Bewustzijn

Depressie of sombere gevoelens? Los vastzittende energie op en laat het weer stromen

Door Sandra Voetelink
Depressie of sombere gevoelens? Los vastzittende energie op en laat het weer stromen

Wie ben jij nu de maatschappij er heel anders uit gaat zien? Een identiteitscrisis of depressie ligt op de loer wanneer jouw omgeving (en/of jouw rol in het geheel) heel sterk verandert. Angst voor de dood zorgt ervoor dat we geconfronteerd worden met onszelf en onze sterfelijkheid. Hoe reageer jij? Welke gevoelens komen naar boven en hoe ga je ermee om? Afscheid nemen, van wat dan ook en om welke reden dan ook, vraagt om een rouwproces. Maar hoe pak je dit aan?

Het is de kunst om te leren alleen aan vandaag te denken, te voelen wat je wilt en mee te gaan in de flow van het leven. Maar daarnaast is het belangrijk om wel je angsten en andere gevoelens aan te kijken, te doorvoelen, ernaar te handelen en los te laten. Best een uitdaging. Nu we minder afleiding hebben, kunnen er veel dingen naar boven komen.

Ontmoet de duisternis in jezelf

Eén van de boeken die mij heel veel heeft gebracht en geleerd over emoties is het boek De ontknooping van Marinus Knoope. In zijn boek ontrafelt hij het geheim van emoties, wat ze jou vertellen en hoe we ermee kunnen omgaan.

Elke emotie heeft een tegenovergestelde emotie en wil jou iets vertellen. Maar alleen als je jezelf durft open te stellen en deze emotie volledig durft te omarmen. Hij adviseert om de emotie die je dwars zit uit te spelen, dus te gaan overdrijven. Er helemaal in op te gaan en alles wat je voelt toe te laten. Zo ga je de diepte in, maar kan je het uiteindelijk ook doorvoelen en loslaten.

Depressieve gevoelens komen voort uit ‘de zin van het bestaan kwijt zijn’. Er helemaal even geen zin meer in hebben. De oplossing ligt niet in het onderdrukken van deze emotie, maar er naartoe gaan. Het duister in jezelf opzoeken. Tijdens de zoektocht naar het duister in jezelf vind je na enige tijd juist de zin en betekenis van het bestaan.

In dit proces zal je de volgende fases doorgaan:

rouwverwerking

Dit proces kun je inzetten voor elke vorm van afscheid en rouwverwerking.

Veerkracht

Wat kunnen we leren van mensen die langdurig opgesloten zaten en hebben laten zien over veel veerkracht te beschikken? Ze hebben geleerd om met de dag te leven. Ze wisten dat ze geen invloed hadden op het proces en hebben zich daaraan overgegeven, maar niet opgegeven. Daarnaast zorgden ze voor ritme in hun dag en zochten verbinding met hun omgeving zover dit kon. Ze overstegen de dualiteit (goed en slecht) en zagen dat er in elk verhaal een waarheid school. Ze leerden hun lot omarmen en er het beste van te maken, ze hadden geen keuze. Hetzelfde zie je vaak gebeuren in het proces naar ouderdom en/of overlijden.

Jung stelde deze ontwikkeling voor als het individuatie proces:

Individuatie is een begrip uit de jungiaanse psychoanalyse. Volgens Jung gaat het om een groeiproces, volwassen worden, waarbij de mens zich bewust wordt van zijn uniekheid tegenover andere mensen. Uit het individuatieproces ontstaat het “Ik” of “ego”. Het doel van individuatie is zichzelf te leren kennen, wat leidt tot zelfverwerkelijking. Ook wel gezien als bewustzijnsverruiming. Wat heel belangrijk is bij de ontwikkeling van de persoonlijkheid.

Het gaat om de interactie tussen IK en BEN. Het proces van manifesteren, uiterlijke ontwikkeling, naar ZIJN, innerlijke ontwikkeling. Dit kun je zien in verschillende fases. In de dag en nachtcyclus, de maan(d)cyclus, maar ook in je hele levenscyclus. Van geboorte tot de dood.

“Dit individuatieproces beantwoordt eigenlijk aan de natuurlijke loop van het leven, waarin het individu datgene wordt, wat het altijd al was.” — C.G. Jung: Archetypen p.54

Van loslaten naar vrijheid

Het leven is een continu proces van afscheid nemen. Als je dat hebt geaccepteerd en volledig kan omarmen, dan ben je vrij. Vrij voor de angst wat de toekomst brengt. Dan heb je geleerd om los te laten wanneer dit nodig is. Je overwint daarbij ook de angst voor de dood en leeft in het nu. Waar je geen invloed op hebt, laat je los. Je laat het leven zijn natuurlijk verloop, wat niet wegneemt dat je elke dag keuzes maakt die jouw leven verder beïnvloeden.

Wat ligt er in jouw invloedssfeer? Wat wil jij? Voor jezelf en jouw naasten? Gezondheid, liefde en verbinding zijn belangrijke waarden. Het eerste bereik je door je weerstand te verhogen en de stress te verlagen. Lees hier meer over in mijn blog: Blijf rustig in een stressvolle periode en verhoog je weerstand met deze tips!

Het tweede, liefde en verbinding, kun je vooral richten op jezelf. Zoek verbinding met jezelf, keer naar binnen, naar wat je voelt en wilt. En kom er op deze manier achter wat je echt wilt in het leven. Wat zijn jouw belangrijke waarden? Tips die hierbij kunnen helpen vind je in deze blog.

Een plant die in dit hele proces kan ondersteunen is Sint-janskruid. Hij lost vastzittende energie op en laat het opnieuw stromen.

Sint-janskruid: los vastzittende energie op en laat het weer stromen

Sint-janskruid lost vastzittende energie op en laat het opnieuw stromen. Deze plant ondersteunt je in het proces van in flow komen, je angsten en gevoelens aan te kijken, te doorvoelen, ernaar te handelen en los te laten.

Sint-janskruid oftewel Hypericum perforatum heeft gele bloemen. Deze gele bloemen bevatten rood pigment dat wijst op het vermogen wonden te genezen en bloedingen te stelpen. Rood geeft verder aan dat het een werking heeft op het hart.

De grootste werking ligt op het mentaal emotionele aspect. Het is zenuwsterkend bij zenuwuitputting, spanningen, onrust en depressie. Het reduceert winterdips, bevordert slaap en concentratie.

Het is wel noodzaak dat je het plantje langere tijd gebruikt voordat je verbetering ervaart. Anders dan bij reguliere medicijnen duurt het weken tot maanden. Geef het dus de tijd.

Bij kinderen kan het ook goed ingezet worden. Zeker bij hyperactieve kinderen of juist kinderen met geblokkeerde energie. Het geeft rust aan rusteloze kinderen.

Het Sint-janskruid lost naar binnen gaande boosheid op en daarmee de stagnatie van energie. Alles gaat weer beter stromen.

De plant en de mens

Sint-janskruid houdt van droge, zonnige plaatsen. De blaadjes slaan veel zonnekracht op. Het past bij een enthousiast type mens. Iemand die snel reageert op prikkels, maar waardoor het zenuwstelsel ook uitgeput kan raken.

Ook het tegenovergestelde type mens hoort bij Sint-janskruid. Iemand kan in wezen enthousiast zijn, maar doordat hij dit niet kan uiten, kan deze persoon er star en neerslachtig van worden. Sint-janskruid maakt dit los en lost deze stagnatie op. Ook ouderen die depressief zijn en kouwelijk, zijn gebaat bij dit mooie plantje.

De geneeskrachtige werking

Sint-janskruid is heel breed in te zetten. De belangrijkste invloed van dit kruid is op het zenuwstelsel. Het is kalmerend en versterkend.

Het stimuleert de bloedsomloop en heeft een verwarmend effect op koude voeten en handen. Ook bij spierpijn en gewrichtsaandoeningen. Het geeft doorstroming bij de klieren, werkt kalmerend op de spijsvertering.

  • Spijsvertering: bij maag- en darmontstekingen in te zetten, beschermt de lever tegen gifstoffen.
  • Positieve werking op de bloedsomloop, verlaagt de bloeddruk en zwakte van de haarvaten.
  • Vermindert zenuwpijnen, en is ook in te zetten bij fibromyalgie.
  • Het werkt goed bij het verbeteren van de weerstand en het afweersysteem.
  • Het wordt ingezet bij bedplassen van kinderen.
  • Ook bij zware en onregelmatige menstruatie in te zetten.
  • Als olie te gebruiken om te masseren. Verzacht pijn en versnelt genezing.
  • Verder bij ischias, gordelroos, brandwonden, spataderen, zweren en zonnebrand.

Contra-indicatie

Houdt bij Sint-janskruid rekening met de werking op andere medicijnen. Sint-janskruid werkt sterk helend en dit kan andere stoffen in het lichaam teniet doen. Zoals het gebruik van de anticonceptiepil, antidepressiva en chemotherapie.

Het is dus een kruid om in te zetten voordat je aan reguliere medicijnen begint.

Thee

De thee van Sint-janskruid is lekker en kan langdurig gebruikt worden. Het bevordert een gezonde nachtrust en helpt om innerlijke onrust te verminderen. Het heeft invloed op wisselende stemmingen en geeft rust.

Laat de kruiden vijf tot tien minuten trekken in gekookt (het liefste iets afgekoeld) water. Wanneer je de thee medicinaal wilt inzetten, drink je drie keer per dag een kop voor ongeveer drie weken. Dit mag ook langer maar tijdelijk even stoppen geeft het lichaam even de tijd om zelf de balans te vinden.

Veel ontspanning en rust gewenst!

Geen artikel meer missen? Volg mij dan op https://www.facebook.com/Hartkracht

Bronnen:
De kruidenencyclopedie, Nico Vermeulen, 1998
Handboek kruidengeneeskunde, Anne mcIntyre, 2010
Totalhealth Academy, opleiding kruidengeneeskunde, Chinherbs
De Ontknooping, over de helende rol van ongewenste emoties, Marinus Knoope, 2009

Eet meer energie

Eet meer energie

Eet meer energie is de ultieme gids voor voor iedereen die op zoek is naar meer energie om een vrolijk en vitaal leven te leiden.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Sandra Voetelink
Sandra Voetelink

Sandra Voetelink (1970) is coach en wil mensen in hun kracht zetten. Het bewust maken van het zelfgenezend vermogen van hun lichaam staat centraal. Ze is ex-topsporter, heeft jarenlang sportles gegeven en coaching gericht op stressreductie aan kinderen en volwassenen. Een boek geschreven voor het onderwijs; 'Stressloos leren' en de laatste jaren heeft ze zich toegelegd op voeding en geneeskrachtige kruiden. Met haar blogs wil ze anderen inspireren om fit en gezond te blijven met kennis uit de natuur. Meer informatie vind je op haar website www.krachtvankruiden.nl

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?