Burn-out

7 transformerende stappen: zo kun je helen na een burn-out

Door Michèle Lippus
7 transformerende stappen: zo kun je helen na een burn-out

Een burn-out, relatiebreuk, ontslag of ziekte… het kunnen gebeurtenissen zijn die jouw persoonlijke ontwikkeling aanzwengelen. Coach Michèle Lippus kreeg een burn-out en laat zien welke 7 stappen haar heling brachten. “Deze lessen leerden mij om veerkrachtiger te worden en vreugdevol door het leven te gaan.”

Zonder die trigger zou ik geen stappen hebben gezet om een ware transformatie te omarmen.

Een inspirerende versie van jezelf

Vaak kruist persoonlijke ontwikkeling je pad op een moment dat jij toe bent aan verandering. Je bent niet echt tevreden met hoe de dingen lopen in je leven en je staat ervoor open om het roer om te gooien. Als je de bron van innerlijke groei aanboort, ontdek je eigenschappen van jezelf waar je graag anders mee wilt leren omgaan. Zo evolueer je naar een vernieuwde én inspirerende versie van jezelf.

Als ik terugkijk op de afgelopen 5 jaar: waar ben ik dan het meest in gegroeid? Wat waren doorslaggevende momenten? En hoe droegen ze bij aan hoe ik nu in het leven sta? Het begon met een moment van grote ontevredenheid. Ik was 46 en ongelukkig. Ik baalde van mijn werk, sloot me af voor emoties, vermeed diepgaande connecties met anderen en miste zingeving in mijn leven. Meermaals stelde ik mezelf de vraag: pfff, is dit het nu? Zal het zo de rest van mijn leven zijn? Pas later ontdekte ik dat ik een burn-out had.

Wat is jouw trigger?

Je eerste grote stap op het pad van persoonlijke ontwikkeling is meestal het gevolg van een minder fijne ervaring. Een relatiebreuk, een burn-out, je baan verliezen of, zoals in mijn geval, niet lekker in je vel zitten. Zonder die trigger zou ik geen stappen hebben gezet om een ware transformatie te omarmen. De volgende 7 levenslessen leerden mij om veerkrachtiger te worden en vreugdevol door het leven te gaan.

1. Transformeer belemmerende gedachten

Hoe makkelijk vervallen we in doemdenken of laten we ons misleiden door belemmerende overtuigingen? Gedachten zoals: dit komt nooit meer goed… ik moet… ja maar… wat als… ik ben niet goed genoeg… ik verdien dit niet… wat zullen anderen van me denken?… We kennen ze allemaal. Omdat we deze overtuigingen als waarheid gaan beschouwen, vraagt het tijd, geduld en een gezonde dosis zelfreflectie om deze belemmerende gedachten te transformeren.

Sta stil bij hoe en wat je denkt. Hoe klinken je gedachten? Wat vertel jij jezelf op dit moment?

Kijk met een gezonde blik naar je overtuigingen. Stel jezelf deze vragen: is dit werkelijk zo? Wie zegt dit? Waar komt deze overtuiging vandaan?

Verander de tone of voice van je gedachten. Zoals Pippi Langkous zegt: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ Nodig jezelf uit om anders met belemmerende gedachten om te gaan.

2. Wees milder voor jezelf

Als iemand die jou dierbaar is, zichzelf afstraft omdat iets niet goed ging of hij/zij een fout maakte, dan breekt je hart toch? Op zo’n moment wil je hem of haar het liefst een warme knuffel geven. Maar hoe zit dat met jezelf? Er zijn talrijke manieren waarop je milder kunt zijn voor jezelf. Vergeef jezelf (en anderen), wees minder kritisch voor jezelf, besef dat een slechte dag nog niet een slecht leven is en gun jezelf tijd en ruimte om alles wat je meemaakt in jouw tempo te verwerken. Praat op een liefdevolle, constructieve manier met je gedachten en geef jezelf af en toe een denkbeeldige knuffel.

3. Please minder

Dit heb ik jaren gedaan: de noden van anderen vooropstellen en me aanpassen, in de hoop leuk gevonden te worden. Ik herinner me nog hoe iemand me verweet gebrek aan empathie te hebben. De people pleaser in mij wilde dit koste wat kost veranderen. Ik ontwikkelde een sterk empathisch vermogen (te sterk zelfs) waardoor ik mezelf en mijn welzijn nog meer wegcijferde.

Pleasen is iets wat velen al vanaf een jonge leeftijd doen, zonder het te beseffen. Denk eens aan je schooltijd: je wilt graag leuk gevonden worden en je past je kledingstijl aan om bij die ene groep te horen. Maar het gebeurt ook in gezinsverband: als kind wil jij je ouders niet teleurstellen. Je maakt hun waardering belangrijker dan je eigen geluk, door bijvoorbeeld een studie te volgen die niet bij je past. Zo had ik ooit een klant die was opgeleid tot ingenieur. Eigenlijk wilde hij piloot worden, maar zijn ouders wilden een zoon hebben die ingenieur is.

Door het pleasen van anderen, verloochen je steeds jezelf. Zo is er geen ruimte om te zijn wie je graag wilt zijn. Besef dat jij, net zoals iedereen, uniek, waardevol en de moeite waard bent.

4. Durf nee te zeggen

Vind je het lastig om nee te zeggen? Een lange reeks belemmerende overtuigingen is er vaak de oorzaak van dat je op alles Ja zegt, terwijl je liever Nee zou zeggen. Maar voor je het weet, komt de ‘Ja hoor, dat doe ik wel’ uit je mond. Ook dit is iets wat je kunt veranderen. De volgende keer dat je om een gunst wordt gevraagd, kun je bijvoorbeeld zeggen: is het goed dat ik hier later op terugkom?

Als jouw leidinggevende je extra werk geeft, benoem dan wat je nog te doen hebt en vraag wat nu voorrang dient te krijgen. Kortom, laat de ander kiezen. Als het antwoord ‘beide’ is, dan heb je het recht om aan te geven dat het voor jou nu te veel is. Zoals Paolo Coelho zo mooi zegt: ‘When you say ‘yes’ to others, make sure you’re not saying ‘no’ to yourself.’

5. Ken je stress-persoonlijkheid

Stress is een natuurlijk gegeven. Het is een beschermingsmechanisme van het lichaam om je kortstondig de nodige energie te geven, zodat je een zwaar moment overleeft. Maar onze manier van leven is zo veranderd: velen leven in een constante stress-modus. Dit kan te maken hebben met je beroep, maar in de meeste gevallen is het de manier waarop we reageren op bepaalde situaties, die ons stress bezorgt.

Je kunt leren om anders om te gaan met stress. Ontdek om te beginnen wat jouw stress-triggers zijn. Door hier inzicht in te krijgen, ga je ervaren hoe jij stress kunt afvoeren – dit is voor iedereen anders! En je merkt sneller op wanneer je in de stress-modus blijft hangen.

6. Ga voor goed genoeg

Velen van ons leveren uitmuntend werk, maar streven constant naar perfectie. We zijn steeds op zoek naar wat nog beter kan, in de hoop voldoening te halen uit deze vernieuwde versie. Maar dat gevoel is zelden daar. Dit is een valkuil waar veel perfectionisten in tuimelen. Misschien hoorde je als kind vaak dat je niet genoeg je best had gedaan of kwam je met goede resultaten thuis, maar werd er maar lauw op gereageerd.

Je wilt je bewijzen en daar is niets mis mee. Maar vaak vraagt dit meer tijd en energie dan je werkelijk hebt om een taak of project af te ronden. Wat hierbij kan helpen, vooral als je in een team werkt, is de 80/20 regel: 80 procent van het resultaat wordt bereikt door 20 procent van je inspanning (of tijd). Je levert kwalitatief werk af, rekening houdend met de tijd die je ervoor krijgt. Als je vermoedt dat het nog niet goed genoeg is, kan een ander er met een frisse blik naar kijken.

7. Investeer in jezelf

Ik ben groot geworden met de uitdrukking ‘je moet je eigen boontjes leren doppen’. Zo krijg je het gevoel dat je alles zélf moet oplossen, inclusief mentale en emotionele problemen. Maar mijn grootste doorbraken kwamen door in mezelf te investeren. Ik volgde coaching-opleidingen en schakel professionele hulp in wanneer ik er op eigen kracht niet uitkom. Als ik last heb van mijn rug of nek, is het tijd voor een afspraak bij de osteopaat. En als ik me niet makkelijk kan ontspannen, zoek ik een behandeling die me hierbij kan helpen.

Ook al ben ik al jaren coach, ik laat me nog steeds coachen. Het houdt me scherp, zet alles in perspectief en helpt me om laagje voor laagje bij de kern van zaken te komen. Zo maak ik ruimte voor nieuwe inzichten, bewustzijn en persoonlijke groei. Ik betaal met plezier voor coaching, want ik weet hoe waardevol het voor me is.

Coach Michèle Lippus maakt de podcast Rumbo norte, die jou begeleidt op je innerlijke reis naar persoonlijke groei. Te beluisteren via Spotify, iTunes en Google Podcast.

Nooit meer de oude

Nooit meer de oude

Nooit meer de oude van Mieke Lannoey is een boek over het leven na een burn-out. Waar velen het herstel van een burn-out als het eindpunt beschouwen, is het in werkelijkheid slechts het begin. Het begin van een nieuwe manier van leven en werken, die begint met te aanvaarden dat je nooit meer de oude wordt. Ze neemt je mee op haar persoonlijke zoektocht om vanuit de kern te veranderen en inspireert je met haar visie op wat wil ontstaan: een nieuwe maatschappij!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Michèle Lippus
Michèle Lippus

Self-care expert, stress & burn-out coach en loopbaanbegeleider ✨ Jong van hart ✨ Ik ben dol op koffie ☕ en mijn 2 petekinderen (mijn oogappels). Host van de podcast "Rumbo norte". Te beluisteren via iTunes, Spotify en Google Podcasts. Favoriete affirmatie: I owe myself the love that I so freely give to other people.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?