Bewustzijn

Wat ben jij waard?

Door Diana Douma
Wat ben jij waard?

Vaak genoeg zien we niet wat we zelf waard zijn. Dan zijn we in ons hoofd meer bezig met onszelf te vertellen hoe de dingen anders zouden moeten of wat er fout is aan ons. Is het de perfectionist in ons? Zijn we bang om te falen? Hangt het van de buitenwereld af hoe we naar onszelf kijken? Of hebben we gewoon een hele slechte geloofsovertuiging over onszelf gekregen door de jaren heen?

Gedachten kunnen algauw een loopje met je nemen en maken al snel een verhaal dat niet op waarheid is gebaseerd. Het ego neemt graag over en vertelt ons wel even hoe de dingen wel of niet moeten of zijn, en hoe we ons wel of niet moeten voelen. Waarom we wel of niet bepaalde dingen kunnen of mogen uitspreken. Maar zijn dat wel onze werkelijke gevoelens?

Als je diep in je hart kijkt, weet je dat het anders is. Dan weet je dat je goed bent zoals je bent, maar je kan al snel terugvallen in het oude denkpatroon ‘niet goed genoeg’. Waarom vinden we onszelf nooit goed genoeg? En waarom maken we het onszelf altijd zo onnodig moeilijk? Wat is de drijfveer die alles zo in stand houdt? En waarom gunnen we onszelf niet gewoon het geluk er gewoon te zijn en onszelf te accepteren zoals we zijn?

De innerlijke criticus

Het is alsof er soms een duiveltje in je hoofd zit die jou het ene vertelt en een engeltje vertelt je het andere. Maar in sommige gevallen overschreeuwt het duiveltje het engeltje. Het duiveltje is in dit geval het ego wat maar al te vaak beroep op jou doet en het engeltje is jouw hart, wat we maar al te vaak vergeten te volgen. Dankzij onze maatschappij en de verwachtingen die we scheppen heerst er een streber-mentaliteit, waar we allemaal aan willen voldoen. En daardoor wil de een beter zijn dan de ander. Dat gaat vaak niet eens bewust. We hebben van huis uit geleerd om te presteren op school en goede cijfers te halen, waardoor je al snel ondergewaardeerd wordt als je niet aan die verwachtingen voldoet.

Maar wat zijn dit eigenlijk voor verwachtingen? Zijn deze wel op waarheid gebaseerd? Want uiteindelijk gaat het er toch om dat iedereen zijn of haar talenten ontwikkelt op zijn of haar manier en in zijn of haar tempo? Dit is belangrijk om het beste uit jezelf te halen en vertrouwen te krijgen in jezelf en je kunnen. Daarmee kun je andere mensen inspireren om ook het beste uit zichzelf te halen, zonder de mentaliteit om beter te zijn dan de ander.

Wat is nou ‘beter zijn dan’ wie of wat dan ook, als we allemaal een deel van het grotere geheel zijn? Iedereen heeft zo zijn of haar talenten, waarmee ze iets moois neer kunnen zetten. Ook heeft iedereen het vermogen om gewoon zichzelf te zijn en te doen en laten wat zijn of haar hartje begeert. Iedereen heeft de mogelijkheid om vanuit zijn of haar hart te leven, maar we doen het vaak niet of we durven het niet. En in sommige gevallen weten we niet hoe het moet.

Durf je uit te spreken

Waarde heeft ook te maken met jezelf te durven uitspreken. Zeggen wat je op je hart hebt, waardoor je volledig jezelf kan zijn. Uit liefde voor jezelf. Omdat je ook gehoord mag worden. Gehoord mag worden in wat jij te zeggen hebt en wat jouw mening is. Jezelf niet laten overschreeuwen door andermans meningen. Ook jouw mening is van waarde. Het hoeft niet zo te zijn dat iemand er wat mee doet, dat mag diegene zelf bepalen.

Maar jij mag gerust vertellen waar je mee zit of wat je voelt, want jouw mening is van waarde voor jezelf en misschien ook wel voor een ander. Een ander kan ervan leren en een ander kan jou en jouw behoeftes beter leren kennen. Die kan daar dan ook beter op inspelen als jij je ware ik durft te laten zien. Als jij jezelf niet meer kleiner maakt dan nodig is, en jezelf er gewoon laat zijn. Bepaalde confrontaties niet meer uit de weg gaan, omdat je bang bent niet geaccepteerd te worden: zodat je jezelf daarmee niet meer afwijst. Jij mag jezelf gerust op die eerste plaats zetten en je mag echt wel gehoord worden. Je hebt jezelf misschien al veel te lang te klein gemaakt. Maar als jij weer in jouw waarde wil stappen, zal je ook voor jezelf uit mogen komen. In liefde voor jezelf.

Als jij jezelf niet meer kleiner maakt dan nodig is, en jezelf er gewoon laat zijn.

Jij bent het waard

Het is belangrijk dat je jouw waarde gaat inzien. Dat je gaat inzien waar je voor staat in het leven en dat je daadwerkelijk iets hebt toe te voegen aan jouw eigen leven en dat van een ander, door op jezelf te vertrouwen. Maar het allerbelangrijkste is dat je jouw waarde gaat inzien voor jezelf en niet voor een ander. Een ander heeft er niks mee te maken, want het gaat om jouw eigenwaarde. Als jouw eigenwaarde er is en mag zijn, dan sta je anders in het leven. Dan denk je anders over het leven en over jezelf. Dan ben je bereid het beste uit jezelf te halen en de innerlijke criticus los te laten, omdat je weet dat alles wat je doet goed is. Dan twijfel je nooit aan jezelf en door het vertrouwen in jezelf ben je in staat de mooiste creaties tot stand te brengen.

Leven vanuit je hart

Je leeft vanuit je hart en trekt je niks meer aan van wat een ander zegt. Je durft ook alles uit te spreken waar jij voor staat en durft gewoon jezelf te zijn. Het gaat je niet meer om wat een ander vindt van wat jij wel of niet doet in het leven, en of je wel of niet jouw doelen hebt bereikt. Het gaat erom dat je geniet van alles wat je doet en het daarbij laat. Het gaat erom dat jij jouw waarde gaat inschatten en jezelf de hemel in prijst, omdat je het waard bent.

Het gaat erom dat je jezelf waardevol genoeg vindt om de dingen uit te spreken die jou aan het hart gaan. Het gaat erom dat je het waard bent om alles te creëren en krijgen wat je wilt, omdat jij het ook waard bent om te ontvangen. Ongeacht wat een ander ervan vindt of ongeacht wat je ego jou wel niet vertelt.

Het ego wil jou graag klein houden en vertelt je wat je wel of niet verdient. Maar wat nou als ik vertel dat je alles verdient wat je hartje begeert, als je er zelf maar in wilt geloven. Als je zelf maar alle oude verwachtingspatronen van jezelf overboord gooit en jezelf eens op nummer 1 gaat zetten. Jezelf gaat uitspreken waar het nodig is en voor jezelf op te komen als dat nodig is. Jezelf er volledig te laten zijn, omdat je goed bent zoals je bent. Omdat je het waard bent.

Affirmaties

  • Ik ben het waard om geliefd te zijn
  • Ik ben het waard om te ontvangen
  • Ik ben het waard om mezelf te zijn
  • Ik ben het waard om gelukkig te zijn
  • Ik ben het waard om mijn hart te volgen
  • Ik ben het waard om onvoorwaardelijke liefde te ervaren
  • Ik ben het waard

There will always be someone who can’t see your worth.
Don’t let it be you
” ― Mel Robbins

Love D

De innerlijke criticus ontmaskerd

De innerlijke criticus ontmaskerd

Je hebt nu de eerste stap gezet; je weet hoe sterk jouw innerlijke criticus aanwezig is. Hoe pak je je innerlijke criticus verder aan zodat het je bondgenoot wordt? De innerlijke criticus ontmaskerd van Hal en Sidra Stone gaat je hierbij helpen. In dit praktische boek vol voorbeelden leer je onder andere hoe je een ‘criticusaanval’ kunt hanteren en hoe je innerlijke criticus een intelligente, alerte en ondersteunende levenspartner kan worden.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Diana Douma
Diana Douma

Diana heeft haar eigen holistische praktijk 'Amisha Glow' gevestigd in Heemskerk. Waar ze gespecialiseerd is in traumaverwerking en oplossen van blokkades, en gebruikt hierbij verschillende methodes zoals trauma release sessies, lichaamswerk en drukpunten-massage en coaching. www.amishaglow.com

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?