Home Liefde & Relaties Liefde zonder seks, bestaat dat?
liefde zonder seks

Er zijn koppels die er niet aan moeten dénken. Terwijl anderen er juist voor kiezen. Wel een partner en geen seks, is dat geen saaie boel? Kun je dan toch van je partner houden?

Seks naar de achtergrond

Bij langdurige relaties komt het nogal eens voor dat seks naar de achtergrond verdwijnt. Dat wil niet zeggen dat mensen niet meer van elkaar houden. Er liggen verschillende redenen aan ten grondslag. Bij sommige koppels levert seks veel spanning op. Het is het hen dan niet waard om hier steeds over te steggelen. Zij geven liever ruimte aan de liefde die er tussen hen is. Dit speelt ook als een van de twee om wat voor reden dan ook geen seks kan hebben. Bijvoorbeeld bij ziekte, impotentie en lichamelijke belemmeringen. Voor andere koppels is het een levenswijze.

Monnikenhuwelijk

Binnen het monnikenhuwelijk kiezen stelletjes er bewust voor geen seks te hebben en wel met elkaar te trouwen. Zij zijn ervan overtuigd dat seksuele onthouding een teken van zuiverheid is. Op die manier kan de seksuele energie zich transformeren tot een verlichtende ervaring. Bovendien leidt het plezier van seks tot gehechtheid aan aardse zaken. Binnen het monnikenhuwelijk is er wel degelijk sprake van liefde met een emotionele band, maar tussen de lakens is het een koude boel.

Liefde zonder seks betekent niet dat je elkaar lichamelijk negeert. Een arm om je partner heen, hand in hand lopen, zoenen of een aai over de bol horen allemaal bij het uitdrukken van je liefdesgevoel. Elkaar aanraken is de meest natuurlijke manier om te laten merken dat je van elkaar houdt. Daar zijn geen woorden of seks voor nodig.

Liefde overstijgt alles

Liefde heeft niets met seks te maken. Andersom geldt dit wel. Seks zonder liefde is een technisch gebeuren zonder uitwisseling. Zonder seks kan een mens prima leven. Zonder liefde is dit niet mogelijk. Ieder mens heeft behoefte aan liefde. Het is een essentiële bouwsteen en de motor voor intieme relaties. De positieve kracht van de liefde overstijgt al je problemen. Liefde maakt je blij, gelukkig en tevreden met jezelf. Ook als je om wat voor reden dan ook geen seks hebt.

Leave a Comment