Bewustzijn

De innerlijke criticus: waarom zijn we zo streng voor onszelf?

Door Gastauteur
De innerlijke criticus: waarom zijn we zo streng voor onszelf?

De meesten van ons zullen het wel herkennen: strenger voor jezelf zijn dan voor anderen. Bepaalde dingen die je alleen tegen jezelf zegt en nooit tegen een vriend of vriendin. Of meer kritisch zijn op wat je doet, maar toleranter en zachter zijn naar anderen. Maar waarom zijn we precies zo streng tegen onszelf? In het nieuwe boek van Frederike Mewe, Goed zoals je bent, legt ze duidelijk uit waarom we zo kritisch zijn naar onszelf en soms het gevoel hebben dat we nooit goed genoeg zijn.

Je innerlijke criticus had het goed met je voor, omdat ze jou wilde beschermen tegen kritiek van de buitenwereld.

Opgroeien

Tijdens het opgroeien van kind naar volwassene ben je heel kwetsbaar. Je staat open om alles wat er in je leven gebeurt te ontvangen. Dit zijn de mooie en goede dingen en de pijnlijke en slechtere dingen. Die dingen komen in eerste instantie via je opvoeders, in de meeste gevallen je biologische ouders. De cirkel van beïnvloeders breidt zich steeds verder uit van je ouders naar broertjes en zusjes, familieleden, crècheleidsters, vriendjes, klas- en buurtgenootjes, leraren en ga zo maar door. Al deze personen spelen een rol in het ontwikkelen van jouw identiteit en zelfbeeld. Daarnaast spelen ook cultuur, de maatschappij en de tijd waarin je opgroeit een rol bij je ontwikkeling.

Hechting en verschillende hechtingsstijlen

De eerste personen waar je je in je leven aan hecht zijn je ouders of opvoeders. Volgens psychotherapeut Franz Ruppert begint de hechting al tijdens de zwangerschap. Hij meent dat zowel wat de moeder eet, drinkt en rookt als haar emotionele stemmingen van invloed zijn op de ontwikkeling van het kind. Daardoor ontstaan er verschillende vormen van hechting die invloed hebben op de manier hoe we naar onszelf kijken en de relaties met anderen.

Veilige hechting: Positief zelfbeeld, zelfwaardering, goed in staat om relaties aan te gaan met anderen.

Gepreoccupeerde hechtingsstijl: De eigenwaarde is afhankelijk van de waardering en erkenning door anderen, erg hangen aan de ander.

Vermijdende hechtingsstijl: Positief zelfbeeld, ontkenning van negatieve gevoelens en verwerping van de behoefte aan intieme relaties.

Angstige hechtingsstijl: Negatief zelfbeeld, wantrouwen naar anderen, bang voor hechte relaties door verlatingsangst.

Bescherming

Bij een negatief zelfbeeld ontstaat er vaak een soort ‘innerlijke criticus’ in je hoofd. Deze stem in je hoofd heeft kritiek of commentaar op alles wat je doet of wilt doen. Wat je ook doet, voor je ‘innerlijke criticus’ is het nooit goed genoeg. Vaak is je innerlijke criticus al jong in je leven gekomen, met de bedoeling om je bescherming te bieden en je te behoeden voor gevaar.

Door die oplettendheid en kritiek heb jij dingen voor elkaar gekregen die anders wellicht niet gelukt waren. Je innerlijke criticus had het goed met je voor, omdat ze jou wilde beschermen tegen kritiek van de buitenwereld. Alleen is deze stem nogal doorgeschoten en is de kritiek nu ook hoorbaar op momenten dat je er vooral last van hebt. Tijdens het werken, sporten, in een pashokje, met vrienden en familie. Hierdoor word je onzeker en nog strenger voor jezelf.

Om liever voor jezelf te zijn is het belangrijk om de kritische stem binnen in je een toontje lager te laten zingen en de liefdevolle stem, de stem die spreekt vanuit zelfcompassie, meer volume te geven. Dit zal niet makkelijk zijn om te doen, maar je kunt beginnen met iedere dag iets positiefs over jezelf te zeggen als je in de spiegel kijkt.

Boekentip: Goed zoals je bent

Onze maatschappij dwingt ons streng te zijn voor onszelf, veel ballen tegelijkertijd in de lucht te houden en alles perfect te doen. Hierdoor denken we vaak in negatieve termen over onszelf. Het is een prachtig boek over de psychologie van zelfvertrouwen en het biedt een inkijkje in de therapiekamer: vol persoonlijke verhalen en praktische oefeningen.

Bestel jouw exemplaar met gratis verzending bij Boekenwereld.com

bestel nu

 

Lees verder over de innerlijke criticus:

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?