Hooggevoeligheid

Waarom veel HSP’s zo hard voor zichzelf zijn (en tips hoe je zelfliefde kunt versterken)

Door Jolanda Hoogkamer
Waarom veel HSP’s zo hard voor zichzelf zijn (en tips hoe je zelfliefde kunt versterken)

Herken je dit als hooggevoelige? Je zorgt goed voor anderen, maar niet voor jezelf. Je bent zelfs hard voor jezelf. “Veel HSP’s hebben in hun leven gehoord dat ze niet zo gevoelig moeten zijn of zich niet zo moeten aanstellen,” zegt intuïtief coach Jolanda Hoogkamer. Ze laat in dit artikel zien hoe jij je zelfliefde kunt versterken. Alvast een tip: doe een helende meditatie…

Als hooggevoelige ben je erg gericht op je omgeving, in energie vloei je als het ware ermee samen. Het gevolg is dat jij jezelf minder goed aanvoelt.

Afgestemd op je omgeving

Als je hooggevoelig bent, dan voel je andere mensen goed aan. Veel HSP’s (Hoog Sensitief Persoon) zorgen graag voor anderen. Bewust en onbewust zijn ze voortdurend afgestemd op hun omgeving en wat die nodig heeft. Opvallend is dat ze sensitief en invoelend op anderen reageren, maar hard en kritisch voor zichzelf kunnen zijn. Misschien herken jij dit wel. Als je hard en kritisch naar jezelf bent, ben je niet alleen destructief naar jezelf, maar je kunt ook niet werkelijk voor een ander zorgen.

Waarom veel HSP’s zo hard zijn voor zichzelf

Als hooggevoelige neem je meer informatie op uit de buitenwereld en je verwerkt deze intenser dan iemand die niet hooggevoelig is. Je bent erg gericht op je omgeving, in energie vloei je als het ware ermee samen. Het gevolg is dat jij jezelf minder goed aanvoelt, wat ertoe leidt dat je jezelf al snel op de laatste plaats zet. Niet eens zozeer bewust, het gebeurt gewoon.

Veel HSP’s willen anderen graag helpen en zijn heel dienstbaar en liefdevol naar hun omgeving. Herkenbaar? Maar hoe liefdevol ben jij naar jezelf? Veel hooggevoeligen kunnen streng en kritisch naar zichzelf zijn. Waarom je zo hard bent voor jezelf, hangt van meerdere factoren af: van je persoonlijkheid en wat je hebt meegemaakt in je leven. Als coach en trainer speciaal voor hooggevoelige mensen zie ik dat veel HSP’s de overtuiging hebben dat ze harder moeten worden. Of ze hebben in hun leven vaak gehoord dat ze niet zo gevoelig moeten zijn óf zich niet zo moeten aanstellen. Als je dat maar vaak genoeg hoort, ga je het vanzelf geloven.

De gevolgen voor je energieveld

Af en toe hard voor jezelf zijn en kritisch reflecteren op jezelf is goed. Het kan je stimuleren om iets te doen wat je misschien spannend of eng vindt. Of het helpt jou om door te zetten. Maar als je té hard en kritisch voor jezelf bent, werkt het juist averechts. Dit is ook terug te zien in jouw energieveld. Je aura gaat minder stralen, je bent minder verbonden met jezelf en met mensen om je heen. Zware zelfkritiek heeft een negatief effect op jouw gedachten, gevoelens en je lichaam. Dus helpt het jou? Nee, het is destructief!

Meditatie: zo kun je zelfliefde versterken

Als je iets wilt veranderen aan jezelf, is het belangrijk dat je een intentie uitspreekt. Een intentie betekent dat jij je voorneemt om liefdevoller voor en naar jezelf te zijn. De tweede stap is om inzicht te krijgen in jezelf en je bewust te worden van je gedrag. Onze gedragingen, gedachten en gevoelens zijn veelal herhalende patronen, die voor 90 à 95 procent onbewust zijn. Op welke momenten ben je te hard voor jezelf? En stel je voor dat jij het niet tegen jezelf hebt, maar tegen iemand van wie je zielsveel houdt, hoe zou je dan tegen jezelf praten? Het veranderen van onbewuste gedragspatronen vraagt tijd en aandacht. Probeer hierin liefdevol en zacht voor jezelf te zijn. Geleide meditaties kunnen jou ondersteunen in het veranderen van je gedrag, gevoelens en gedachten. Hieronder vind je een helende meditatie die je helpt om de liefde voor jezelf te versterken.

Puur Hooggevoelig

Puur Hooggevoelig

Jolijn Hendriks geeft in haar boek Puur hooggevoelig vanuit een psychologische benadering eenvoudige en begrijpelijke handvatten en tips om je als hoogsensitief mens al snel beter in je vel te voelen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Misschien vind je deze meditaties ook fijn om te luisteren:

Deel dit artikel online
Jolanda Hoogkamer
Jolanda Hoogkamer

Mijn naam is Jolanda Hoogkamer en ik ben intuïtief coach & trainer speciaal voor hooggevoelige mensen. Ik wil jou inspireren om het beste uit jezelf te halen. Zodat je hooggevoeligheid geen last, maar juist een verrijking van je leven is. Daarvoor het ik het Centre of joy opgericht, het centrum voor persoonlijke en intuitieve ontwikkeling speciaal voor HSP's. Op de website vind je de mogelijkheden voor workshops, online trainingen en intuïtieve opleidingen. Je kunt ook direct van start helemaal gratis met een 4-delige training met e-book, wisselende masterclasses of geleide meditaties!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?