Bewustzijn

Soms word ik zo moe van mezelf. Jij ook?

Door Myrtle Vos
Soms word ik zo moe van mezelf. Jij ook?

Ja, moe van mezelf, je leest het goed. Moe van het ‘aan’ staan. Moe van het moeten. Ook moe van alle dingen zelf doen, moe van de hoge lat, moe van slim en strategisch bezig zijn. Moe van altijd maar rekening met een ander houden. Moe van alle prikkels en gedoe. En moe van het overal altijd maar een oplossing of een antwoord voor moeten hebben. Moe van mezelf maar moeten verbeteren en ontwikkelen. Moe van de toneelstukjes waar ik af en toe in beland. En vooral moe van alle goedbedoelde adviezen waarvan ik in paniek raak omdat ik dat niet ben, kan, heb en een ander wel… En ik weet zeker dat ik daar niet de enige in ben.

Serieus signaal

Met moe zijn zelf is niets mis. Maar als deze met name mentale vermoeidheid toeslaat, dan is dat een serieus signaal. Alarmfase 1 kan ik wel zeggen. ‘Laat me met rust!’, is het enige wat ik dan kan bedenken. Kop onder de dekens en er even helemaal niet zijn. Maar dat helpt niet. M’n hoofd staat aan. En die vindt van alles, die wil van alles, die vindt dat ik het niet kan maken, flink moet zijn… ‘Laat me met rust’, schreeuw ik eigenlijk tegen mezelf.

Het goede nieuws

Inmiddels weet ik dat ik vrij snel kan opknappen van deze vermoeidheid. Mits ik het niet te ver laat komen, zoals ik dat vroeger altijd deed. Toen was m’n oplossing: gewoon doorgaan, niets aan het handje. Maar dat was vroeger. Nu weet ik beter. Ik heb geleerd dat slow ook oké is. Dat even aan mezelf denken niet per definitie egoïstisch is. Wat mij dan ook enorm helpt om uit die vermoeidheid te komen is me-time. En dan ook echt even quality-time met mezelf. Doen waar ik op dat moment echt behoefte aan heb. Ontspannen en ademhalen. Dat hoeft helemaal niet lang te duren. Van even uitchecken, van een wandeling, van bewegen of van scharrelen kan ik al enorm opknappen. De lat wat lager. Het even allemaal niet te serieus nemen. Compleet het tegenovergestelde doen van waar ik mee bezig was helpt ook als een tierelier. Even gek doen, m’n hoofd en gezicht masseren. Even met mezelf zijn. Dan gaat het weer stromen en kom ik weer in beweging en in de flow. De truc zit echt in de aandacht voor jezelf, wat jij nodig hebt.

Vraag het aan jezelf

Soms weet ik niet waar ik nou eigenlijk behoefte aan heb. Dan vraag ik het gewoon aan mezelf. Klinkt misschien een beetje vaag en gek. Maar echt, ik kan het je aanraden. Wanneer heb jij jezelf voor het laatst afgevraagd wat jij eigenlijk echt nodig hebt? En heb je dat dan ook echt gedaan en toegestaan?

Een mooie oefening daarvoor gaat als volgt:

Ga lekker liggen of zitten. Hoofd recht, met je kruintje omhoog. Armen en benen ontspannen. Adem een paar keer diep door richting je voeten. Forceer niets, dwing je ademhaling niet naar beneden. Je zal merken dat naarmate je meer en dieper doorademt, je ademhaling vanzelf gaat zakken. Wrijf je handen tegen elkaar en strengel daarna je vingers in elkaar. Leg je handen met je vingers nog in elkaar gestrengeld, boven op je borst en vraag eens aan jezelf: ‘Lieve schat, waar heb jij nu behoefte aan?’ Natuurlijk zit hier nog een hele wereld achter. Dat weet ik maar al te goed. Een wereld van grenzen stellen, hulp accepteren, nee zeggen, je eigen ruimte innemen, van jezelf op de tweede plaats, etc. Deze quick win helpt je om weer even op adem te komen. In ieder geval een stukje bewust te worden van waar je nou eigenlijk mee bezig bent. Even een time out te nemen en niets te moeten behalve voor jezelf zorgen. En dat is vaak al een enorme winst. Take good self-care! Ik ga nu even naar buiten 😉

Nu even stil

Jan Prins laat in Nu even stil zien dat het beste wat je kan overkomen de mogelijkheid om stil te zijn is.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Myrtle Vos
Myrtle Vos

The meaning of life is to give life meaning. Wenst iedereen een ontspannen en inspirerend leven

Reacties
 1. Soms word ik zo moe van mezelf. Jij ook? – Stéphanie's Blog 25 februari 2017 - 22:20
  Reply

  […] Lees het volledige arrikel hier: https://www.inspirerendleven.nl/soms-word-zo-moe/ […]

 2. Ties 26 februari 2017 - 20:10
  Reply

  Jeetje, dit had ik echt net nodig. Ik had het kunnen schrijven, alles, echt alles is herkenbaar! Dankjewel!!!!! Het is soms alleen al fijn om (h)erkenning te vinden, ik ga nog beter voor mezelf zorgen na dit artikel, lieve groet

 3. Naomi 26 februari 2017 - 20:34
  Reply

  Mooie blog Stephanie. Lekker lief zijn voor jezelf. We mogen het vaker doen. <3

  1. Naomi 26 februari 2017 - 20:35
   Reply

   Oh chips. Ik dacht dat Stephanie dit had geschreven maar zij verwijs juist naar jouw blog. Mooi alsnog. :)

 4. Wilma Kruijt 27 februari 2017 - 19:06
  Reply

  Zo herkenbaar wat je schrijft Myrtle over dat 'aan moeten' staan en alles serieus nemen. Als heel gevoelig en liefdevol mens altijd maar willen helpen.... Zo vermoeiend en onnatuurlijk voor mij, zo uit balans. Ben al een tijd bezig om steeds meer uit te loggen van wat niet meer bij mij past. En dan zo fijn om je wijze en liefdevolle aanmoediging te lezen en je fijne oefening. He he me-time, zo fijn❤️

 5. Anne-Marie Huurdeman 2 maart 2017 - 02:16
  Reply

  Zo fijn om gezien te worden in mijn 'druk zijn en maar doorgaan' zonder oordeel...en zo fijn jouw kleine liefdevolle zachte tips om weer in het NU te komen en present te zijn. Dank je wel lieve Myrtle

 6. Veronique 13 januari 2018 - 20:56
  Reply

  Het was een verhaal over mezelf dat ik aan het lezen was .bedankt Myrthe om die gedachte van het vragen aan jezelf door te geven .die ga ik nog gebruilen

  1. Myrtle Vos 15 januari 2018 - 15:37
   Reply

   Hi Veronique, leuk dat je de oefening gaat gebruiken. Als ik even het gevoel heb weer uit de bocht te slingeren is dit ook het eerste wat ik doe. In no time weer terug bij mezelf. Zo fijn. Dank je wel voor je reactie. grts Myrtle

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?