Bewustzijn

Hoe de Japanse levenswijze Chōwa je kan helpen naar het vinden van balans

Door Véronique Lam
Hoe de Japanse levenswijze Chōwa je kan helpen naar het vinden van balans

In een wereld waarin iedereen altijd maar “aan” moet staan, wordt de behoefte aan rust en balans steeds groter. En met trends als Ikigai, Wabisabi en Kintsugi lijken we onze weg naar de rust te hebben gevonden in de Oosterse wijsheden uit Japan. Al blijkt de zoektocht naar balans in onze overweldigende samenleven vaak toch een grote uitdaging. Maar gelukkig hebben de Japanners ook hier een geweldige methode voor: Chōwa.

Wat is Chōwa?

Chōwa kán vertaald worden als ‘harmonie’, maar dat doet het begrip eigenlijk tekort. Chōwa is een levenswijze waarbij je zelf, met een actieve houding, actie moet ondernemen om die balans te bereiken. Je bereikt het niet vanzelf. Het is meer dan alleen ‘harmonie’. Chōwa is het streven naar harmonie; de zoektocht naar balans.

Het woord Chōwa kan je opknippen in twee losse woorden. Het Japanse karakter voor ‘Chō’ betekent ‘zoeken’. Daarnaast kan dit karakter ook vertaald worden als ‘voorbereiden’. Het Japanse karakter voor ‘Wa’ betekent ‘balans’, maar kan ook vertaald worden als ‘vrede’. Zowel het zelfstandig naamwoord ‘vrede’ als het werkwoord ‘het brengen van vrede’. Dat beide karakters te vertalen zijn in een werkwoord geeft het actieve karakter van Chōwa aan. Gecombineerd betekenen deze woorden dus het zoeken naar balans. Al gaat Chōwa om meer dan alleen de zoektocht van balans; het draait ook om het daadwerkelijk vinden van balans.

Chōwa in de 21e eeuw

In onze drukke, hedendaagse maatschappij kan het al snel voelen alsof we geen tijd hebben om even stil te staan en na te denken. Vaak doen we de dingen op de automatische piloot en gaan we ervan uit dat problemen vanzelf wel weer oplossen. Doordat we het altijd “druk” hebben, maken we soms niet genoeg tijd vrij voor de dingen die er écht to doen. We zien in de media allerlei handige quick fixes om de balans snel terug te vinden; van een yogalesje na het werk tot het koortsachtig kopen van bepaalde producten. We denken dat dit ons een soort instant balans kan bezorgen, maar niets is minder waar.

Het wordt tijd dat we even stilstaan en reflecteren op ons leven. Haal eens diep adem en ga bij jezelf na wat er in jezelf, je leven en de mensen om je heen omgaat. Deze bewustwording is de eerste stap, de ‘Chō’, van Chōwa: je klaarmaken voor de zoektocht naar balans.

De volgende stap is je realiseren dat, om deze balans te kunnen vinden, je ook daadwerkelijk actie zult moeten gaan ondernemen. Balans komt niet aanwaaien, je zult hier zelf voor moeten werken. De ‘Wa’ van Chōwa betekent dat je zelf actief op zoek moet gaan naar oplossingen. Daarbij is het belangrijk te onthouden dat we niet alleen zijn op de wereld; niet alles draait om ons, maar we hoeven het ook niet allemaal alleen op te lossen. Vraag een ander om hulp en help een ander waar dat nodig is.

Ichi-go, ichi-e

Chōwa is geen doel op zich. Ook al gaat Chōwa over het vinden van balans, deze balans is niet het einddoel. De balans die je bereikt door Chōwa is een uitgangspunt waaruit je de rest van je leven kunt leiden. In balans zijn met alles om je heen is een levensstijl die je zal helpen harmonieuzer met jezelf, je omgeving en alle situaties waarin je je bevindt om te gaan.

Het Japanse spreekwoord “ichi-go, ichi-e” geeft de kern van deze balans prachtig weer. Dit spreekwoord betekent vertaald “één moment, één ontmoeting”. Het houdt in dat elke specifieke gebeurtenis op elk specifieke moment slecht één keer precies op die manier gebeurt. Daarna zal dat moment nooit meer op precies dezelfde manier gebeuren. Het beoefenen van Chōwa en het in balans zijn met jezelf, geeft je de mogelijkheid om je bewust te zijn van deze momenten en ze te waarderen zoals ze zijn. Chōwa helpt je in het nu te leven en elk moment te nemen zoals het is.

Hoe vind jij balans?

Je kunt Chōwa toepassen op alle aspecten in je leven, van de inrichting van je huis tot aan je financiën en van je werk tot aan je kleding. De komende weken delen we elke week een artikel waarin we één van deze aspecten toelicht en praktische tips geef om deze zoektocht naar balans zelf te kunnen toepassen. Volgende week vertellen we je hoe je meer balans kunt vinden in je voeding.

Chowa

Chowa

Akemi Tanaka beschrijft in Chōwa wat we van Japan kunnen leren om meer in harmonie te leven. Chōwa is het Japanse begrip voor "de zoektocht naar balans'. Al eeuwenlang helpt chōwa Japanners vorm te geven aan een leven dat vol is van spanning en verandering. Chōwa maakt problemen leefbaar en vormt de basis van ikigai en wabi sabi. Chōwa is een manier van leven in balans met jezelf, anderen en de wereld om je heen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Véronique Lam
Véronique Lam

Met mijn neus in een boek, grote kans dat je me zo vindt. Ik ben dol op lezen en heb al meerdere pogingen gedaan tot het schrijven van een boek (tot op heden helaas nog niet gelukt). Als ik niet aan het lezen of schrijven ben, ga ik graag op reis, op zoek naar nieuwe plekken, nieuwe mensen, nieuwe culturen, maar vooral nieuwe avonturen en uitdagingen!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?