Hooggevoeligheid

HSP: diepe slaapmeditatie die je helpt als je licht slaapt of snel wakker wordt

Door Jolanda Hoogkamer
HSP: diepe slaapmeditatie die je helpt als je licht slaapt of snel wakker wordt

Veel hooggevoelige mensen slapen licht en zijn ‘s nachts onbewust erg alert. Hierdoor kan je snel wakker worden van geluiden of andere signalen uit je omgeving. En soms wordt je hier zo onrustig van dat het ook lastig is om weer snel in slaap te vallen. In dit artikel lees je hoe het komt dat je licht slaapt en zo alert bent. Ook kun je een slaapmeditatie beluisteren die je helpt als je licht slaapt of snel wakker wordt.

Hoe komt het dat je als HSP zo alert bent?

Als je hooggevoelig bent, dan neem je meer informatie op uit je omgeving en verwerk je deze informatie op een dieper niveau dan iemand die niet hooggevoelig is. Je neemt meer waar met jouw aandacht, bewust en onbewust. Ik noem het ook wel eens dat je voelsprieten uitstaan. Dit kan overdag, maar ook ‘s nachts gebeuren. Dan gaat ‘s nachts dit mechanisme gewoon door en pik je met je aandacht onbewust geluiden, energie of andere dingen op. Hierdoor slaap je licht of wordt je snel wakker.

Als je slecht slaapt, krijg je meer last van je hooggevoeligheid

Als je langere tijd een verstoorde nachtrust hebt, dan raakt je natuurlijke slaapritme in de war. Hierdoor slaap je nog vaker licht en rust je niet goed uit. Wat ook niet meehelpt is dat als je moe bent je vaak ook meer last hebt van je gevoeligheid. Je laadt minder goed op, waardoor je minder energie hebt en je gevoeliger bent voor prikkels. Hierdoor kun je weer last krijgen van overprikkeling.

En toch is het niet zo dat als je hooggevoelig bent, dat je altijd slecht slaapt. Er zijn genoeg hooggevoelige mensen die wel heel goed slapen en uitgerust wakker worden. Het is mogelijk om je aandacht te trainen waardoor er minder bij je binnen komt. Overdag, maar ook ‘s nachts. Overdag kun je dat doen door heel bewust je aandacht op jezelf te richten. Zo komt er minder binnen van je omgeving.

HSP slaapmeditatie die je helpt als je licht slaapt of snel wakker wordt

In deze geleide slaapmeditatie begeleid ik je om je aandacht op jezelf en je eigen energie te richten. Door je bewust te zijn van je eigen energieveld, ben je minder afgestemd op je omgeving en voorkom je dat je snel wakker bent door geluiden of signalen uit je omgeving. In dit artikel op Inspirerend lees je nog meer tips om heerlijk te slapen.

YouTube-kanaal speciaal voor hooggevoelige mannen en vrouwen

Ben je hooggevoelig en vind je het fijn om meer meditaties en filmpjes te bekijken? Abonneer je hier gratis op mijn YouTube-kanaal, vol meditaties, tips, inspiratie en filmpjes speciaal voor hooggevoelige mannen en vrouwen.

Van dit boek ga je beter slapen

Van dit boek ga je beter slapen

Slaap jij slecht en heb je behoefte aan een betere nachtrust? In Van dit boek ga je beter slapen geven Catelijne Elzes & Deborah Freriks tips & trick om sneller in te slapen, stevig door te slapen en ‘s ochtends frisser wakker te worden.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Bekijk ook deze meditaties:

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Jolanda Hoogkamer
Jolanda Hoogkamer

Mijn naam is Jolanda Hoogkamer en ik ben intuïtief coach & trainer speciaal voor hooggevoelige mensen. Ik wil jou inspireren om het beste uit jezelf te halen. Zodat je hooggevoeligheid geen last, maar juist een verrijking van je leven is. Daarvoor het ik het Centre of joy opgericht, het centrum voor persoonlijke en intuitieve ontwikkeling speciaal voor HSP's. Op de website vind je de mogelijkheden voor workshops, online trainingen en intuïtieve opleidingen. Je kunt ook direct van start helemaal gratis met een 4-delige training met e-book, wisselende masterclasses of geleide meditaties!

Reacties
 1. Chanel 9 juli 2019 - 08:58
  Reply

  Wat kun je doen als HSP'er tegen muggen die mijn nachtrust komen verstoren?

  1. Jolanda Hoogkamer 9 juli 2019 - 10:56
   Reply

   Zorgen dat de muggen niet binnen kunnen komen, door het plaatsen van ene hor bijvoorbeeld. Verder houden muggen niet van wind. Dus als er wel muggen zijn en je plaatst een ventilator die over je heen 'waait' dan zullen ze je niet of bijna niet steken. En Google eens op muggenbeten voorkomen, er staan heel veel tips online! Succes, Jolanda

  2. Carla 21 juli 2019 - 14:07
   Reply

   En wat nou met een pasgeboren baby die in een co sleeper naast je ligt ? Ben heel snel wakker met zijn geluidjes . Maar wil natuurlijk ook niet niet wakker worden als hij voeding nodig heeft

   1. Jolanda Hoogkamer 25 juli 2019 - 11:53
    Reply

    Hoi Carla! Gefeliciteerd met je baby. Ik kan me voorstellen dat je snel wakker bent door zijn geluidjes. Ik heb er zelf geen ervaring mee, dus ik vind het lastig om je goede tips te geven. Misschien kun je eens vragen aan andere jonge moeders hoe zij dat doen? Succes en geniet van je kraamtijd!

   2. Debby 23 februari 2020 - 13:22
    Reply

    Dag Carla, voor iedere pasgeboren moeder herkenbaar & voor je baby fijn: je hoort hem/haar als hij/zij je nodig heeft. Als HSPer bleek ik sinds het moederschap (3 kids, inmiddels volwassen) nooit meer diep te slapen. Maar wat mij het meest hielp was verbonden blijven met m’n kindje. Dwars tegen adviezen in bleek ik het beste te slapen als ons kleintje op Aankleedkussen (zodat ik in m’n slaap onbewust voelde waar ze lag en ze er niet af kon rollen ) naast me lag, warm en dicht naast m’n hoofd. Diep van binnen voelde ik dat de natuur nooit bedoeld heeft pasgeborenen ver weg te leggen. Ze horen bij je te zijn en dat koord tussen jou en je kind kan niet verbroken worden. Anders voel je je allebei niet gelukkig. Door dat de de baby mijn energie naast zich voelde en andersom sliep ik onbezorgder dan als ze verder weg lag. Dan lag ik onbewust heel alert te luisteren. Luister vooral naar je intuïtie. Wat jij verlangt, verlangt je baby ook. Je wordt onrustig als je er niet genoeg naar luistert: dan moet je opletten dat je je niet teveel gaat conformeren aan wat de omgeving verwacht/zegt. Als je twijfelt, trek je dan even terug en kruip naar binnen. Tijdsdruk geeft stress. Dus probeer vooral niet meer dan 1 extra activiteit op een dag te plannen. De rest is voor jou en je kindje. Zorg dat jij ook kan rusten als je kindje rust. Jullie groeien allebei hard. Jij in je moederrol. En dat kost heel veel energie. Ik draaide graag rustige instrumentale muziek om mijn oren te kalmeren. Omdat ik zo auditief ingesteld ben. Dat deed onze kindjes ook goed. Hoop dat je hier iets aan hebt!

 2. chris 5 januari 2020 - 14:20
  Reply

  hallo ik kan al jaren niet meer huilen al zit ik vol verdriet...ik ben ook nooit echt boos!ik heb spierpijnen maar ik denk dat dit ook komt omdat mijn emoties vast zitten.wat is de oplossing hiervoor groetjes en dank

  1. Marcel Wijnen 1 juli 2020 - 23:02
   Reply

   Hi Chris, hopelijk helpt dit: https://www.relatieverslaving.com/2017/06/24/voelen-is-helen/ https://vrouwenkrachtacademie.nl/wanneer-diepe-pijn-en-angst-zich-los-willen-maken/ Naar de pijn toe gaan is vaak de sleutel. “Simpelweg” de pijn voelen en accepteren, er niks van verwachten of willen maar er naar toe ademen, het toelaten en er doorheen gaan. Groet! Marcel

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?