Bewustzijn

Donkere nacht van de ziel: dit zijn de 3 stadia van psychische transformatie

Door Demetra George
Donkere nacht van de ziel: dit zijn de 3 stadia van psychische transformatie

Ga je door een moeilijke periode? Of raken de ontwikkelingen in de huidige wereld je zwaar? Demetra George is expert in de transformatieve kracht van donkere periodes. In dit artikel legt ze de drie stadia van psychische transformatie tijdens transformatieve, zware periodes uit. Je leert hoe je deze periode kunt inzetten om te transformeren en hoe je er sterker uitkomt.

Als we onze oude emotionele patronen vasthouden die niet meer passend zijn, houden we ook vast aan de pijn die deze patronen hebben veroorzaakt.

De drie componenten van het transformatieproces tijdens donkere periodes begint met de dood van het oude en eindigt met de geboorte van het nieuwe. De stadia zijn (1) verval, (2) zuivering, en (3) wedergeboorte.

De drie stadia van psychische transformatie

1. Verval

Het eerste stadium bevat een verbrijzelen van de oude vorm, wat soms plotseling en onverwacht gebeurt. Dit is een periode waarin de belangrijkste structuren in ons leven, zoals relaties, familie, gezondheid, huis of geloof, beginnen af te breken en niet meer goed functioneren. We proberen door onze geconditioneerde gedachten heen te breken en deze kracht zorgt ervoor dat onze situatie uit elkaar valt.

De uitdaging

Als we het cyclische proces van verandering dat leidt tot dood en wedergeboorte niet volledig begrijpen, kunnen we wanhopig proberen vast te houden aan wat ooit was maar er nu niet meer is. Dit is een veelvoorkomende reactie die tot ontwrichting leidt waardoor we ons ontredderd voelen.

Bijvoorbeeld: je kunt niet geloven dat dit je werkelijk overkomt of last krijgen van angst en paniekaanvallen door de plotselinge onzekere positie. We weten niet hoe we het gaan redden en hoe we verder kunnen. We kunnen afwisselend een toestand van ontkenning en hysterische instabiliteit doormaken.

Vanuit boeddhistisch perspectief is de belangrijkste reden van lijden de gehechtheid aan dingen. De Boeddha doceerde dat alle dingen tijdelijk zijn en onderhevig aan verandering. Als we dit begrijpen en we het onvermijdelijke einde en verlies ervaren, zijn we niet verrast en is het niet pijnlijk om de werkelijkheid te accepteren zoals die is.

Hoe kom je deze fase door?

Als we de teugels loslaten die onze geest controleren, ontdekken we een ruimte waarin alles open is en er geen grenzen zijn. We staan open voor manieren om onszelf en de wereld te zien die niet eerder in ons gedachtegoed voorkwamen. We kunnen het spectrum van mogelijkheden zien. Hier kunnen we plotselinge intuïtieve flitsen van inzicht ontvangen.

Het geheime geschenk van het eerste stadium van het transformatieproces is dat van inzicht. Om dat te ontvangen, moeten we de wet van verandering en de aard van veranderlijkheid herkennen.

2. Zuivering

Dit stadium roept op tot overgave, zuivering, heling en het overstijgen van de grenzen van de eindige vorm om op te gaan in een groter geheel. Het begin van dit stadium kan gemarkeerd zijn door paniek, wanhoop en hulpeloosheid.

Het doel van dit tweede stadium is de resten van ons verleden te doen verdwijnen. Als we in staat zijn tot overgave en acceptatie van dat wat is, dan kunnen we opgaan in een groter geheel. In het eerste stadium worden we uitgedaagd om onze concepten los te laten, in dit tweede stadium is de uitdaging onze emoties te reinigen en onze pijn los te laten.

De uitdaging

Als we onze oude emotionele patronen vasthouden die niet meer passend zijn, houden we ook vast aan de pijn die deze patronen hebben veroorzaakt. Lijden wordt de overheersende ervaring. Pijn en emotioneel lijden worden onze werkelijkheid. We raken vaak in een depressie en ons leven wordt doordrenkt van verdriet.

Terwijl we verloren raken in de duisternis en verwarring van het niet-weten, kunnen we ons verdrietig, zwartgallig of pessimistisch voelen. Mentaal zijn we mistig. We kunnen paranoïde worden en fobieën krijgen, het gevoel krijgen dat anderen ons voor de gek willen houden of van ons profiteren.

Hoe kom je deze fase door?

In de maancyclus, wanneer de afnemende maansikkel oplost in de duisternis, is de beweging van de maanenergie het terugtrekken uit de buitenwereld. Op dezelfde manier kunnen we vrijwillig deze mogelijkheid tot afzonderen en rust verwelkomen terwijl het helende werk optimaal optreedt in de duisternis. We moeten onze behoefte aan slaap en rust erkennen en niet toestaan dat onze eigen verwachtingen of die van anderen ons onder druk zetten om te beslissen en handelen.

Je kunt je lichaam reinigen met diëten en vasten, grote hoeveelheden water drinken en naar de sauna gaan. Je kunt je leefomgeving reinigen door dingen weg te geven, vooral die spullen die we proberen los te laten, die ons geheugen en gehechtheid stimuleren. Op mentaal niveau geef je de hoop op dat je terug kunt gaan naar wat geweest is en laat je de wanhoop over de toekomst los.

In afzondering, door rust, zuivering en het openen van ons hart, kunnen we geleidelijk beginnen te helen.

Het is een tijd om te rouwen en huilen. Tranen zijn het water uit het lichaam dat de emotionele pijn en giftige stoffen wegwast.

3. Regeneratie

Dit stadium zet je aan tot regeneratie en vernieuwing. Nadat we hebben losgelaten, en ook de restanten van datgene wat we in ons leven hebben getransformeerd hebben verwijderd, blijft er vaak een kern van betekenis en waarde over.

In deze fase kan het zijn dat we de balans opmaken van ons verleden en zien wat van waarde is en gebruikt kan worden in de volgende cyclus. Door reflectie en analyse proberen we betekenis te vinden, wat het doel was in de vorige cyclus en welke lessen we geleerd hebben. Welke informatie hebben we over onszelf gekregen, hoe staan we in de wereld, welke waarheid hebben we achterhaald en waar bedriegen we onszelf en anderen nog steeds? We maken de inventaris op van onze krachten, vaardigheden en talenten die deel blijven van ons essentiële zelf en we erkennen hoe we deze innerlijke bronnen kunnen blijven gebruiken en aanpassen voor wat ons te wachten staat.

Het is deze combinatie van wijsheid en vaardigheden die overblijft als gereinigde essentie. We kunnen deze combinatie overdragen uit het verleden om de vruchtbare bodem te creëren waarin de toekomst vorm kan krijgen. Dit is de verpakking van ons zaadje dat het nieuwe leven zal voeden en onderhouden tijdens die kiemperiode voorafgaand aan de geboorte.

De uitdaging

Als we de noodzaak van het voorbereiden van iets nieuws tijdens het derde stadium niet begrijpen, zullen we woede en zelfdestructie ervaren. Hier komen we kracht tegen die we zowel voor vernietiging als schepping kunnen gebruiken.

Zo kun je deze fase doorkomen

Als dit laatste en diepste niveau van loslaten en transformeren is uitgevoerd, zijn we klaar voor het herbouwen van het derde stadium. Wat nodig is in dit laatste stadium is het creëren van het zaadje voor de toekomst, die zal ontkiemen aan het begin van de volgende nieuwe maanfase. In dit zaadje bevinden zich drie dingen: (1) de essentie van onze lessen van de eerdere cyclus; (2) ons onvoltooide karma en onbewuste gewoonten; en (3) onze toewijding voor de volgende cyclus. Tegen de tijd dat dit stadium ten einde komt, zouden we een idee ontwikkeld moeten hebben van ons doel in het grote geheel, een missie die we moeten vervullen en de bereidheid om daarnaar te handelen.

Een nuttige oefening is om je het volgende voor te stellen: wat zou je willen doen als de mogelijkheden open zouden liggen en er geen obstakels waren; als geld, onderwijs, leeftijd of gezondheid geen rol zouden spelen? Vanaf hier kun je plannen maken over wat echt mogelijk zou zijn. Het is nog niet het moment om de droom te verwezenlijken, maar het is passend om onderzoek te doen; te vragen om informatie, uitzoeken wanneer een opleiding begint en wanneer reizen vertrekken en wat ze kosten, welke financiële steun beschikbaar is, wat de benodigde kwalificaties zijn.

Bron: Het mysterie van de donkere maan

Het mysterie van de donkere maan

Het mysterie van de donkere maan

Dit is een fragment uit het prachtige boek Het mysterie van de donkere maan van Demetra George. Aan de hand van rebelse godinnen als Medusa en Lilith komt de krachtige, vrouwelijke symboliek van de maan tot uitdrukking. Je wordt uitgenodigd met je schaduwkanten aan het werk te gaan, om vervolgens sterker tevoorschijn te komen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over de donkere maanfase van Demetra George:

Deel dit artikel online
Demetra George
Demetra George

Demetra George is een auteur met internationaal aanzien op het gebied van astrologie. Ze verzorgt lezingen, workshops en organiseert reizen naar heilige plaatsen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Inspirerend leven agenda 2024
€ 12,50

Inspirerend leven agenda 2024

Laat jouw plannen en intenties je gids zijn in onrustige tijden en vind rust te midden van de chaos.

€ 12,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?