Hooggevoeligheid

Hooggevoelig: 4 dingen die je kunt doen als je overprikkeld bent

Door Irene Langeveld
Hooggevoelig: 4 dingen die je kunt doen als je overprikkeld bent

Misschien wel de grootste uitdaging voor een hsp is het in balans brengen van je gevoeligheid zodat je minder snel en minder vaak overprikkeld raakt.

Ben je overprikkeld, dan:

  • voel je je moe en overweldigd. Je hebt het gevoel dat je letterlijk ‘vol’ zit of je voelt je juist helemaal leeg;
  • kan je meestal weinig hebben van de mensen om je heen;
  • is het moeilijk om te gronden (en een mindere gronding zorgt ervoor dat je sneller overprikkeld raakt, waardoor een negatieve vicieuze cirkel ontstaat);
  • kun je je heel emotioneel en uit balans voelen.

Als je eenmaal overprikkeld bent kun je dat niet per direct terugdraaien. Maar je kunt wel een aantal dingen doen om je ervaring wat minder onprettig te maken en jezelf te ondersteunen!

1. Accepteer wat er is

De allereerste en misschien wel meest belangrijke stap is acceptatie. Accepteer dat je overprikkeld bent. Dat overkomt iedere HSP wel eens. Misschien weet je waaraan het lag en ken je de oorzaak. Het kan fijn zijn om helder te krijgen waardoor je overprikkeld bent geraakt zodat je het een volgende keer kunt vermijden.

Maar voor nu verandert dat niets aan je situatie: het is zoals het is. Overprikkeld zijn is lastig. Het is geen schande, geen fout en er is niets mis met je. Je bent gewoon op dit moment overprikkeld. Punt.

2. Ontladen: verminder de input van prikkels

Je kinderen of huisgenoten kun je niet de deur uitdoen 😉 maar je kunt wel een aantal dingen doen om het aantal prikkels en de hoeveelheid informatie die je binnenkrijgt te beperken.

Ga na welke activiteiten je leegzuigen of je hoofd volgooien met informatie. Deels zal dat per persoon verschillend zijn: waar de één van leeg loopt, daar knapt de ander juist van op. Het is waardevol om voor jezelf helder te hebben waar jij van leegloopt en wat jou voedt (daarover zometeen meer).

Een ander deel is algemeen: in onze huidige maatschappij hebben we een constante informatie-toestroom via tv en internet (smartphone!). Dit kan een enorm energielek worden en een bron van overprikkeling.

Wat helpt:

  • Notificaties of het geluid van je telefoon uitzetten zodat je niet steeds gestoord wordt.
  • Doe jezelf een dagje géén internet cadeau. Geen mail lezen. Geen social media. Geen websites bezoeken. De wereld kan wel een dagje zonder je, zeker in het weekend. Je kunt ook met jezelf afspreken welke apps je wél wilt gebruiken (bijvoorbeeld meditatie apps) en de rest laten voor wat het is.

Daarnaast: ga de natuur in! De natuur helpt enorm bij het ontladen van prikkels. Het grondt je, waardoor je de prikkels en ervaringen letterlijk kunt laten zakken en alles een plekje kan krijgen. De natuur kan je helpen om weer in je eigen stilte en rust te zakken.

3. Opladen: Maak tijd voor dingen die je voeden

Naast het ontladen en verminderen van prikkels is het belangrijk dat je tijd maakt voor dingen die je op dit moment voeden en helpen. Bijvoorbeeld de natuur in gaan, zoals ik net al noemde.

Andere mogelijkheden: meditatie of yoga (op internet zijn duizenden video’s te vinden die je zelf thuis op ieder moment kunt doen). Tuinieren. Dansen. Knuffelen. Slapen. Lezen. Creatief zijn (kleuren, handwerken, kleien, tekenen, muziek maken). Iemand bellen bij wie je je verhaal kwijt kunt (alleen als dat niet meer prikkels of spanning oplevert!).

… wat het ook is waar jij van oplaadt!

4. Maak een persoonlijk plan

Je kunt voor jezelf een ‘persoonlijke handleiding’ of plan maken voor wat je kunt doen als je overprikkeld bent of behoefte hebt aan rust of om bij jezelf te komen.

Het is handig om een lijstje in je hoofd of op papier te hebben van dingen die je voeden. Activiteiten waar je van tot rust komt of blij van wordt. Zodat je daarop kunt terugvallen als je het echt nodig hebt.

Ook kun je jezelf een brief schrijven voor situaties waarin je je overweldigd en overprikkeld voelt, met daarin steunende woorden en tips voor jezelf waarvan je weet dat die voor jou werken (maar waar je op het moment zelf wellicht niet aan denkt!).

Schrijf bijvoorbeeld voor jezelf op:

  • Welke activiteiten voeden mij?
  • Wat kan ik beter niet doen als ik overprikkeld ben?
  • Wat is de eerste stap om te nemen als ik merk dat ik overprikkeld ben?
  • Wat is verder nog belangrijk voor mij om te herinneren als ik overprikkeld ben?

Op het moment dat je overprikkeld raakt, is het moeilijker om helder na te denken. Daarom is het fijn als je hier van te voren over nadenkt en het klaar hebt liggen. Op deze manier ondersteun je jezelf en heb je de tips bij de hand op de momenten dat je het nodig hebt!

Wil je meer informatie over hooggevoeligheid en overprikkeld zijn? Op de website van Irene Langeveld kun je je aanmelden voor een gratis videoserie over de uitdagingen en talenten van hooggevoeligheid. Klik hier voor meer informatie!

Voluit leven met hooggevoeligheid

Voluit leven met hooggevoeligheid

Susan Marletta Harts Voluit leven met hooggevoeligheid biedt concrete inzichten en oefeningen die je helpen je ware kracht te vinden en deze verder te ontwikkelen wanneer je hooggevoelig bent. Veel mensen ervaren hooggevoeligheid als een last. In dit werkboek staan oefeningen om hooggevoeligheid juist te benutten als hulpmiddel voor zelfontwikkeling. Een gids vol praktische handvatten om je leven als hooggevoelige ook echt voluit te kunnen gaan leven.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Irene Langeveld
Irene Langeveld

Irene Langeveld helpt sinds 2010 hooggevoelige mensen om zich thuis te voelen in zichzelf en in de wereld. Ze helpt je om te landen in je lijf, bij jezelf te blijven en op je eigen innerlijke kompas te vertrouwen. Wanneer je goed verbonden bent met jezelf, kun je van daaruit verbinden met de wereld om je heen zonder daarbij jezelf te verliezen. Je kunt met Irene werken in individuele begeleiding of in verschillende online (meditatie)cursussen en workshops. Daarnaast vind je vele gratis meditaties op haar website.

Reacties
  1. Zonnestraal 9 juli 2018 - 10:02
    Reply

    'Notificaties of het geluid van je telefoon uitzetten zodat je niet steeds gestoord wordt.' 'Doe jezelf een dagje géén internet cadeau. Geen mail lezen. Geen social media. Geen websites bezoeken' Hier wil ik graag het volgende bij aanvullen. Beter is het om je telefoon en de wifi uit te zetten. De straling die deze apparaten uitzenden geven een constante pulserende prikkeling wat cel-stress geeft. www.sosstraling.nl

  2. Stephaan 7 maart 2020 - 03:46
    Reply

    Zo voel ik mij!Ik zal het zeker proberen te doen wat jullie mij voorstellen.Dank.u.

  3. Elst 2 augustus 2021 - 20:59
    Reply

    Wil aarden als ik overprikkeld ben . Weet niet hoe .

  4. Irene 5 augustus 2021 - 12:03
    Reply

    Beste Elst, het belangrijkste bij gronden, vooral als je overprikkeld bent, is om te verbinden met je lichaam. Je kunt elke fysieke activiteit gebruiken om je bewustzijn naar je lichaam te brengen: even wandelen (liefst in de natuur of in een park), sporten, op de grond stampen, je benen of voeten masseren... Je kunt ook een bodyscan meditatie doen waarbij je 1 voor 1 al je lichaamsdelen voelt (of eerst aanspant en daarna ontspant). Dat kan ook heel effectief zijn. Zo kun je vinden wat voor jou het beste werkt wanneer je overprikkeld bent. Warme groet, Irene Langeveld

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Een blik op de toekomst
€ 15,00

Een blik op de toekomst

Hans Stolp

In 'Een blik op de toekomst' geeft Hans Stolp op zijn unieke manier inzicht in de rol van aartsengelen in de ontwikkelingsweg van de mensheid.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?