Bewustzijn

Wat is empathie? Dit zijn 6 gewoonten van hoogempathische mensen

Door Redactie
Wat is empathie? Dit zijn 6 gewoonten van hoogempathische mensen

98 procent van de mensen kunnen zich inleven in anderen, maar weinigen handelen hier echt naar. Empathie heeft de reputatie een vage feelgood-emotie te zijn. Empathie kan een revolutie ontketenen. Niet een van die ouderwetse, op nieuwe wetten, instellingen of regeringsvormen gebaseerde revoluties, maar iets veel radicalers: een revolutie in menselijke relaties. Roman Krznaric laat je zien wat nodig is om dit empathisch vermogen optimaal aan te spreken.

Introspection is out, outrospection is in!

Wat is empathie?

Maar wat is empathie precies? En hoe ziet empathie er in de praktijk uit? Laten we eerst duidelijkheid verschaffen over de betekenis: empathie is de kunst je in je verbeelding te verplaatsen in de gedachten van andere mensen, daardoor hun gevoelens en standpunten te begrijpen en je in je handelen daardoor te laten leiden. Empathie is dus niet hetzelfde als een uiting van sympathie – zoals barmhartig zijn voor iemand of medelijden hebben met iemand – omdat je hierbij niet probeert de emoties of het gezichtspunt van de andere persoon te begrijpen. Empathie is evenmin gelijk te stellen met de gulden regel ‘Behandel anderen zoals je zou willen dat ze jou behandelen’, omdat hierbij wordt aangenomen dat je eigen belangen samenvallen met die van hen.

Hoogempathische mensen hebben iets gemeen. Ze proberen zes gewoonten te cultiveren – een stel houdingen en dagelijkse handelwijzen die het empathische circuit in hun hersenen prikkelen en hen in staat stellen om te begrijpen hoe andere mensen aankijken tegen de wereld. De uitdaging waarvoor we staan, als we hopen de homo empathicus die ieder van ons in zich heeft volledig tot wasdom te brengen, is deze zes gewoonten in onszelf zo goed mogelijk te ontwikkelen.

Gewoonte 1: Schakel je empathische brein in

Buiten onze geestelijke kaders treden en inzien dat empathie tot de kern van de aard van de mens behoort en alom in ons leven aangewend kan worden.

Gewoonte 2: Maak in je verbeelding de sprong

Een bewuste poging doen om ons in te leven in andere mensen, onder wie onze ‘vijanden’, en hun menselijkheid, individualiteit en gezichtspunten te onderkennen.

Gewoonte 3: Ga op zoek naar ervaringsavonturen

Manieren van leven en culturen onderzoeken die sterk verschillen van de onze door ons er rechtstreeks in onder te dompelen, op een empathische manier te reizen en sociale samenwerking na te streven.

Gewoonte 4: Beoefen de gesprekskunst

Ons nieuwsgierig tonen ten opzichte van vreemden, radicaal luisteren en ons emotionele masker afzetten.

Gewoonte 5: Ga op reis in je leunstoel

Ons verplaatsen in de gedachten van andere mensen met behulp van kunst, literatuur, films en online sociale netwerken.

Gewoonte 6: Ontketen een revolutie

Op grote schaal empathie genereren om sociale veranderingen te bewerkstelligen en onze empathische vaardigheden uitbreiden tot de natuur. Welke van deze zes gewoonten zou je in de toekomst verder willen ontwikkelen? En welke praktische stap kun je in de komende twee dagen zetten om daar een begin mee te maken?

Uit: Empathie van Roman Krznaric

Boekentip: Ben ik een empaat?

Boekentip: Ben ik een empaat?

In Ben ik een empaat? Ontdek hoe je jouw unieke heldervoelende kwaliteiten kunt beschermen en inzetten van Stephanie Red Feather ontdek je of jij als hoogsensitief persoon wellicht een gids in deze nieuwe tijd bent: een empaat. Met deze praktische gids geeft Red Feather empaten alle tools in handen om zichzelf te versterken en zo hun rol in de ontwikkeling van de mensheid te kunnen omarmen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Ben jij een empaat? Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?