Bewustzijn

Hoe je (juist nu) uit je hoofd en in je lichaam kunt komen

Door Irene Langeveld
Hoe je (juist nu) uit je hoofd en in je lichaam kunt komen

Nu vrijwel iedereen aan huis gebonden is en we collectief veel onrust en angst ervaren, kan het extra lastig zijn om uit de gedachtecirkels in je hoofd, je zorgen en emoties te komen. Een goede gronding helpt je daarbij. In dit artikel geef ik 3 tips om via een goede gronding uit je hoofd en in verbinding met je lichaam te komen. Juist nu!

Gronding

Goed gegrond zijn betekent dat je in verbinding bent met je lichaam en met de aarde. Een zin of mantra die hier goed bij past is: ‘Ik ben hier nu’. Als je goed gegrond bent, kom je met je aandacht uit je hoofd en in je lichaam. Daarmee maak je ook verbinding met dit moment. Er ontstaat meer rust en een gevoel van stevigheid en balans. Vanuit daar kun je de onrust om je heen beter aan én kun je beter omgaan met je innerlijke onrust.

Met een goede gronding is het gemakkelijker om de activiteit van je denken en de bijbehorende spanningen en emoties te observeren zonder er helemaal in te verdwijnen. Wanneer je kunt observeren wat er gebeurt in je gedachten en gevoelens ben je minder vatbaar voor piekeren en stemmingswisselingen en sta je letterlijk steviger.

Maar hoe zorg je dat je goed gegrond bent en blijft in deze tijd? Hoe kom je uit de onrust van je hoofd en in verbinding met je lichaam? Gelukkig zijn er meerdere manieren waarop je dat kunt doen en de meeste daarvan kun je ook nu nog vanuit huis of je directe omgeving toepassen.

3 tips om goed gegrond te blijven

1. Blijf in beweging

Door fysieke beweging maak je contact met je lichaam en kom je uit je hoofd. Dit hoeft geen intensieve beweging te zijn. Een hele rustige yogasessie is net zo effectief als een stevige work-out waar je drijfnat van het zweet uitkomt.

Het helpt daarbij wel als je je volledige focus nodig hebt voor de beweging. Dus als je gaat wandelen, probeer dan je aandacht steeds weer terug te brengen naar de beweging van je lichaam, in plaats van te gaan dagdromen.

Vanuit huis kun je natuurlijk gaan hardlopen of wandelen en er zijn vele mogelijkheden om bijvoorbeeld online yoga- of workout-lessen te volgen. Vind wat bij je past!

2. Doe een lichaamsmeditatie

Elke meditatie waarbij je bewust verbinding maakt met je lichaam helpt om goed gegrond te raken en uit je hoofd te komen.

Bijvoorbeeld een bodyscan meditatie, waarbij je één voor één met je aandacht al je lichaamsdelen langsgaat en simpelweg voelt wat daar nu is. In een variant op deze meditatie span je je spieren in verschillende delen van je lichaam eerst aan en daarna laat je ze ontspannen. Beide varianten zijn heel effectief in het versterken van je lichaamsbewustzijn en je gronding.

Daarnaast zijn er specifieke grondingsmeditaties beschikbaar waarin je niet alleen verbinding maakt met je lichaam maar ook een stevige verbinding met de aarde onder je maakt. Daardoor voel je je steviger en meer in balans. Onderaan dit artikel vind je een link naar mijn gratis grondingsmeditatie die gebruik maakt van deze techniek.

3: Maak fysiek contact met de natuur

Toen ik onlangs na het boodschappen doen (wat nu een wat meer stressvolle gebeurtenis is dan anders) even tegen een boom leunde, merkte ik hoeveel dat met me deed.

Bomen zijn ontzettend behulpzaam om goed te gronden en in je lichaam te komen. Je kunt in gedachten met de stevigheid van een boom verbinden en je voorstellen hoe de wortels diep de aarde ingaan. Stel je voor dat je als die boom bént. Of je kunt tegen een boom aanleunen en alleen maar de boom voelen. Vaak heeft dat al een directe versterking van je gronding tot gevolg.

Wanneer het straks weer warmer is, kun je bijvoorbeeld met je blote voeten door het gras of over het strand lopen. Het fysieke contact tussen je voetzolen en de aarde zorgt er dan voor dat je binnen no-time in je lichaam zit en je gronding versterkt wordt.

Zelf merk ik dat ik deze tips vooral inzet na bijvoorbeeld het kijken van het nieuws en na het boodschappen doen. Zeker als je hooggevoelig bent, kun je veel stress en onrust oppikken van andere mensen zodra je in de ‘openbare ruimte’ bent. Als je daarna even een moment voor jezelf neemt om te gronden en te verbinden met je lichaam, kun je gemakkelijker weer in balans komen.

Nog niet gegrond? In dit artikel vind je een makkelijke methode om je goed te aarden.

Op de website van Irene Langeveld vind je een geleide grondingsmeditatie en een bodyscan meditatie om met je lichaam te verbinden. Op deze pagina kun je ze gratis beluisteren.

Boekentip: Intuïtieve ontwikkeling

Boekentip: Intuïtieve ontwikkeling

Intuïtieve ontwikkeling van Linda Keen is een spirituele training in je intuïtieve begaafdheid. Leer praktisch omgaan met energieën en werk aan je bewustwording van aura’s en chakra’s. Ze geeft een goed beeld van wat intuïtieve vermogens betekenen in het leven van alledag. Ook geeft ze een praktische handleiding over visualisatie, fantasie en transformatie, psychische grenzen, de chakra’s, intuïtief auralezen en genezen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Irene Langeveld
Irene Langeveld

Irene Langeveld helpt sinds 2010 hooggevoelige mensen om zich thuis te voelen in zichzelf en in de wereld. Ze helpt je om te landen in je lijf, bij jezelf te blijven en op je eigen innerlijke kompas te vertrouwen. Wanneer je goed verbonden bent met jezelf, kun je van daaruit verbinden met de wereld om je heen zonder daarbij jezelf te verliezen. Je kunt met Irene werken in individuele begeleiding of in verschillende online (meditatie)cursussen en workshops. Daarnaast vind je vele gratis meditaties op haar website.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?