Bewustzijn

Dark night of the soul: ga door de weerstand heen en heel jezelf

Door Diana Douma
Dark night of the soul: ga door de weerstand heen en heel jezelf

We gaan collectief door een dark night of the soul, zegt Diana Douma. Allerlei ‘ongewenste’ emoties en gevoelens borrelen nu omhoog en vragen om aandacht. “Het gaat erom dat je leert voelen wat er door je heengaat en terugkomt in je lichaam. Alleen zo kun je helen.”

Wanneer accepteer jij jezelf nu eens volledig: de lichte én de donkere delen?

Collectieve onrust

De laatste tijd komt er veel weerstand naar boven in het collectief. Velen van ons voelen de onrust opborrelen. De komende weken komt er steeds meer naar de oppervlakte, omdat het een opbouw van energie is. Alle ‘negatieve’ gevoelens en emoties die we niet willen voelen, worden zichtbaar: pijn, ongemak, verdriet en boosheid, frustratie, angsten en weerstand. Dit is juist een mooie gelegenheid om er ‘vanaf te komen’.

Vaak willen we bepaalde emoties en gevoelens niet doorvoelen; we doen alles om eronderuit te komen. Maar zo zichtbaar als ze de komende tijd worden, zo onvermijdelijk zullen ze zijn. En dit is helemaal niet erg, want ze mogen er zijn.

Burn-out en ziek

We gaan collectief door een dark night of the soul. Dit voelen we allemaal in ons systeem, de een wat meer dan de ander. Sommigen zijn gevoeliger of hebben bepaalde emotionele kwesties lang weggestopt. Hoe langer je ermee rondloopt, hoe moeilijker jij het voor jezelf maakt. Het resultaat kan zijn dat je ziek wordt, overspannen raakt, een burn-out krijgt of volledig uit balans raakt.

Ik zie het vaak gebeuren in mijn praktijk: mensen die weglopen voor de processen waar ze doorheen mogen. Vaak doen ze er alles aan om ze te vermijden. Hierdoor komen ze vast te zitten. Het stroomt niet meer in hun leven, alles zit tegen. Je blijft in deze vicieuze cirkel als je blijft vluchten voor jezelf, je processen en de weerstand waar je doorheen mag gaan.

Het lichtje gaat uit

Steeds meer mensen voelen dat hun lichtje uitgaat. Ze weten niet hoe ze met zichzelf en met alles wat hen overweldigt, mogen omgaan. Uiteindelijk draait het om dit: alles aankijken en doorvoelen. Niet wegvluchten in werk, sport, drank, drugs, seks, games, relaties, en ga zo maar door. Het gaat erom dat je leert voelen wat er door je heengaat en je terugkomt in je lijf. Alleen zo kun je helen en weer in balans komen. Ik weet hoe moeilijk het is. We zijn geprogrammeerd om het anders te doen en weten vaak niet eens hoe we het kunnen aanpakken.

Ook bij mij gaat het lichtje soms uit. Ik geef dan teveel van mezelf weg, waardoor mijn systeem overprikkeld raakt en ik volledig ‘uit’ ga. Op dat moment komen er sombere gedachten om de hoek kijken. Als ik in de weerstand ga, wordt het alleen nog maar erger. En voor ik het weet, zit ik in een vicieuze cirkel. Ook ik moet bewust momenten creëren waarop ik rust neem, mijn gevoelens voel en in overgave ga.

Zodra ik over mijn grenzen ga, raak ik uitgeput, krijg ik sombere gedachten en ben ik volledig de weg kwijt. Ik schiet in mijn hoofd en luister dus niet naar mijn lijf en gevoel. Het vertrouwen is dan even verdwenen. Het is dus heel belangrijk om altijd te blijven voelen, zodat jij jezelf niet kwijtraakt. Zodat je lichaam niet in de weerstand gaat, omdat jij jezelf negeert.

Het innerlijke kind

Op dit soort momenten wil ons ‘innerlijke kind’ gehoord worden. Zolang jij en ik onszelf, en dus het innerlijke kind in ons, negeren, zullen onze lichaam en geest alleen maar meer tegenwerken. En je innerlijke kind kan niet helen, omdat jij reageert vanuit oude patronen en weer hard bent voor jezelf.

Het innerlijke kind heeft soms veel wonden opgelopen en kan tot op latere leeftijd nog veel pijn en trauma’s naar boven brengen. En zolang we in oude patronen vallen, komt hier weer een laag pijn, verdriet of boosheid bovenop. Die mag je vervolgens weer helen. Zo blijf je rondjes draaien en komt de heling niet op gang. Zolang jij je innerlijke kind niet heelt, blijf je tegen pijnlijke stukken aan lopen en je ongelukkig voelen. Het innerlijke kind wil gehoord, gezien en gevoeld worden!

Oefening in voelen

Dus: wanneer aanvaard jij jezelf volledig? Wanneer ga je met jezelf zitten en voel je de pijn en verdriet die opkomen? Wanneer accepteer jij jezelf nu eens volledig: de lichte en vooral de donkere delen? Wanneer ga je door de weerstand heen en voel je wat die met je doet? Waarom heb je weerstand? Waar komt die vandaan? Heb je weleens bewust je weerstand gevoeld? Uit die zich in fysieke pijn of zorgen? Komen er gedachten of emoties en gevoelens omhoog?

Ga eens op onderzoek en sta jezelf toe er helemaal te zijn. Doe dit als je op bed ligt of in meditatie zit. Scan je lichaam en voel waar je weerstand of pijn zit. Gaat de energie naar je hoofd of heb je ergens kramp? Voel wat het jou wil vertellen of wil laten zien. Voel de emoties en gevoelens die erbij komen en kijk daarna of de pijn, kramp of energie van vorm verandert. Ga elke keer weer terug naar dat deel van je lichaam dat aandacht vraagt en blijf deze vragen stellen. Je lichaam wil gevoeld worden!

Uit je hoofd, in je lichaam

Hoe vaker je deze ‘oefening’ doet en je lichaam aandacht geeft, hoe zachter het wordt en hoe meer jij jezelf heelt. Ga regelmatig met je ademhaling naar je onderbuik en voel wat het met je systeem doet. Vooral als je veel piekert en in je hoofd zit. Je zult steeds beter kunnen luisteren naar je lichaam en de signalen die het afgeeft. De kleine en grote pijntjes! Ze bestaan uit opgeslagen emoties en gevoelens, die gezien, gevoeld en gehoord willen worden. Zodat ze geheeld en losgelaten kunnen worden. Dan krijg je meer rust in jezelf en in jouw systeem.

In je lichaam en uit je hoofd. Jij kunt je hele lichaam reguleren, sturen, helen en tot rust brengen – je hoeft er alleen maar naar te luisteren! Keer op keer naar binnen keren en voelen. Soms komen er géén gedachten, beelden, emoties of gevoelens omhoog, en dat is oké. Door alleen maar te voelen gebeurt er al zoveel in je systeem en komt er nog meer verzachting.

Hoe meer verzachting in je systeem, hoe meer verzachting in jezelf. Hoe meer je hart (weer) opengaat en jij je intuïtie kunt volgen, hoe meer vertrouwen je hebt. Je zit niet meer zo vaak in je hoofd en laat angsten eerder los. Je zult dus meer rust en harmonie ervaren. En bovenal: je heelt je innerlijke kind. Oude emoties, pijnen, verdriet, boosheid, het kan allemaal omhoogkomen en je systeem willen verlaten.

Aandacht voor triggers

Hetzelfde geldt voor triggers. Voel je dat jij ergens door getriggerd wordt? Ga dan voelen wat het met je doet. Waar in je systeem voel je het? Wat doet het met je? Welke emoties komen er omhoog? Waar voel je weerstand? Als je moeite hebt om je te concentreren, ga dan met je ademhaling naar je onderbuik. Doe dit enkele keren, totdat je ervaart dat je écht in je lijf zit. Nu is het makkelijker om te voelen waar de weerstand zit. Je kunt ook naar de weerstand toe ademen, zodat het verzacht en loskomt.

Laat alles er zijn – ook ‘ongewenste’ emoties of gevoelens. Ze willen alleen maar gehoord worden. Je kunt je handen op de plekken leggen waar je weerstand voelt, zodat je focus daar blijft. Ook hebben ze een helende werking. Probeer het maar uit! Je zult zien dat naarmate je het vaker doet, je de helende warmte en energie door je handen voelt vloeien. We zijn van nature helers – alleen zijn we het vergeten. Je kunt jezelf helen en je zelfhelend vermogen weer op gang brengen. De in dit artikel beschreven tools kunnen je heel ver brengen.

Het mysterie van de donkere maan

Het mysterie van de donkere maan

Aan de hand van rebelse godinnen als Medusa en Lilith komt de krachtige, vrouwelijke symboliek van de maan tot uitdrukking. Je wordt uitgenodigd met je schaduwkanten aan het werk te gaan, om vervolgens sterker tevoorschijn te komen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over de donkere maanfase van Demetra George:

Deel dit artikel online
Diana Douma
Diana Douma

Diana heeft haar eigen holistische praktijk 'Amisha Glow' gevestigd in Heemskerk. Waar ze gespecialiseerd is in traumaverwerking en oplossen van blokkades, en gebruikt hierbij verschillende methodes zoals trauma release sessies, lichaamswerk en drukpunten-massage en coaching. www.amishaglow.com

Reactie
  1. Patries A. 30 maart 2024 - 11:44
    Reply

    Beste Diana, Wat een mooi artikel. Wanneer is dit geschreven en hoe staat er in jouw beleving nu voor met onze collectieve dark night? Is dit een proces voor de mensheid van jaren of zelfs langer, misschien wel eeuwen? Zelf merk ik het heel sterk. Vooral vorig jaar (2023), dat was een helse tijd waarin ik heb moeten leren dingen te voelen, aanvaarden en proberen los te laten. Dat laatste vind ik het moeilijkst, sommige onderwerpen wegen zwaar en komen toch steeds weer terug. Wat er staat over emoties niet negeren of wegstoppen is zo waar. Ze willen inderdaad erkend worden en ze negeren maakt ze alleen nog maar sterker. Dan kan je erin verdrinken en lijkt het einde echt zoek. Maar er is altijd hoop, is mijn ervaring. Wat mij helpt is om wat me dwars zit op te schrijven en dat briefje dan te verbranden met de 'vurige' wens er klaar mee te zijn. En boeken lezen van bijvoorbeeld Jiddu Krishnamurti en andere Oosterse wijsgeren, maar ook onder de hedendaagse spirituele filosofie is er veel te vinden. Jezelf echt leren kennen en erkennen, dat is wat mij betreft het doel. En zien dat jouw waarheid niet 'de' waarheid is, maar slechts een zelf gecreerde illusie. In stilte wil ik werkelijkheid (gaan) zien, de enige echte 'waarheid'. Dit druist enorm in tegen de chaos die er vaak in onze hoofden en harten zit, die in een heel leven zijn opgebouwd.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?