intentie je handelt. Vanuit welke motivatie je bepaalde dingen zegt of doet.

Controle proberen te krijgen over de mensen om je heen, zorgt meestal voor een energielek. Enerzijds omdat je merkt dat je die controle eigenlijk helemaal niet hebt, waardoor je gefrustreerd kunt raken. Anderzijds omdat je jezelf gaat aanpassen om het gedrag van de ander te beïnvloeden en dus je niet doet of zegt wat je eigenlijk echt zou willen doen. Dat gaat aan je vreten van binnenuit en kost heel veel energie. Als jij met je energie bij een ander bent, wie is er dan bij jou?

Je leeft in angst

Zoals je net hebt kunnen lezen, is controle uitoefenen op een ander een vorm van manipulatie. De Amerikaanse spiritueel leraar Byron Katie zegt dit heel treffend:

‘When you say or do anything to please, get, keep, influence or control anyone or anything, fear is the cause and pain is the result.’

Waarom wil je die controle überhaupt hebben? Omdat je bang bent. Bang voor oordelen of kritiek, of bang dat je er misschien niet meer bij hoort als je je anders gedraagt dan de groep. Angst is altijd de onderliggende ‘driver’. In dit geval specifiek de angst om er niet bij te horen, om niet geaccepteerd te worden, de angst voor afwijzing van de ander. 

Je af en toe aanpassen ten behoeve van de groep is niet per se iets ‘slechts’. We zijn als mens nou eenmaal groepsdieren, dus die impuls is heel normaal. Maar als je dit doet terwijl het tegen je eigen gevoel, intuïtie of waardes in gaat, dan breekt het je op een gegeven moment op.

Als je liever de lieve vrede bewaart dan uitspreekt hoe je je voelt, of eerlijk aangeeft waar jouw behoefte ligt, gaat het wringen. Onderhuids gaat dit aan je vreten. Elke keer dat je dit doet, geef je een signaal aan jezelf dat jij eigenlijk niet zo belangrijk bent.

Je voelt kind-pijnen

De angst voor afwijzing komt meestal voort uit ervaringen in je kindertijd. Ervaringen die je hebt gehad toen je nog niet kon filteren en nog niet kon begrijpen dat het gedrag van je ouders/opvoeders niet aan jou lag. Toen je nog afhankelijk was van hun liefde, bescherming en zorg. Als kind komt alles ongefilterd bij je binnen en door de afhankelijkheid doe je er alles aan om die liefde te krijgen. Ook als dat aanpassen betekent.

Stel, je kreeg als kind vaak kritiek op hoe je eruitzag. Het kan zijn dat als je die kritiek nú krijgt, het bij jou iets triggert. Die kritiek wil je koste wat kost vermijden, dus doe je er alles aan om er leuk uit te zien, zodat anderen je wel accepteren. Het kan ook zijn dat je ouders je als kind niet spiegelden in je emoties. Dat jouw boosheid, verdriet of andere pijnlijke emoties er niet mochten zijn en op de een of andere manier werden afgestraft. Dan wil je in het nu ook die emoties liever niet voelen, omdat je ze associeert met toen. Dus stop je ze weg en ga je gedrag vertonen waarbij je probeert afstraffing (in de vorm van kritiek, oordeel etc.) te vermijden. Dit gebeurt bijna altijd onbewust.

Je verbindt je weer met jezelf

Om jezelf te bevrijden van deze overlevingsmechanismen is het belangrijk om je weer te verbinden met jezelf. Je wilt weer in je eigen kracht gaan staan en jezelf nu bieden wat je als kind misschien hebt gemist. De veiligheid creëren waarin je al je emoties durft te voelen en je kind-pijnen kunt aankijken. Als je je hiervan bewust wordt, gevoelens onderzoekt en ze door je heen laat bewegen, ontdek je dat je in het nu veilig, vrij en krachtig bent. Dat jouw stem en emoties er mogen zijn.

Als je de verbinding met jezelf weer kunt voelen, kom je steeds dichter bij je eigen unieke kern. Door laagjes van overlevingsmechanismen af te pellen, ga je zien wie je werkelijk bent. Dan ga je zien dat bepaalde angsten je niet meer dienen en je voor jezelf mag gaan staan. Vanuit verbinding met jezelf kun je stoppen met jezelf afwijzen en ervaren dat kritiek, oordelen en meningen van anderen je minder emotioneel raken.

Carina Dusseldorp is confidence & zelfliefde coach. Ze helpt vrouwen om weer in contact te komen met hun innerlijke wijsheid. Informatie: www.carinadusseldorp.com

De verborgen wijsheid van spanning, stress, zorgen en onzekerheid

De verborgen wijsheid van angstAngst is op hol geslagen gevoeligheid. Sheryl Paul neemt je mee naar de bron van je angsten en laat je compassie met jezelf voelen. In dit diepgaande en tegelijkertijd praktische boek geeft ze oefeningen bij acute angst en oefeningen die je helpen diepere lagen van angst te ontcijferen en te helen.

Bestel hier jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 22,50 met gratis verzending.

bestel nu

Lees ook deze artikelen van Carina Dusseldorp:

Laat een bericht achter