Burn-out

Zo bevrijd je jezelf van een burn-on en groei je naar innerlijke vrijheid

Door Mieke Lannoey
Zo bevrijd je jezelf van een burn-on en groei je naar innerlijke vrijheid

Wanneer je gevangen bent door een burn-on is je vrijheid ver te zoeken. Je wordt geleefd door externe verantwoordelijkheden. Hoe groei je naar innerlijke én uiterlijke vrijheid? Mieke Lannoey, auteur van Burn-on, schrijft in dit artikel wat jij voor jezelf kunt doen om je éíndelijk vrij te voelen.

 Veel mensen zijn afgesneden van zichzelf en vervreemd van hun eigen verlangens, wat ook een kenmerk is van burn-on.

Wanneer het aankomt op keuzes maken die meer vrijheid brengen, verschuilen veel mensen zich achter externe verantwoordelijkheden als kinderen, hypotheek, partnerrelatie en/of werk. Ze lijken zich er echter niet van bewust te zijn dat uiterlijke vrijheid slechts een gevolg is van innerlijke vrijheid.

Misschien wel het beste voorbeeld om dat te illustreren is aan de hand van het thema geld. Voor veel mensen staat vrijheid gelijk aan geld. Gek genoeg zijn de mensen die het meeste geld verdienen vaak net degenen die het meest gevangen zitten in hun eigen hoofd. Velen onder hen leven al jaren in burn-on-modus, oftewel in een chronische pré-burn-out staat. Ze hebben financieel de ruimte om een andere weg in te slaan en toch doen ze het niet. Gek hè?!

Zo gek is dat niet. Want vrijheid vraagt om een ander soort verantwoordelijkheden. Het vraagt om de verantwoordelijkheid voor je eigen binnenwereld. En daar komt heel wat inspanning bij kijken. Hier volgen vijf grote verantwoordelijkheden waarmee vrijheid hand in hand gaat.

Wat is een burn-on?

Wie door burn-on wordt getroffen ervaart een hoge lijdensdruk: de klachten voelen zwaar aan en zorgen ervoor dat je niet optimaal kunt functioneren. In tegenstelling tot burn-out leidt een burn-on vaak niet tot een acute mentale inzinking of crash. Het is wel mogelijk dat een burn-on na een tijdje overgaat in een burn-out.

Net als burn-out is burn-on een werkgerelateerde aandoening die wordt gekenmerkt door chronische uitputting door aanhoudende stress. In het geval van burn-on ligt innerlijke spanning, door het ervaren van tegenstrijdige emoties en impulsen, aan de basis van de symptomen.

Lees ook: Burn-on: het onderbelichte probleem van deze tijd + waarin verschilt het van burn-out?

Vijf verantwoordelijkheden: bevrijd jezelf van een burn-on

1. Ontwikkel jezelf

Vrijheid valt of staat met de bereidheid om aan jezelf te werken. Om met oprechte nieuwsgierigheid je angsten, belemmerende overtuigingen en zelfsaboterende gedachten te onderzoeken en hun oorsprong te achterhalen. We geloven immers niet zomaar wat we geloven, dat is ons ooit aangeleerd of meegegeven. Als we iets niet geloven zullen we er ook nooit aan beginnen, dan was ik bijvoorbeeld nu geen schrijfster geweest.

Pas als wat we denken, voelen en doen met elkaar overeenstemt, is verandering mogelijk. Daarvoor dien je je wel eerst bewust te worden van wat je denkt, voelt en al dan niet doet.

Lees ook: Vijf inzichten die je kunnen helpen tijdens je spirituele reis

2. Weet en doe wat jíj wilt*

*(en niet wat de maatschappij van je vraagt)

Om te kunnen geloven in je dromen, dien je wel eerst te weten wat deze dromen zijn. Jammer genoeg leven in deze tijd heel veel mensen afgesneden van zichzelf en vervreemd van hun eigen verlangens, wat ook een kenmerk is van burn-on. Ze leven geheel op automatische piloot volgens de verwachtingen van de maatschappij.

Vrijheid vraagt niet alleen om de verantwoordelijkheid om jezelf te leren kennen maar vooral ook om echt jezelf te worden. Zodat je werkelijk jouw leven kunt leven. Je verlangens zijn daarbij een belangrijke richtingaanwijzer.

Lees verder: Burn-on: waarom je doorgaat terwijl je uitgeput bent (5 verontrustende redenen)

3. Hoe wil je ooit sterven?

Eén van de vragen die ik in mijn online cursus stel om mensen te helpen ontdekken waar ze echt naar verlangen is ‘Hoe wil je ooit sterven?’. Zoals Morrie Schwartz ooit zei “Als je weet hoe je wilt sterven, dan weet je hoe je moet leven.” Ik kan oprecht zeggen dat ik niet bang ben voor de dood. Dat heeft alles te maken met het niet leven van een uitgesteld leven. Mocht ik morgen plots komen te sterven zou ik geen spijt hebben van iets dat ik niet heb gedaan. Want ook ik stel mezelf regelmatig deze vraag en als ik merk dat ik toch ergens spijt over zou hebben, dan doe ik daar wat mee. En dat gaat net zozeer over je bucketlist afwerken maar ook over soms ongemakkelijke dingen uitspreken tegen je geliefden.

4. Geef zelf zin aan het leven

Zonder spijt sterven houdt in dat je ooit kunt terugkijken op een betekenisvol leven. Zoveel mensen worstelen vandaag de dag met zingevingsproblemen. Langs de buitenkant hebben ze alles, maar aan de binnenkant voelen ze zich leeg. Alweer iets dat binnen het burn-on-syndroom past. We verwarren vulling (van onze bankrekening, ijskast, Instagram…) met vervulling.

Naar mijn idee zitten zoveel mensen onbewust in een burn-on omdat ze op allerlei manieren wegvluchten van die knagende leegte in zichzelf. Ze doen er alles aan om dat gapend gat niet te moeten voelen. Liever druk, druk, druk en alles dwangmatig onder controle dan controleverlies te ervaren door te durven erkennen dat je eigenlijk niet echt gelukkig bent. Dat laatste vraagt om moed.

Inspiratie nodig? Begin eens met onze artikelen over spiritualiteit en bewustzijn.

5. Verdraag onzekerheid

Een laatste misverstand dat ik hierbij uit de wereld wil helpen is dat vrijheid gemakkelijk zou zijn. Kiezen voor vrijheid is een van de moeilijkste dingen die er bestaat. Want het betekent kiezen voor onzekerheid, kiezen voor overgave, kiezen voor zelfleiderschap. Je dient helemaal op jezelf te durven terugvallen, erop te vertrouwen dat ‘you got what it takes’. De vinger naar jezelf durven wijzen wanneer het misloopt.

Daar bovenop kies je ervoor om te vertrouwen op de universele wetten van het leven. Die onzichtbaar zijn en waar we op school nooit iets over hebben geleerd. En dat is, zeker in het begin, behoorlijk scary.

Kortom, het is veel gemakkelijker om ons te verschuilen achter onze externe verantwoordelijkheden dan om innerlijke verantwoordelijkheid op te nemen. Toch kan ik het iedereen aanbevelen, want vrijheid is de moeite meer dan waard!

Lees verder: Hoe kun je omgaan met onzekerheid en onduidelijkheid?

Burn-on

Burn-on

Fysieke spanningsklachten en slaapproblemen, schuld- en schaamtegevoelens, zelfveroordeling en -verachting, uitputting en depressie, levensmoeheid en innerlijke leegte zijn allemaal tekenen van een burn-on. Hoe heel je jezelf van deze 'altijd aan'-modus? Mieke Lannoey helpt je in haar boek Burn-on.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Mieke Lannoey over burn-on:

Deel dit artikel online
Mieke Lannoey
Mieke Lannoey

Schrijven is voor mij een manier om ervaringen te verwerken, verbanden te ontdekken, processen te duiden en inzichten te delen. Niet als coach, therapeut of academicus, wel als Mieke. Een mens die zich al (onder)zoekend een weg door het leven baant.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Waarom doe ik zo?
€ 20,00

Waarom doe ik zo?

Robert Jackman

Tem je triggers en begrijp je impulsieve reacties beter met de inzichten die Robert Jackman in ‘Waarom doe ik zo?’ geeft.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?