Home Hooggevoeligheid HSP: meditatie bij overprikkeling om te ontspannen en je op te laden

HSP: meditatie bij overprikkeling om te ontspannen en je op te laden

Door Jolanda Hoogkamer
overprikkeling

Hooggevoelig zijn is een kwaliteit en een positieve eigenschap. Toch vinden veel mensen die hooggevoelig zijn het vaak lastig dat ze zoveel voelen en er veel bij ze binnen komt. Zoveel zelfs dat ze hierdoor overprikkeld raken. Misschien herken je het wel. Dat jij je geïrriteerd of moe voelt, ineens een huilbui krijgt of om iets kleins ineens erg boos kan worden. In dit artikel lees je hoe je om kan gaan met overprikkeling en kun je een meditatie bij overprikkeling luisteren die je helpt om te ontspannen en je op te laden.

Waardoor je gevoelig bent door overprikkeling

Als je hooggevoelig bent dan neem je meer informatie op uit je omgeving dan iemand die niet hooggevoelig is. Je voelt veel en je neemt meer waar dan iemand die neemt hooggevoelig is. Ook verwerk je alles wat je waarneemt en ervaart op een dieper niveau. Als je meer prikkels binnenkrijgt dan je kan verwerken, dan spreekt men van overprikkeling. Symptomen van overprikkeling zijn dat je ineens weinig energie hebt, je geïrriteerd kan voelen of heel erg moe. Soms kan overprikkeling ervoor zorgen dat je ineens in huilen uitbarst of dat je boos wordt om iets heel kleins. Als je over een lange tijd overprikkeld bent dan dan kun je zelfs allerlei fysieke en geestelijke klachten krijgen zoals een burn-out, depressie, maag- en darmklachten, allergieën, gewrichtsklachten, hoofdpijn en migraine.

Hoe je overprikkeling kan voorkomen

Overprikkeling betekent eigenlijk dat je een grens over bent gegaan en meer prikkels binnen hebt gekregen dan je kunt verwerken. Het beste is dat je voorkomt dat je overprikkeld raakt doordat jij jouw gebruiksaanwijzing volgt.  Al eerder schreef ik hier een uitgebreid artikel over.  Soms zijn er echter omstandigheden die je niet altijd in de hand hebt. Bijvoorbeeld een slechte nachtrust, je hormonen of als jij ziek bent. Of als er problemen zijn op je werk, met je kinderen of iemand in je omgeving die ziek wordt. Het leven heeft zijn ups en downs die effect (kunnen) hebben op hoeveel prikkels je kunt hebben.

Wat je kan doen als je overprikkeld bent

Ten eerste is het belangrijk om te voelen dat je overprikkeld bent en hiernaar te luisteren. Je hebt het dan nodig om even gas terug te nemen. Dit kan bijvoorbeeld door even een rondje te gaan lopen of in de natuur te zijn, een powernap te doen of een geleide meditatie die helpt bij overprikkeling. Wat bij mij ook altijd werkt als ik overprikkeld ben is om iets eerder naar bed te gaan. Graag deel ik een geleide meditatie met je die ik speciaal gemaakt hebt om je weer te ontspannen en op te laden als je overprikkeld bent.

Luister HSP meditatie bij overprikkeling

Door je aandacht op jezelf te richten kun je eenvoudig prikkels loslaten en neemt je energie weer toe. Zo kun jij je kracht weer voelen. In deze meditatie begeleid ik je om je aandacht weer op jezelf te richten en te ontspannen. Je kunt deze meditatie ook gebruiken om te voorkomen dat je overprikkeld raakt.

YouTube-kanaal speciaal voor hooggevoelige mannen en vrouwen

Ben je hooggevoelig en vind je het fijn om meer meditaties en filmpjes te bekijken? Abonneer je hier gratis op mijn YouTube-kanaal, vol meditaties, tips, inspiratie en filmpjes speciaal voor hooggevoelige mannen en vrouwen.

Bekijk ook deze meditaties:

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Laat een bericht achter