Homepage slider

Waarom HSP’s en narcisten elkaar aantrekken

Door Jolanda Hoogkamer
Waarom HSP’s en narcisten elkaar aantrekken

Hooggevoelige mensen zijn van nature gericht op mensen om zich heen en een narcist is vooral gericht op zichzelf. Dat klinkt als twee uitersten, waarvan je op het eerste gezicht zou zeggen: dit past niet bij elkaar. Niets is minder waar: opvallend vaak komen deze 2 in een ongezonde relatie terecht. En zelfs als ze beide weten dat de relatie niet past bij wat ze diep van binnen willen, trekken ze elkaar als een magneet aan. In dit artikel lees je waar die aantrekkingskracht vandaan komt en wat je hieraan kan doen om dit op te lossen.

Overal waar ‘hij’ of ‘hem’ staat kun je ‘zij’ of ‘haar’ lezen.

Waar een HSP en een narcist echt naar verlangen

Veel HSP’s zoeken diepgaand contact. Ze verlangen naar een verbinding vanuit hun hart, misschien nog wel dieper: een echte verbinding vanuit hun ziel. Je ziel is jouw essentie, wie je diep van binnen bent.

Een narcist is verliefd op zijn spiegelbeeld en verlangt naar iemand die zijn persoonlijkheid bevestigt. Hij heeft geen tot weinig contact met zijn ziel, zijn essentie, wie hij diep van binnen is. Een narcist zet een bepaald beeld van zichzelf neer en hij verlangt ernaar dat andere mensen zijn beeld bevestigen. Dit is waar hij kracht en energie van krijgt.

Je denkt dat je de man van je dromen hebt ontmoet. Sterker nog, hij lijkt wel je tweelingziel.

Een relatie tussen een narcist en een HSP start vaak overweldigend. Je denkt dat je DE man* van je dromen hebt ontmoet. Hij luistert heel aandachtig naar je, is heel charmant en overlaadt je met complimenten en aandacht. Normaal gesproken ben jij als HSP degene die zo gericht is op de buitenwereld en het goede in mensen ziet. Je voelt je enorm gezien. En eindelijk kom je iemand tegen die net als jij zo aandachtig en liefdevol is voor andere mensen.

In de eerste periode verzamelt de narcist zoveel mogelijk informatie over jou. En met zijn gedrag zorgt hij ervoor dat je hem volledig op een voetstuk zet. Je raakt in de ban van de narcist. Niemand heeft je ooit zoveel aandacht gegeven. Je voelt een diepe liefde en bewondering voor hem. Alleen het gedrag van de narcist is niet natuurlijk en oprecht. Hij manipuleert en liegt om ervoor te zorgen dat je hem diep bewondert, tegen hem opkijkt en van hem gaat houden. Nu krijgt hij de energie en aandacht die hem kracht geeft en zijn (zelf)beeld bevestigt.

Het masker van de narcist

Zijn liefdevolle gedrag kan hij niet vol blijven houden. Een narcist heeft een kant die hij aan niemand laat zien. Diep van binnen zit er kwetsbaarheid, een oude pijn of een grote onzekerheid. Al het gedrag wat niet natuurlijk en oprecht is kost veel energie. Als hij last krijgt van zijn innerlijke strijd en emotionele problemen dan kan hij onredelijk reageren of woedeaanvallen krijgen. Hij kan woedend reageren, je dagenlang negeren of zich afreageren op jou. Hij kan je geestelijk of lichamelijk mishandelen, vernederen, domineren of (seksueel) misbruiken.

En als dat gebeurt dan zal jij het gevoel hebben dat het aan jou ligt. Hooggevoelige mensen hebben vaak een groot reflectievermogen. Dus je denkt als snel: dit is wat IK verkeerd heb gedaan. En het zit zo in je systeem dat je een ander wilt helpen. In de relatie met een narcist verlies je langzaam aan meer en meer het contact met je eigen gevoelens en verlangens.

Maar hoe lief, begripvol, geduldig of onderdanig jij ook gaat zijn, een narcist gaat niet veranderen. Een narcist heeft geen empathisch vermogen en hij is gericht op zichzelf. Hij kan geen rekening met je houden en hij zal ook niet veranderen.

Ondanks de pijn blijf je verlangen naar de aandacht

Ondanks alle pijn en afwijzing die je voelt in je relatie, verlangt een deel van jou nog steeds naar de man* die je aan het begin van jullie relatie leerde kennen. Je verlangt naar de aandacht die je kreeg, de liefde die je voor je partner voelde. Die tijd zal echter nooit meer terug komen. En toch klamp je je vast aan hoop als hij weer even lief tegen je doet.

Maar waarom trek jij deze persoon nou aan?

Energetisch gezien gaat de relatie met de narcist over pijn en verlangen. Diep van binnen heb je een groot verlangen om geliefd te worden. De oorzaak van deze pijn kan bijvoorbeeld in je jongere jaren zijn ontstaan als je hebt geleerd om je aan te passen om liefde te krijgen van een van je (narcistische of dominante) ouders. De oorzaak kan ook in een ander trauma liggen, of zelfs energetisch gezien een patroon zijn van vorige levens.

De relatie met de narcist spiegelt jouw proces en je handelen. Jij bent gewend om je aan te passen, liefde en vrolijkheid te geven om zo aandacht, goedkeuring en bevestiging te krijgen. Jij bent zo gericht op de ander, dat jij je eigen gevoelens en behoefte helemaal wegcijfert.

Het gaat over zelfliefde en grenzen aangeven

Wat deze relatie je wil leren is dat je heel veel van jezelf gaat houden. Dat jij jezelf onvoorwaardelijk zoveel liefde en aandacht gaat geven zoals de narcist jou gaf in de eerste fase. En het gaat over leren om je grenzen aan te geven en afstemmen op wie jij diep van binnen bent en wat jij nodig hebt in je leven. Het is nodig om pijn en trauma’s te verwerken en te werken aan je zelfbeeld. Ga je hiermee aan de slag, dan verandert ook jouw energie. Je heelt op een dieper niveau waardoor je narcisten niet of veel minder aan zal trekken.

Ben jij hooggevoelig en heb je te maken (gehad) met een destructieve relatie. Wil jij loskomen uit een relatie of voorkomen dat je weer in zo’n soort relatie terecht komt? Met coaching en healing heb ik al veel vrouwen geholpen met dit thema. Wil jij weten wat ik voor jou kan betekenen? Bekijk dan hier de mogelijkheden hoe ik je kan helpen.

*Als coach voor hooggevoelige vrouwen spreek ik vaak over zij als hooggevoelig en hij als narcist. Natuurlijk zijn niet alle HSP’s vrouw en alle narcisten man. Onderzoek toont wel aan dat er meer mannen dan vrouwen narcistische kenmerken hebben.

Voorbij het narcisme

Voorbij het narcisme

In dit boek laat Mjon van Oers zien hoe narcisme invloed kan hebben op alle facetten van het leven én wat je kunt doen om jezelf te beschermen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Jolanda Hoogkamer
Jolanda Hoogkamer

Mijn naam is Jolanda Hoogkamer en ik ben intuïtief coach & trainer speciaal voor hooggevoelige mensen. Ik wil jou inspireren om het beste uit jezelf te halen. Zodat je hooggevoeligheid geen last, maar juist een verrijking van je leven is. Daarvoor het ik het Centre of joy opgericht, het centrum voor persoonlijke en intuitieve ontwikkeling speciaal voor HSP's. Op de website vind je de mogelijkheden voor workshops, online trainingen en intuïtieve opleidingen. Je kunt ook direct van start helemaal gratis met een 4-delige training met e-book, wisselende masterclasses of geleide meditaties!

Reacties
 1. Kristof Vanderstichele 18 november 2018 - 10:52
  Reply

  Helemaal niet aangenaam zo'n relatie en te mijden als pest als hsp. Ik ben volgens mij geen narcistische hsp-man (ben bewust niet actief op huidige privacy-schendende sociale media maar anders wel heel sterk pro digitalisering/informatica). Typisch voor narcistische vrouwen/mannen is volgens mij dat zij overal staan te blinken op sociale media zoals Facebook en Instagram enzovoort en m.i. jammer genoeg "ziekte van de tijd" dat mensen om hun ego te vleien allerlei happy stories and happy photograpy-reeksen plaatsen op social media met zichzelf in middelpunt van belangstelling. Helemaal niets voor mij want ik ben iemand die zich beste voelt op achtergrond en tussen mensen zelf op terrein. Volgens mij maken die social media meer sociale relaties kapot dan dat ze er smeden en ik noem ze dan ook eerder "asociale media". Huidige Twitter/Facebook vind ik in bijzonder afschuwelijke media die ook volgens mijn bescheiden mening vrije samenlevingen aan kapot maken zijn...

 2. Waarom HSP’s en narcisten elkaar aantrekken – Body 'n Mind 10 maart 2019 - 17:02
  Reply

  […] Geplaatst op 10 maart 201910 maart 2019 door Marcel De Wit Waarom HSP’s en narcisten elkaar aantrekken […]

 3. Marcel de Wit 10 maart 2019 - 19:09
  Reply

  Onderzoek toont momenteel aan dat er net zoveel narcistische vrouwen als mannen zijn. Het zou erg fijn zijn voor mannelijke slachtoffers van narcistische vrouwen dat er niet constant in de hij vorm wordt geschreven.

  1. Anouk 5 mei 2019 - 13:52
   Reply

   Interessant dat je dat schrijft, aangezien de hij-vorm standaard gebruikt wordt voor alles, heb je daar wel eens bij stilgestaan? Bovendien is het een vrouw die dit schrijft en vind ik het niet vreemd dat ze vanuit de vrouw over een relatie met een man schrijft.

  2. Jolanda Hoogkamer 6 mei 2019 - 09:35
   Reply

   Marcel, heb je de voetnoot gelezen dat hij en zij in dit artikel ook verwisselt kunnen worden? misschien kun je er zelf over gaan schrijven wat je mist op internet.

  3. E. Allebrandi 3 mei 2020 - 19:37
   Reply

   Marcel heeft een punt. Ik ben opgegroeid bij een narcistische moeder en de gevolgen daarvan zijn lang ontkend. Ik had een lieve, warme vader, maar hij was er niet tegen opgewassen. Precies andersom dan normaal gesproken, maar het effect op kinderen zal niet zoveel verschillen.

 4. Nick 1 april 2019 - 04:24
  Reply

  Volkomen eens met Marcel de Wit. Storend om het te lezen ook. (mag ook gezegd worden dat wij als mannen ons ook regelmatig gediscrimineerd voelen door op basis van al deze situaties het voorschetsen. Laat staan over een tal van andere zaken te hebben in bepaalde man/vrouw situaties. Verder een prima verhaal. Ik ben zelf Hssp en herken een narcist door er 10 jaar mee gewerkt te hebben vrij goed. En zie in dit verhaal weer de herkenning

  1. Jolanda Hoogkamer 6 mei 2019 - 09:37
   Reply

   Waarom zou jij je gediscrimineerd voelen als er staat dat hij en zij ook verwisselt kunnen worden? Het is maar hoe je kijkt wat je ziet, Het is allemaal perceptie.

 5. Peter De Ridder 7 april 2019 - 01:27
  Reply

  Klopt. Er zijn evenveel mannen als vrouwen narcist. Je zou ook wat onderzoek wel al aantoonde kunnen zeggen dat er veel meer vrouwen dan mannen Borderline persoonlijkheidsstoornis hebben. Zelf denk ik dat het te maken heeft dat vrouwen in sommige gevallen meer open zijn. Daarom zou ik er ook geen cijfers willen op plakken en gewoon aannemen dat er zowel op gebied van narcisme als voor Borderline evenveel vrouwen als mannen de eigenschap hebben. Wat mij interesseert is hoe je deze mensen uit hun tent lokt. Het zou voor mij belangrijk zijn om aan de hand van iets, niet van de dsm-5 af te rammen, toch kunnen vaststellen dat iemand narcist is of niet. Er moeten dingen bestaan waaraan je ze kan herkennen. Op us sites zeggen ze zelfs dat narcisten zo zelfbeheer zijn dat ze het zouden toegeven als je het rechtstreeks vraagt. Ik denk dat een narcist dat nooit gaat toegeven omdat het het beeld dat mensen van hem hebben in iets slecht gaat veranderen. Ik hoop dat jullie niet teveel gaan te maken krijgen met narcisten. Het is dodelijk. 30 jaar samen geleefd met iemand en het was een hel. Ik ben zelf bang geworden om een relatie aan te durven gaan. Kwam als eerste iemand tegen die opgenomen was voor Borderline. Dat wist ik veel te laat. Ook dat is een nachtmerrie

 6. L. Van lienden 5 mei 2019 - 06:20
  Reply

  Zelf 28 jaar met een man geweest die narcistisch is. Naar dat die relatie over is zijn mijn ogen pas geopend. Zelf werk ik nu aan mij zelf om mijzelf weer te waarderen en weer mijzelf re kunnen zijn. Ik was erg bang om weer een relatie aan te gaan, maar gelukkig heb ik nu een man getroffen die juist met en voor mij wilt gaan. Hij krijgt het in onze relatie niet kado, aangezien ik erg beschadigd ben en mijn zelfbeeld totaal weg was. Hij helpt mij om daar aan te werken. Ondanks dat dat met ups en downs gaat staat hij naast mij en is er altijd voor mij. Mijn verwerking en opbouw gaat nog veel tijd kosten, maar mijn doel is duidelijk. Ik ga mijzelf weer lief hebben en waarderen ook al gaat dat veel tijd kosten!!!!

 7. Margreet 5 mei 2019 - 18:43
  Reply

  Dit herken ik. De vader van mijn dochter is ook narcistisch. We zijn 4 jaar samen geweest en nu 6 jaar uit elkaar. Hij is zo ongelovelijk sluw en gericht op zichzelf. Dat hij me nog steeds kan manipuleren. Dat gebeurde afgelopen week nog ivm. Meivakantie. Gelukkig heb ik nu ook een nieuwe vriend die niet psychisch ziek is. Hij is te vertrouwen. Dat weet mijn ratio, maar om het echg te voelen moet ik door steeds weer een laag wantrouwen. Inderdaad! Een lang hertel en helkngsproces....mezelf liefhebben en eigenwaarde herstellen...ook mijn intuitie en gevoel weer herstellen, want die waren ook helemaal in de war geraakt. Ik vertrouwde niet meer olijn intuitie

 8. mariska 11 mei 2019 - 09:01
  Reply

  zeer herkenbaar.................ben nu eindelijk van mezelf.voorlopig geen relatie meer..............de relatie met mijzelf vervuld mij enorm..dat is ZELFLIEFDE.

  1. Jolanda Hoogkamer 13 mei 2019 - 10:18
   Reply

   Wat mooi om te lezen Mariska! Zelfliefde brengt je heling en voorkomt dat je weer in een destructieve relatie terecht komt.

 9. Dennis 11 juli 2019 - 12:53
  Reply

  Zeer herkenbaar allemaal.ik ben overigens ook geen vrouw maar een man in een relatie met een andere man.van vroeger uit idd opgevoed door een dominante narsistische moeder.en nooit geleerd van mezelf te houden.weinig zelfvertrouwen altijd mezelf wegcijferen en een mooie prooi voor een narcist.zit nu aan het eind van deze moeilijke relatie.het bewust zijn komt langzaam maar ben ook op .herken niks meer van mezelf en voel me soms zelf een narcist omdat ik zo een manier heb ontwikkeld tegen hem te vechten.mischien zat het er sltijd wel diep in omdat ik het van vroeger uit zo van dichtbij meegemaakt heb en gebruik ik het nu om er niet helemaal in onder te gaan.logish dat wij zo een mensen aantrekken.moet gaan leren van mezelf te houden en me te accepteren en te vertrouwen.zou graag met meerdere mensen hier over willen praten.

  1. Jolanda Hoogkamer 13 juli 2019 - 07:54
   Reply

   Hoi Dennis, wat goed dat je beseft dat het nu tijd is voor jou om te werken aan zelfliefde en een positief zelfbeeld! In dit artikel op mijn website vind je tips om te herstellen na een narcistische relatie: https://www.withjoy.nl/hoe-herstel-je-na-een-narcistische-relatie-als-hsp/ Hartelijke groet, Jolanda

  2. Jo DP 10 april 2021 - 09:09
   Reply

   Beste Dennis , net jouw reactie gelezen: ik ben ook een man die getrouwd is met een man en ik zit nu in een bewistwordingsproces ..... ik herken zoveel van je .... zou graag eens contact met je willen hebben ..... groetjes Jo

 10. Hilde 1 september 2019 - 18:14
  Reply

  Ik verwacht dat het ook voor de aantrekkingskracht tussen een hsp-er en een persoon met een vorm van ASS geldt. Zou je daar misschien ook eens over kunnen schrijven?

 11. Angelique 5 mei 2020 - 08:42
  Reply

  Precies dat! Het heeft bij mij heeeel lang geduurd voordat ik los kwam van mijn relatie met een narcistische man. En of ik echt los ervan ben, vraag ik me wel eens af. Uit deze relatie heb ik 3 kinderen en ben nu 12 jaar uit elkaar met hem en het blijft heel vervelend met hem. Hopelijk als de kinderen volwassen zijn, laat hij mij met rust. Bovenstaande tekst is precies zoals onze relatie gegaan is, echt precies. Bijna eng..

  1. Jolanda Hoogkamer 6 mei 2020 - 09:26
   Reply

   Dankjewel voor het delen Angelique. Mooi om te lezen dat je voor jezelf hebt gekozen!

 12. Koos 17 juli 2020 - 20:17
  Reply

  Jammer. De eenzijdige benadering dat een narcist een man is. Er zijn ook situaties dat het andersom voorkomt. Dit devalueert het artikel zodat ik het niet serieus kan nemen.

  1. Angela 3 augustus 2020 - 10:05
   Reply

   Pffff, voor de zoveelste keer...onderaan het artikel staat dat je waar hij staat, je ook zij kan lezen....moeten we het in het vervolg HET gaan noemen soms?

   1. Jolanda Hoogkamer 3 augustus 2020 - 11:50
    Reply

    Haha, dankjewel Angela! Je tovert een glimlach op mijn gezicht. Ik reageer er niet eens meer op. Als mensen niet lezen en alleen maar negatief zijn, tja dan hebben ze alleen zichzelf hiermee........ Ik wens je een mooie dag!

 13. Daniël Brouwer 29 december 2020 - 22:09
  Reply

  Ik vind dat er wel degelijk een goed punt word gemaakt, al snap ik dat de schrijfster als coach van HSP's vrouwen de man in deze als voorbeeld heeft genomen. Echter als je verhalen of duidingen van narcisme leest, word er vrijwel altijd in de hij vorm gepraat wat volkomen onterecht is. Ah ja, het is een beetje hetzelfde als het stigma wat ligt op de HSP-man die over algemeen vaak weggezet of afgezwakt word als watje, vrouwelijk etc. In plaats als volledig mens wie sterk verbonden is met zijn innerlijke Zijn. p.s zeer herkenbaar verhaal! Harde lessen in zelf liefde

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Een blik op de toekomst
€ 15,00

Een blik op de toekomst

Hans Stolp

In 'Een blik op de toekomst' geeft Hans Stolp op zijn unieke manier inzicht in de rol van aartsengelen in de ontwikkelingsweg van de mensheid.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?