Home Self-care Rust is altijd aanwezig: gun jezelf om het te voelen

Rust is altijd aanwezig: gun jezelf om het te voelen

Door Gast auteur
rust

Hoewel het onmogelijk lijkt in een wereld waar alles groter, sneller en beter moet, is rust altijd bij je aanwezig. Niet in een tastbare vorm of fysieke verschijning, maar veel dichterbij dan je denkt. Op adem komen, luieren, vertragen, cocoonen, er zijn veel vormen van rust. Ga bij jezelf na wat rust voor jou betekent. Je gedragen voelen op elk moment van de dag, zou dat mogelijk zijn?

Krijg grip op de situatie

Wanneer je net uit een burn-out komt, veel werkstress ervaart of in je privéleven tegenslagen ervaart, is het moeilijk om je gedachten kalm te houden. Je verliest controle en wilt snel een oplossing. Zowel vanbinnen als buiten ben je verkrampt en je bent het overzicht volledig kwijt.

De combinatie van beperkende of negatieve gedachten en onplezierige situaties is de ideale cocktail voor rusteloosheid. Wat je wilt, is de situatie aanvoelen en verwerken. Iets als onprettigs ervaren is niet verboden en biedt juist inzicht en perspectief van de situatie. Het vasthouden en continu herbeleven van de situatie, maakt dat het zich nestelt in jouw gedachten en fysieke klachten geeft.

Een moment stilstaan bij de situatie en deze doorvoelen, brengt sneller rust in je systeem. Je kunt beter begrijpen waarom en hoe je reageert, welke emoties je voelt en welke overtuigingen je hebt. Geef je hersenen ruimte om alles te verwerken. Slaap er een nachtje over, klik de e-mail weg en reageer later, vertel iemand dat hij of zij een terugkoppeling ontvangt zodra je meer weet. Wanneer jij continu direct reageert of handelt, creëer je een bepaalde verwachting naar de ander. Een stap terugnemen en het grotere plaatje zien, helpt om betere beslissingen te nemen. Dat is beter voor jou, de ander en de situatie.

Jij bepaalt jouw rust

Door jezelf vragen te stellen, ruimte en tijd te gunnen en dichtbij jezelf te blijven, bouw je rust in. Als je goed kunt omschrijven en ervaren wat rust voor jou betekent, kun je het ook eenvoudiger oproepen.

Het uitspreken van mantra’s kan hierin ondersteunen: ik voel me rustig, ik straal rust uit, ik ervaar rust. Ook hiermee kun je eindeloos spelen en ondervinden wat goed voelt voor jou. Wanneer je adem hoog zit en je niet fijn voelt in een bepaalde situatie, kun je de mantra’s in gedachten herhalen. Tijdens het autorijden, onder de douche, voor een meeting, bij het afwassen… gebruik deze momenten om tot jezelf te komen.

Overhaaste reacties en beslissingen zorgen op termijn voor onvoorzien meer werk. Zie het als een boemerang: die keert net zo snel terug als jij gooit. Mantra’s zijn een vorm van meditatie. Net als ademen.

Goed doorademen naar je buik, is ook een manier om sneller rust te ervaren. Jij bepaalt wat het beste bij je past, niemand anders. Met bewust ademen creëer je meer lucht in je longen. De zuurstof bereikt sneller je hersens en je bloeddruk daalt. Geen klamme handen meer en geen druk op je borst.

Pak de regie terug

Jij kunt te allen tijde zelf rust ervaren. Haastig door het leven gaan, staat gelijk aan het leven niet volledig ervaren. Gun jezelf om in rust de mooie dingen van het leven te ervaren. Het betekent niet dat het je tijd kost, het zal juist tijd opleveren. Niemand vraagt te veel van jou, niemand bepaalt hoe jij reageert of handelt, dat doe je zelf. Jij hebt de regie. Ook over de rust die je ervaart. Wil je de rust in jezelf oproepen? Geef het gevoel een naam. Wij zijn zo gewend om alles een naam of label te geven. In dit geval kan het ook voor je werken. Als je onrust ervaart, vraag of het gevoel van rust je mag omarmen.

Dit artikel is geschreven door: Andrea Dronk

Verwen jezelf met het Selfcare & Rituelen boek

Self-care en rituelenDit is een fragment uit Selfcare & Rituelen, het nieuwste Inspirerend Leven boek. Het helpt je om beter voor jezelf te zorgen. In dit boek vind je alle inspiratie om van je huis een oplaadplek te maken. Met ruimte voor je verlangen naar balans, een gezond lichaam, meer zachtheid en schoonheid. Ook kun je aan de slag met een persoonlijk self-care plan. Het helpt je om tijd voor jezelf te nemen in een wereld die altijd ‘aan’ staat en dat is soms precies wat we nodig hebben.

Bestel jouw exemplaar van Selfcare & Rituelen nu voor €17,50 bij onze webshop Boekenwereld.

Lees ook deze artikelen:

Deze artikelen vind je vast ook leuk

Laat een bericht achter