Bewustzijn

Liefde is…. trouw zijn aan jezelf

Door Nadine Carter
Liefde is…. trouw zijn aan jezelf

Coach Nadine Carter stort zich gretig op het leven. Ze wil leren, groeien, zichzelf ontwikkelen. Ze volgde dan ook vele studies, die ‘een stevige bodem’ onder haar intuïtie leggen. Ze geeft relatie- en gezinstherapie en deelt in haar blogs hoe het in huize Carter eraan toegaat. Dit keer staat ze stil bij een film-avondje dat haar duidelijk maakte wat echte zelfliefde is.

‘Doen wat echt nodig is, dát is liefde’

Laatst was het zo’n heerlijke zondag – een dag waarop niets hoefde. Het was zo’n dag dat je wakker wordt met een warm gevoel van de fijne avond ervoor. Zo’n dag waarop je naar het bos gaat met de hond, een duik neemt in het meer en tot jezelf komt.

Zo’n dag waarop ieder zijn hart volgt en zijn eigen ding doet. Je bent niet samen en toch voel je de liefde stromen.

Wat is kiezen voor liefde?

Soms kun je de liefde zó voelen dat je ook daadwerkelijk denkt voor de liefde te kiezen. Zoals die zondagavond, toen we kozen voor een film-avondje bij het eten. Fijn met man en zoon op de bank. Het paste perfect bij hoe de dag was verlopen.

Op dat moment voelde ik liefde. Maar kiezen voor liefde gaat over iets anders, iets diepers. Nu ging het namelijk niet over kiezen wat er op dat moment werkelijk nodig was, of wat het beste zou zijn. Het ging over niet trouw zijn aan de afspraken met onszelf en met mijzelf.

Ik had wel even gekeken of het zou lukken qua tijd. Maar ik had gekeken door een roze bril. Uiteindelijk ging het toch niet… Er bleek meer voorbereid te moeten worden voor de komende week dan ik dacht. En omdat we in de ‘luie bank’-modus zaten, duurde alles langer. We kregen ‘de boel’ niet goed geregeld.

Word je bewust van je creaties

Ik voelde dat ik klem kwam te zitten. Ik had op tijd naar bed gewild en zag dit voornemen tussen mijn vingers doorglippen. Ik hoorde mezelf mopperen op mijn kind. Toen herinnerde ik me het gedichtje dat ik die ochtend had geschreven. Het ging erover dat er ruimte is voor boosheid. En meteen ontstond er ruimte om te zien wat er gebeurde, en te uiten wat ik voelde. Meteen ontstond er ruimte voor de ander. Dus kon ik mijn kind geven wat hij nodig had en naar hem luisteren.

Ik besefte wat ik zelf gecreëerd had en dat ik even op de blaren moest zitten. Ik kon met liefde voelen dat ik me niet aan mijn eigen afspraak had gehouden en aan de regels die we met elkaar hebben opgesteld. Daar kon mijn kind niets aan doen. De volgende ochtend schreef ik dit:

‘Helder en duidelijk zijn, dat is zo belangrijk.

Trouw zijn.

Betrouwbaar.

Uiteindelijk gaat dit over liefde.

Zelfliefde.’

Ik voelde dat wanneer je betrouwbaar bent, er werkelijk ruimte is voor liefde. Dan is er ook veiligheid voor iedereen om zichzelf te kunnen zijn. Dit is iets anders dan een actie waarbij je liefde kunt voelen, zoals het filmavondje tijdens het eten. Waar je dan makkelijker voor kiest dan voor zuivere liefde.

Kom afspraken met jezelf na

Vind jij het belangrijk dat je afspraken met jezelf nakomt? Vind jij jezelf de moeite waard? En zorg je er dus voor dat er ruimte is voor wat jij graag wilt en nodig hebt? Want juist dát is liefde en zelfliefde. Wat je op een bepaald moment wilt, is niet altijd wat je echt nodig hebt. Doen wat echt nodig is, dát is liefde.

Dat betekent dat ik Nee had moeten zeggen tegen het filmavondje. Dat ik op dat moment een niet zo leuke moeder zou zijn die ervoor koos om ‘saai’ aan tafel te eten. Nee zeggen tegen je kind gaat in veel gevallen dus over Ja zeggen tegen rust en ruimte en voorspelbaarheid, wat kinderen overigens goed doet. Nee zeggen tegen een ander, gaat in veel gevallen over je eigen ruimte creëren, waardoor jij goed kunt functioneren. In mijn geval ging het ook over de dag in liefde afsluiten.

Trouw zijn aan mezelf, en dus aan de afspraken met mezelf. Betrouwbaar zijn. Het is een van de belangrijkste facetten van het ouderschap of van welke relatie dan ook. Betrouwbaar zijn is een belangrijke basis voor zuivere en onvoorwaardelijke liefde.

 

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Nadine Carter
Nadine Carter

Ik ben Nadine Carter, schrijver, therapeut, theatermaker, een verbinder. Ik ga voor eerlijkheid en zuiverheid in alles wat ik doe. Wanneer voelen, denken en handelen gelijk zijn, ontstaat er zuiverheid en eerlijkheid. Van daaruit kun je jezelf zijn in elke verbinding, je mooiste leven leven. Ik schrijf over alles wat jou hierin tegenhoudt, wat je belemmert en deel met je hoe je tot die eerlijkheid en zuiverheid kunt komen, weer kunt worden zoals je bedoeld bent te zijn.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Een blik op de toekomst
€ 15,00

Een blik op de toekomst

Hans Stolp

In 'Een blik op de toekomst' geeft Hans Stolp op zijn unieke manier inzicht in de rol van aartsengelen in de ontwikkelingsweg van de mensheid.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?