Spiritualiteit

Donkere maan & genezende krachten: dit leer je van de donkere maanfase

Door Gastauteur
Donkere maan & genezende krachten: dit leer je van de donkere maanfase

Astrologe Demetra George schreef Het mysterie van de donkere maan over de wijsheid die schuilt in de donkere periodes van ons levensritme. In dit artikel legt ze uit wat de donkere maan is en hoe zij je helpt de duisternis in je eigen leven te omarmen.

Wanneer is donkere maan?

De donkere fase van de maan, die niet verward moet worden met de donkere kant van de maan, treedt elke maand op in de drie dagen die direct vooraf­gaan aan de nieuwe maan. Op dat moment lost de afnemende maansikkel op in de duisternis en verdwijnt de maan uit het zicht. Omdat het licht dat we van de maan zien komen het gereflecteerde licht van de zon is, is de donkere maan in zekere zin het ware gezicht van de maan.

Oude volkeren

Elke maand, tijdens de donkere periode van de maan, voelden de oude volkeren in veel landen zowel angst als bewondering. Tijdens de afwezigheid van het licht van de maan bevatte de donkere fase van de maan alles wat ze niet met het blote oog konden zien noch met het verstand konden bevatten. In het begin ter tijden, zelfs ver voor de patriarchale tijd, stond de duisternis van de maan symbool voor voorspellingen, verlichting en genezende krach­ten.

Minnares van de zwarte magie

Toen mensen de maan niet langer als godin aanbaden, raakte door de eeuwen heen het mysterie van de donkere maan echter doordrenkt met angst en het kwade. Later dachten mensen dat het verdwijnen van de maan werd veroorzaakt doordat zij te grazen werd genomen door een donkere en demo­nische kracht. De afnemende maan werd de vertegenwoordiging van een pe­riode waarin vernietigende krachten op hun top waren en overstromingen, rampen en plagen werden verwacht. Het werd gezien als een onfortuinlijke tijd voor alle soorten ondernemingen, een periode waarin alle dingen afna­men.

De donkere maan was de bevelhebber van geesten en de minnares van de zwarte magie. Tijdens haar oponthoud waarden geesten rond die op men­sen jaagden en de krachten van tovenarij konden worden aangeroepen om ongezien schade aan te richten.⁸ De duisternis van de maan was ook een pe­riode van schadelijke daden en een voorteken van de dood.

Wedergeboorte

De donkere maan leidt naar de onderwereld, maar maakt ook transforma­tie mogelijk. Tegenwoordig is de donkere kant van onze geest de plek voor individuele verlossing. Door af te dalen in ons onbewuste kunnen we de ge­heimen van vernieuwing vinden – geheimen die vaak lijnrecht ingaan tegen bewuste standpunten.

Op een of ander moment zullen we allemaal de af­nemende donkere maanfase van de levenservaring binnengaan. Deze perio­den van neerdalen geven ons de mogelijkheid om de zaden van onze weder­geboorte te bevruchten en bemesten. De donkere maan bevat de kracht om óf te vernietigen óf te genezen en opnieuw te leven; afhankelijk van ons ver­mogen om haar bedoeling te begrijpen en mee te gaan met het ritme. Esther Harding zegt:

‘We moeten erkennen dat hoewel de weg van maansikkel naar beneden leidt, deze toch ook kan leiden tot transformatie van de persoonlijk­heid, tot een ware wedergeboorte van het individu.’

Zo herken je de donkere fase in andere cyclische processen

De donkere fase van de maan is de afsluitende fase van het cyclische proces en ook de overgang naar de volgende spiraal van ontplooiing. Alle cycli heb­ben een donkere fase, een terugwijkende periode die natuurlijk optreedt waarin de ononderbroken levenseenheid een belangrijke verandering door­ maakt: een wedergeboorte van de vorm.

Wanneer het leven vanuit lineair perspectief wordt waargenomen, markeert de afsluitende fase een absoluut einde, die leidt tot angst voor het onbekende. Wanneer het leven echter als cyclisch wordt gezien, weten we al dat de afsluitende fase een overgang vormt naar vernieuwing. In een cyclische schepping komt de donkere maanfase overeen met de periode waarin de constante levensimpuls, bedekt door de duisternis, ondergronds gaat om te reinigen, nieuwe kracht te geven en zijn vorm en inhoud te regenereren.

Denk aan onder andere:

  • De cyclus van de seizoenen en planten: de donkere maanfase komt overeen met de zaadpeul, die de essentie van de plant bevat en in de donkere rijke bodem van de winter begraven is en wacht op ontkieming in het voorjaar.
  • De levensloop van de mensen: we gaan de donkere fase binnen door de dood en wachten vervolgens in de warme, donkere en voedende baarmoeder op wedergeboorte.
  • Maar ook de beer in winterslaap, het kuiken dat in het ei groeit en de rups die in de cocon opgekruld ligt weerspiegelen allemaal de donkere fase in de levenscycli van het dierenrijk.
  • In de el­kaar afwisselende ritmes van dag en nacht komt de donkere maanfase overeen met het diepste deel van de nacht, de twee uren voor zonsopgang.
  • Samhain in het Keltische jaarwiel, dat nu be­kend staat als Halloween (31 oktober), waar volgens overlevering de sluier tussen de wereld van de doden en de levenden het meest doorzichtig is. Deze fase omvat de dagen met het kortste licht tot de geboorte van de zon tijdens de winterzonnestilstand.

Zo herken je de donkere maanperioden in je leven

We ervaren de kwaliteit van de duisternis van de maan vaak en op vele ma­nieren. We gaan regelmatig door perioden die enkele dagen, weken, maanden tot zelfs jaren duren, waarin de afrondende energie van de donkere maan in werking is. Dit zijn onze eigen perioden van dood en overgang naar ver­nieuwing.

Individuele donkere maanfasen

Er bestaan perioden die we allemaal meemaken, waarin iedereen de donkere fase in dezelfde periode of op vergelijkbare leeftijd meemaakt. Daarnaast bestaan er specifieke individuele donkere maanfasen in onze per­soonlijke levenscycli. Veel esoterische tradities leren dat het mogelijk is door middel van de oude systemen van astrologie, tarot en numerologie te voor­spellen en identificeren wat de timing en duur van deze afsluitende over­gangsperioden in ons leven zijn.

Innerlijk werk

Op dezelfde manier als we elke nacht gaan slapen om ons verkwikt te voe­len voor weer een nieuwe dag, moeten we soms loslaten, ons terugtrekken, naar binnen keren en onszelf vernieuwen in de donkere stilte van andere soorten overgangen. De mogelijkheid voor dit innerlijke werk is niet alleen elke maand in de dagen voorafgaand aan de nieuwe maan aanwezig, maar ook elke nacht in de laatste uren voor de zonsopkomst of het ontwaken, en voor vrouwen elke maand als ze menstrueren en na de menopauze.

De ener­gie van de donkere fase is ook elk jaar in de maand voor onze verjaardag duidelijk aanwezig, in de dagen met het kortste zonlicht in de weken voor de winterzonnestilstand, en het laatste koude deel van de winter voordat de len­te daadwerkelijke haar intrede doet.

Deze perioden van donkere maanfases kun je in je leven tegenkomen:

  1. De donkere maanfase en de maand voor de verjaardag. De maand voor onze verjaardag is de donkere maanfase van onze jaarlijkse leeftijdscyclus.
  2. De donkere maanfase en de winterzonnestilstand. De maand voor Kerstmis en Chanoeka. De kerstvakantie valt samen met de winterzonnewende, wanneer het licht van de zon herboren wordt. In de maand voorafgaand aan deze vakantie, over­heerst de donkere kracht tijdens deze dagen waarop er het minste zonlicht is.
  3. Menstruatie, zwangerschap en menopauze & De donkere maanfase. De donkere maanfase zie je terug in de menstruatie, de laatste maand van de zwangerschap en de menopauze.
  4. De donkere maanfase en ouder worden en de dood. De laatste donkere maanfa­se begint als het einde van ons leven nadert, wanneer we vaak met ziekte en beperkingen te maken krijgen.
  5. De donkere maanfase en persoonlijk verlies. Naast deze algemene donkere maanfasen gaan we door een donkere maan elke keer als we een persoonlijk verlies meemaken en door een periode van ontwrichting en rouw gaan. We reizen door de duisternis van de maan elke keer dat we ondergedompeld zijn in de afsluitende fase van een relatie, een baan, een overtuiging, specifieke verantwoordelijkheden, een leefomgeving of verslaving; en iedere keer dat we te maken krijgen met het verlies van de vorm die ons leven structuur en een gevoel van identiteit heeft gegeven. Midden in de chaos van vormeloosheid kunnen we een onverklaarbare angst ervaren. Wat er was is er niet meer, en wat nog moet komen is nog niet verschenen. We kunnen voelen dat we over­vallen zijn door een verlammende depressie, opgesloten in rouw en het treu­ren over ons verlies, of we voelen ons vastzitten in de gekte van de onzeker­heid van de situatie.

Onze weg vinden door de duisternis

Wanneer we een van deze donkere maanperioden in gaan, die enkele dagen tot enkele jaren kunnen duren, kan het helpen een beeld te hebben van wat verwacht kan worden en hoe de energieën tijdens de verschillende stadia van het proces gebruikt kunnen worden, hierdoor kunnen we in hoop en vrede door deze perioden komen.

De donkere maanfase komt overeen met de af­sluitende fase van elk soort cyclisch proces, wanneer iets in ons leven eindigt, en het omvat het tijdsbestek van onze overgang naar iets anders, naar een nieuw begin. Om beter te begrijpen wat er gebeurt tijdens deze donkere tij­den, is het nuttig de grotere cyclus die de donkere maanfase symbolisch ten einde brengt en ook de daaropvolgende stadia van het transformatieproces zelf te begrijpen.

De donkere maanfase ingaan

Wanneer we de donkere maanfase ingaan, betreden we de overgang tussen de vernietiging van het oude en de schepping van het nieuwe. Dit proces wordt transformatie genoemd, een proces dat optreedt wanneer een levensvorm zijn doel heeft gediend en zijn voorraad vitale energie heeft opgebruikt. Dan wordt het nodig dat die vorm afgebroken wordt zodat de energie die vastge­houden wordt vrij kan komen en weer opnieuw tot leven kan komen, wordt opgeladen en weer beschikbaar komt om in een nieuwe levensvorm gegoten te worden.

De donkere fase van het cyclische proces is waar genezing en vernieuwing plaatsvinden. Tijdens de donkere periode laat elke vorm die zijn functie heeft vervuld en zijn voorraad vitale kracht heeft uitgeput de structuur los waar zijn energie in zat.

In dit proces is het onvermijdelijk dat we onze hevige angst voor het onbe­kende onder ogen komen. Onze beelden van de duisternis moeten ook wor­den herzien. Dit is een dappere beweging in de richting van het accepteren van de volledigheid van ons bestaan dat onze misogyne culturele conditione­ring van het vrezen van het grotere donkere onbekende uitdaagt. Begrip van de Donkere Godin zal ons helpen ons nachtzicht te ontwikkelen, waarbij we een weg door het donker kunnen ontdekken en het leren kennen als de plaats van onze geboorte.

Het mysterie van de donkere maan

Het mysterie van de donkere maan

Wil je de donkere maanfase in je leven omarmen en beter begrijpen? In Het mysterie van de donkere maan leer je om anders naar de duisternis te gaan kijken met behulp van de magie van de maancyclus.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over de donkere maan & schaduwkanten:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?