Liefde & Relaties

Beschikbaar voor de liefde: waarom het belangrijk is om eerst je hart te openen

Door Hannah Cuppen
Beschikbaar voor de liefde: waarom het belangrijk is om eerst je hart te openen

Voor een gezonde relatie op basis van verbinding is het nodig dat we zelf beschikbaar zijn voor verbinding. Zolang we blijven zoeken naar een beschikbare andere terwijl we zelf niet beschikbaar zijn, bewandelen we een doodlopende weg. Beschikbare partners zullen ons voorbijlopen en we zullen kwetsbaar blijven voor partners die op zoek zijn naar binding.

Pas als je zelf beschikbaar bent voor liefde zul je een partner aantrekken die ook klaar is voor de liefde. Hieronder vijf ingrediënten uit het boek Liefdesbang van Hannah Cuppen die je helpen je eigen beschikbaarheid voor de juiste partner te vergroten.

Vijf ingrediënten om je eigen beschikbaarheid voor de juiste partner te vergroten

1. Geef jezelf bestaansrecht

Je geeft jezelf bestaansrecht door in ieder contact jezelf mee te nemen. Houd niets terug, maar laat jezelf zien in wat je raakt of werkelijk bezighoudt. Wees geen toeschouwer die vanaf de zijlijn kijkt naar anderen, maar deelnemer en laat jezelf in het volle contact zien. Maak jezelf zichtbaar in je vreugde en verdriet.

2. Verbind je in het moment

Stel jezelf drie keer per dag de vraag: hoe voel ik me op dit moment? Spreek desnoods met jezelf af dat je dat op vaste tijden doet of stel een alarm in op je telefoon om je eraan te herinneren. Op deze manier breng je je aandacht steeds naar je lichaam en ga je even uit je hoofd of de dagelijkse sleur. Je stemt je af op wat je voelt in je lichaam. Heb ik dorst, honger, heb ik het koud of warm, voel ik me prettig of verdrietig of is er iets wat me geraakt heeft? Sta daar een moment bij stil. Zo doorbreek je het patroon van je overlever en leer je jezelf steeds vaker afstemmen op je gevoel in het huidige moment. Je verbindt je met jezelf.

3. Open je hart voor jezelf

Geef iedere dag minimaal één persoon een compliment of zeg tegen iemand waarom je hem of haar waardeert. Zeg iets wat je oprecht meent, zodat je boodschap echt is. Op deze manier ga je vanuit je hart naar de ander kijken. Je kunt alleen het mooie in de ander zien, als je het kunt herkennen in je eigen hart. Wat je tegen de ander zegt is een reflectie van jezelf.

4. Vergeef jezelf

Ga in gedachten terug naar je meest recente ervaring van een onbereikbare liefde. Voel wat de voedingsbodem was voor deze relatie, welke vorm die relatie ook had. Kijk naar je eigen aandeel. Waarin was je niet trouw aan jezelf? Misschien ben je te lang in de relatie gebleven terwijl je hart er niet meer bij was. Misschien ben je de verbinding juist niet aangegaan waardoor je de relatie geen kans hebt gegeven. Heb je jezelf afhankelijk gemaakt van de ander of heb je juist die ander te lang aan het lijntje gehouden? Heb je de grens van de ander niet gerespecteerd of heb je over je eigen grenzen laten gaan? Heb je alleen aan je eigen belang gedacht of heb je jezelf te veel aangepast aan de wensen van de ander?

Als je je eigen aandeel duidelijk hebt, sta je stil om te voelen vanuit welk gemis in jezelf dit voortkomt. Geef erkenning aan dit gemis door het gevoel toe te laten. Vergeef jezelf.

5. Spreek de waarheid

Iedere keer dat je geraakt wordt, neem je eerst de tijd om stil te staan bij je innerlijke dialoog. Onderscheid de stem van je overlever en de stem van je hart. Luister naar wat de stem van je hart je vertelt en breng deze boodschap over aan de ander. Mijn hart vertelt me…

Liefdesbang

Liefdesbang

Hannah Cuppen, zelf ervaringsdeskundige, laat in Liefdesbang zien hoe je je hart weer kunt openen voor jezelf en daarna voor de ander. Cuppen durfde zich kwetsbaar op te stellen en schreef dit boek vanuit haar jarenlange zelfonderzoek.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Voor een verdieping kun je kijken naar de Online training Liefdeskunst op Hannahcuppen.nl.

Lees ook deze artikelen van Hannah Cuppen:

Deel dit artikel online
Hannah Cuppen
Hannah Cuppen

Hannah Cuppen is therapeut en trainer. Als ervaringsdeskundige heeft ze zich gespecialiseerd in verlatings- en bindingsangst en schreef hierover de bestseller Liefdesbang en het bijbehorende werkboek Liefdeskunst. Ook schreef ze Liefdesroep over het volgen van je hart.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?