Home Astrologie Donkere maan: zo kun je de energetische kracht van de maan inzetten

Donkere maan: zo kun je de energetische kracht van de maan inzetten

Door Lunadea
donkere maan-ritueel

Het leven van heks Lunadea is doorspekt met magie, symboliek en rituelen. ‘Heksen voelen aan dat de natuur bezield is en weten dat wij er deel van uitmaken.’ Graag deelt ze haar kennis en wijsheid: in boeken en blogs, workshops en lezingen. Dit keer staat ze stil bij een donkere maan-ritueel, dat je kunt uitvoeren tijdens de dagen voor de nieuwe maan van 16 oktober. 

Wat dient je niet meer in het leven? Waar wil je graag vanaf?

Donkere maan

De maan is niet meer te zien aan de hemel, het is ‘donkere maan’. Dit is het juiste moment voor inkeer, rust, oplossingen en loslaten. Vaak wordt gedacht dat dit een maanstand is van problemen, omdat het donker is. En het donker wordt gevreesd. Dit zou de maanstand zijn voor zwarte magie en kwaad, maar dat is helemaal niet zo. Het is juist hét moment voor jezelf, en juist onszelf lijken we vaak te vergeten.

Na de volle maanstand begint de aanloop naar donkere maan. Als de maan afneemt, breekt de periode van loslaten al aan. Denk na over je patronen en wat je anders zou willen doen. Wat dient je niet meer in het leven? Laat bijvoorbeeld uitstelgedrag los, angsten, het denken en invullen voor anderen. Of laat situaties los. Of mensen. Bij afnemende maan is het goed om daarbij stil te staan, om het vervolgens met donkere maan helemaal los te laten.

Zo werkt het ritueel

Is er iets wat jou het gevoel geeft dat je gebonden bent? Iets wat jou belemmert en waar je graag vanaf wilt? Daar ga je mee werken in dit donkere maan-ritueel!

Dit heb je nodig:

  • Altaar
  • Korf of schaal waarin je vuur kunt maken
  • Hout of ander brandmateriaal
  • Frankinsence- of sandelhoutwierook
  • Lang stuk zwart touw
  • Donkere/zwarte kaars
  • Donkere schaal met water
  • Schaar

*Zoek een plek uit, binnen of buiten, waar je jouw ritueel wilt uitvoeren. Maak een vuurtje en steek de wierook aan. Zet de kaars op het altaar en zet de schaal met water erbij, die de zwarte maan voorstelt.

*Trek een cirkel, nodig de windrichtingen uit en eventueel wachters, de god en/of godin.

*Steek de kaars aan en verwelkom de energie van de donkere maan bij jouw ritueel.

*Spreek nu hardop uit wat jou dwarszit en benauwt. Het voelt misschien een beetje eng om iets hardop uit te spreken. Maar als je het alleen dénkt, houd je het binnen. Het is in dit ritueel juist de bedoeling om je belemmering te uiten en de verbinding ermee te verbreken.

*Pak nu het touw. Bind dat om je hand als manifestatie van wat jou bindt. Het mag strak zitten. Voel wat die binding met je doet en probeer je ervan te ontdoen door te bewegen. Je zult merken dat alleen al beweging genoeg is om de strakste binding te laten vallen.

*Neem de schaar en raap het touw op. Knip het door en spreek hardop uit (of nog beter: schreeuw!) dat je in beweging bent gekomen en dat je niet langer gebonden bent door dat wat jou eerder nog beperkte. Gooi de resten in het vuur en zie hoe ze worden verteerd.

*Graaf een kuiltje en gooi daar de asresten in nadat het vuur is uitgegaan en de resten zijn afgekoeld. Begraaf alles en laat het door de aarde opnemen, zodat er niets meer van over is.

*Was je tot slot met het nieuwemaanwater of water en voel je als herboren. Oude bindingen zullen niet langer knellen of je belemmeren en je zult sterker in je eigen kracht komen te staan.

*Sluit de cirkel af op jouw manier en ruim alles op. Zelf laat ik bij een buitenritueel altijd een offer achter voor de wezens van de plek en ik bedank ze voor de energie. Zo’n offer bestaat uit wat eten en drinken en soms wierook en/of tabak. Niet dat ik rook, maar tabak wordt in veel sjamanistische stromingen als krachtig offer gezien en zou ‘spirits’ erg aanspreken.

Goed moment voor magie?

Over magie tijdens donkere maan lopen de meningen uiteen. Het zou een maan zijn waarbij je juist beter géén magie kunt uitvoeren. Ik denk dat je dan vooral focust op het woord ‘donker’. Omdat er geen maan te zien is, zou het geen goed moment voor maanmagie zijn.

De essentie van donkere maan is dat de magie van deze maanfase er wél is, maar op een verborgen manier. Je voert magie uit die gaat over ‘verdwijnen’, zoals ook de maan op dat moment weg lijkt. In de heksenwereld zie ik een duidelijke verschuiving plaatsvinden. Waar er eerst angstvallig om donkere maan heen werd gewerkt, wordt er nu juist donkere maan-magie uitgevoerd.

Succes met jouw donkere maan-ritueel! Laat je me weten hoe je maanritueel is gegaan?

Boekentip: Maanmagie

maanmagie

De maan is magisch! Met haar blauwe gloed weet ze mensen over de hele wereld te betoveren. Vol bewondering wordt er elke volle maan weer naar boven gekeken. Vooral heksen werken met de magie van de maan. Dit boekje staat vol tips, weetjes en voorbeeldrituelen om maanmagie uit te voeren. Niet alleen bij volle maan, maar ook bij toenemende-, afnemende-, nieuwe- en donkere maan.

Met maanbedeltje als boekenlegger. Bestel hier jouw exemplaar in de webshop van Lunadea voor € 9,95 (excl. portokosten, incl. BTW).

Laat een bericht achter