Hooggevoeligheid

Hoe kun je overprikkeling voorkomen als je hoogsensitief bent?

Door Jolanda Hoogkamer
Hoe kun je overprikkeling voorkomen als je hoogsensitief bent?

Ben jij hoogsensitief en heb je wel eens het gevoel dat je overweldigd wordt door het leven? Of ben je moe en geïrriteerd omdat alles je te veel is? Veel HSP’s zoeken naar een oplossing om zichzelf te beschermen of naar een manier om anders met die prikkels om te gaan. Maar als je eenmaal overprikkeld bent is het leed al geleden. De meest waardevolle oplossing is om bewust te worden van de reden waardoor je overprikkeld raakt. Hoe je overprikkeling kunt voorkomen als je hoogsensitief bent dat lees je in dit artikel.

Wat is overprikkeling?

Als je hooggevoelig bent dan komt er meer informatie bij je binnen en verwerk je die informatie intenser dan iemand die niet hooggevoelig is. Ook de ervaring en beleving van je emoties en gedachten is intenser. En als je maar doorgaat en steeds prikkels binnenkrijgt en te weinig tijd neemt om al die prikkels te verwerken dan raak je overprikkeld. Overprikkeling betekent dat je over je grens heen gaat van hoeveel prikkels je kan hebben.

De symptomen van overprikkeling zijn geïrriteerd zijn, kort lontje, slecht slapen, vermoeidheid, lusteloosheid. Als je over een lange periode te veel prikkels binnen krijgt dan kun je er zelfs allerlei fysieke en geestelijke klachten van krijgen zoals een burn-out, depressie, maag- en darmklachten, allergieën, gewrichtsklachten, hoofdpijn en migraine.

Accepteren dat je hooggevoelig bent

De eerste stap om overprikkeling te voorkomen is het accepteren dat je hoogsensitief bent. Om je gevoeligheid helemaal te omarmen. Het werkt niet om je anders voor te doen, je gevoeligheid weg te stoppen of te werken om harder te worden. Dit kost alleen maar heel veel energie en je raakt hierdoor juist overprikkeld. Belangrijk is dat je gaat onderzoeken waardoor je overprikkeld raakt. Vaak word je geleefd door de dag en ben je je niet eens zo bewust van de werkelijke oorzaak van overprikkeling.

Onderzoeken waardoor je overprikkeld raakt

Een hele goede tip is om een maand lang iedere dag bij te houden wat je doet. Welke situaties, mensen en gebeurtenissen kosten je energie? Neem je voldoende tijd om weer op te laden? Doe je ook dingen die je energie geven? Hoe goed zorg je voor jezelf? Slaap je voldoende, eet je gezond, beperk je alcohol en drink je voldoende water? Zorg je net zo goed voor jezelf als voor anderen?

Het bijhouden van dit soort dingen geeft je inzicht in jouw patronen en jouw gebruiksaanwijzing. Wat kan er beter, wat kun jij veranderen in jouw leven om meer balans te krijgen en ervoor te zorgen dat je niet of minder overprikkeld raakt? Met alleen inzicht verandert er niets. Plan daarna bewust je agenda in. Zorg voor voldoende momenten waarop je kan ontladen en opladen, zodat er meer balans in je leven ontstaat.

Waar je aandacht is, is je energie

Veel HSP’s zijn zich heel bewust van hun omgeving, bewust en onbewust ben je met je aandacht naar buiten gericht. Waar je aandacht is, is je energie. Als je dus veel met je aandacht buiten jezelf bent, dan is je energie ook heel erg verspreid. Je raakt versnipperd als het ware. (Lees hier ook hoe je je energie kunt versterken als HSP zodat er minder bij je binnen komt.) Ook dit kan ervoor zorgen dat je eerder overprikkeld raakt, omdat je met je aandacht meer informatie naar je toe haalt uit je omgeving. Wat helpt is om je aandacht naar binnen te richten. Dit doe je al door bijvoorbeeld even je ogen te sluiten en met je aandacht je ademhaling te volgen.

Je energie begrenzen

Wat je ook kunt doen is een oefening om je energieveld, je aura heel bewust te begrenzen. Hiervoor heb ik een meditatie gemaakt die je hier kunt beluisteren, helemaal gratis! De meditatie helpt je ook om je weer op te laden en te ontladen. Je kunt deze meditatie preventief inzetten om overprikkeling te voorkomen maar het helpt ook heel erg goed als je al overprikkeld bent. Het geeft je een gevoel van bescherming en het versterkt jouw eigen energie en aandacht. Wil je meer meditaties beluisteren? Meld je dan gratis aan voor de library of joy, met heel veel exclusieve meditaties.

Raak jij wel eens overprikkeld? Wat helpt jou? Heb je misschien een inzicht door het artikel, of wil je iets anders delen? Dat kan hieronder! Liefs, Jolanda

(Te)veel voelen

(Te)veel voelen

Imi Lo helpt je met (Te) veel voelen als emotioneel intens, gevoelig en begaafd persoon je weg in het leven te vinden. Je leert om je emotionele gevoeligheid om te zetten in positiviteit. Emotionele gevoeligheid gaat gepaard met prachtige eigenschappen. De gaven van emotioneel gevoelige mensen gaat vaak gepaard met andere vormen van bijzondere begaafdheid.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Jolanda Hoogkamer
Jolanda Hoogkamer

Mijn naam is Jolanda Hoogkamer en ik ben intuïtief coach & trainer speciaal voor hooggevoelige mensen. Ik wil jou inspireren om het beste uit jezelf te halen. Zodat je hooggevoeligheid geen last, maar juist een verrijking van je leven is. Daarvoor het ik het Centre of joy opgericht, het centrum voor persoonlijke en intuitieve ontwikkeling speciaal voor HSP's. Op de website vind je de mogelijkheden voor workshops, online trainingen en intuïtieve opleidingen. Je kunt ook direct van start helemaal gratis met een 4-delige training met e-book, wisselende masterclasses of geleide meditaties!

Reacties
 1. Astrid 7 oktober 2018 - 07:54
  Reply

  Mooi en duidelijk artikel! DANK!

  1. Jolanda Hoogkamer 9 oktober 2018 - 08:42
   Reply

   Goed om horen Astrid, dankjewel voor je reactie!

 2. Jolien 8 oktober 2018 - 08:59
  Reply

  Yin yoga helpt mij elke keer opnieuw om de opgebouwde stess los te laten en weer in mijn eigen energie te komen. Een moment van rust en ontspanning, daarna kun je er weer tegenaan. www.geheelnatuurlijk.nl

  1. Jolanda Hoogkamer 9 oktober 2018 - 09:12
   Reply

   Yin Yoga is een hele mooie aanvulling Jolien! Het gaat allemaal om bewustzijn en de manier kiezen die bij jou past. Zo te lezen heb jij jouw manier gevonden, heel mooi, Ik wens je een mooie dag!

 3. frits 24 juli 2019 - 23:38
  Reply

  is er medicatie voor?

  1. Jolanda Hoogkamer 25 juli 2019 - 11:15
   Reply

   Hoi Frits, dankjewel voor je vraag. Waarom zou je medicijnen in willen nemen, als je de oorzaak ook op kan lossen in jezelf? Medicatie is symptoombestrijding en geen echte oplossing. Door de oorzaak aan te pakken en jezelf persoonlijk te ontwikkelen kun je leren hoe je met hooggevoeligheid om kan gaan en er geen last meer van te hebben. Hartelijke groet, Jolanda Hoogkamer

   1. frits bernaerts 4 augustus 2019 - 00:50
    Reply

    zal het proberen ,maar is wel moeilijk!!!!!

    1. Jolanda Hoogkamer 5 augustus 2019 - 17:49
     Reply

     Dat kan ik me goed voorstellen Frits, ik heb er zelf jaren geleden ook erg mee geworsteld omdat ik nooit had geleerd om te gaan met mijn gevoeligheid. Op mijn website vind je een gratis 4-delige training met E-book Omgaan met je hooggevoeligheid. Misschien is dit iets voor je om mee van start te gaan. Hartelijke groet, Jolanda

 4. frits bernaerts 4 augustus 2019 - 00:48
  Reply

  zal het proberen, maar is wel moeilijk!!

 5. Petra Teuns 28 augustus 2023 - 11:55
  Reply

  Hallo Jolanda Ik ben nog maar pas begonnen met mezelf te ontwikkelen, maar toen ik in meditatie ging via jou link, werd ik afgeleid door mn hond. Die likte steeds aan mn arm en tikte mn arm aan met haar poot om mijn aandacht te trekken. Uiteindelijk heb ik de meditatie wel kunnen afronden maar, t leek wel dat ik toch niet goed kon concentreren,zal ik het nu nog een x moeten luisteren? Groetjes Petra Teuns

  1. Jolanda Hoogkamer 29 augustus 2023 - 11:54
   Reply

   Hoi Petra, wat mooi om te lezen dat je bent gestart om jezelf verder te ontwikkelen! Meditatie draagt ook bij aan je ontwikkeling, als je er net mee start dan kan het zijn dat je wat sneller afgeleid bent. Maar je aandacht kun je trainen door meditatie. Je kunt de meditatie zo vaak doen als je wilt. Ook kan het fijn zijn om meerdere meditaties uit te proberen, om te ervaren wat het met je doet. Veel succes en ik wens je mooie dingen op je pad! Jolanda

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?