Home Gezondheid Voedselallergie & intolerantie: vermijd deze voeding bij een opgezette buik!

Voedselallergie & intolerantie: vermijd deze voeding bij een opgezette buik!

Door Janna Koopman
voedselallergie

Een opgezette buik kan komen door een voedselallergie of intolerantie. Bij een voedselallergie kun je het product helemaal niet eten en kun je bij een paar kruimels al een heftige reactie krijgen. Voor mensen met een pinda allergie is het levensgevaarlijk om pinda te eten, want dan kunnen ze een anafylactische shock krijgen. Een intolerantie voor voeding komt veel vaker voor en kunnen vaak in een beperkte mate wel genomen worden. Je leest hieronder de meest voorkomende voedselintoleranties die een opgezette buik veroorzaken.

Glutenintolerantie als voedingstrigger bij een opgezette buik

Eén van de meest bekende voedingstriggers is gluten. Dit is een eiwit die voorkomt in meelproducten, zoals brood, pasta, crackers, koek, paneermeel en velen ongezonde snacks. Een glutenintolerantie (Coeliakie) komt voor bij ongeveer 1% van de Nederlandse bevolking. Je kunt dan zelfs heftige klachten krijgen na het eten van een paar kruimels gluten. De enige behandeling is een strikt glutenvrij dieet. Zonder deze behandeling tast de ziekte namelijk het slijmvlies van je dunne darm aan, dus het is belangrijk om dit te testen.

Het kan ook zijn dat je een bloedtest hebt gedaan en dat er uitkomt dat je geen glutenintolerantie hebt. Toch kan het zijn dat je niet goed reageert op voeding met gluten en hier een opgezette buik van krijgt. Dan spreken we van een glutensensitiviteit. Je kunt hier achter komen door zes weken lang strikt glutenvrij te eten en daarna opnieuw gluten te eten. Dit kun je doen onder begeleiding van een diëtist.

Tot slot zijn er ook mensen die het gevoel hebben dat ze een opgezette buik krijgen na het eten van brood of pasta met gluten, maar die het af en toe wel kunnen verdragen. In dit geval is het niet nodig om gluten helemaal te elimineren. Per persoon kan verschillen hoeveel je dan kunt verdragen. Zelf kan ik een ongeveer één keer per dag een voedingsmiddel met gluten nemen zonder er klachten van te krijgen. Ik heb PDS (prikkelbare darm syndroom), een darmaandoening waarbij o.a. voeding en stress een trigger kunnen zijn.

Lactose is een bekende voedingstrigger bij een opgezette buik

Een andere bekende veroorzaken van een opgeblazen buik is lactose. Dit is een stof die in melkproducten zit, zoals yoghurt, melk, toetjes, ijs, witte sauzen en witbrood. Daarnaast zit het ook vaak als hulpstof toegevoegd aan gefabriceerde producten, zoals koek, snoep en taart. Mensen met een lactoseintolerantie kunnen lactose niet goed afbreken, doordat het lichaam te weinig van het enzym lactase aanmaken. Dit komt relatief vaak voor bij ouderen en getinte mensen. In de supermarkten kom je steeds vaker lactosevrije producten tegen, zoals lactosevrije melk, yoghurt, brood, roomkaas en toetjes. Er zijn ook tabletjes te koop met lactase die je kunt innemen, zodat lactose makkelijker kan worden afgebroken.

Sojayoghurt is ook een melkvervanger, maar wordt niet altijd door iedereen goed verdagen. Vaak is het niet nodig om nooit meer melkproducten te nemen en kun je dit prima een paar keer per week nemen. Daarnaast kun je ook gevoelig zijn van de melkeiwitten in voeding en dan is het belangrijk om geheel melkvrij te eten.

Gasvormende producten vaak de oorzaak van een opgezette buik

Een feit is dat gasvormende producten bij veel mensen kunnen zorgen voor een opgezette buik. Eet je bijvoorbeeld vaak bruine bonen of drink je frisdrank met koolzuur, dan is de kans groter dat je meer gassen in je buik hebt. Het kan wel verschillen per voedingsmiddel of je er gasvorming van krijgt. Zo ken ik mensen die prima linzen kunnen eten, maar van kikkererwten een enorm opgeblazen buik krijgen, met daarnaast gasvorming. Het betekent dus niet dat als één gasvormend product zorgt voor een opgezette buik, dat je de andere producten ook gelijk moet laten staan. Bekijk hier welke producten nog meer voor gasvorming zorgen.

Sterke kruiden als voedselintolerantie bij een opgeblazen buik

Een opgezette buik ligt sneller op de loer als je veel sterke kruiden gebruikt. Misschien herken je wel dat als je naar een land gaat als Marokko of Turkije dat je dan vaker last hebt van je buik. Dit komt mede door de sterke kruiden, zoals knoflook in grote hoeveelheden. Door minder sterke kruiden te gebruiken, kun je je opgezette buik verminderen. Mijn favoriete veilige kruiden zijn: basilicum, oregano, peterselie, gember en kurkuma. Je kunt deze kruiden gedroogd of in poedervorm gebruiken. Ik maak er zelfs mijn vegetarische bouillon mee door er wat Keltisch zeezout aan toe te voegen.

Glutamaten als voedingstrigger bij een opgezette buik

Daarnaast kun je ook gevoelig zijn voor de glutamaten (smaakversterkers) in voeding. Ze geven een hartige smaak aan voedingsmiddelen als vlees, vis, kaas, champignons en hartige snacks. Dit staat op een etiket van een voedingsmiddel vermeld met de term ‘smaakversterker’ vervolgd door de naam van de stof of het E-nummer. Let op: Sommige fabrikanten willen geen glutamaat of het E-nummer op het etiket zetten. Ze voegen dan ingrediënten toe met een hoog gehalte aan glutamaat, zoals gistextract of zeewier bijvoorbeeld, om toch de umamismaak te krijgen.

Opgeblazen buik door verkeerde combinaties in voeding

Het zijn niet alleen bepaalde voedingsmiddelen, zoals gluten, lactose, bonen en sterke kruiden die kunnen zorgen voor een opgezette buik. Het maakt ook uit welke combinaties je gebruikt. Het eten van alleen een boterham met kaas eet, is een groot verschil met of je eerst 1 boterham met kaas eet en daarna yoghurt met fruit en een snicker. Misschien kun je je wel voorstellen dat als alle drie deze producten in de maag komen er een heel andere chemische reactie plaatsvindt, dan dat je alleen die boterham met kaas eet. Eet of drink je veel dingen door elkaar, dan kunnen ze ook een reactie versterken.

Wil je met de juiste voeding je opgezette buik verminderen? Download dan helemaal gratis mijn favoriete gluten- en lactosevrije recepten!

Boekentip van de redactie: Eet beter voor je maag en darmen met huisarts Tamara de Weijer

eet beter voor je maag en darmen

In dit boek leert huisarts Tamara de Weijer je hoe je door middel van gezonde voeding eindelijk een rustige buik kunt krijgen. Het is geen dieet, maar een opstap naar een andere voedingswijze of misschien wel een andere leefwijze.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 21,99 met gratis verzending.

bestel nu

Lees ook deze artikelen van Janna Koopman:

Deze artikelen vind je vast ook leuk

4 reacties

ira J 16 januari 2020 - 12:33

Aloha,
misschien dat iemand r iets aan heeft. Lectinen (eiwitten in peulvruchten) gaven bij mij dezelfde klachten als gluten. Maar natuurlijk is ieder mens/lichaam uniek 🙂
Hartengroet ❤ ira

Reply
Janna Koopman 17 januari 2020 - 14:44

Hoi Ira, peulvruchten geven vaak darmklachten bij mensen die er gevoelig voor zijn. Het is niet altijd nodig om peulvruchten helemaal te vermijden. Zo kan iemand die niet tegen soja kan misschien wel tegen kikkererwten. Daarbij zit er ook wel verschil in peulvruchten uit blik, zelf gewelde peulvruchten, verse bonen en diepgevroren peulvruchten. Merk jij hier bij jezelf verschil in?

Reply
Lucia Muller 16 januari 2020 - 20:48

Ik werk met de total reset methode en test gericht welke voedingsmiddelen een reactie geven.
Door middel van kinesiologische armtest, waarbij de persoon een buisje vasthoudt met de frequentie van product
wordt er gewerkt. Met een rugbehandeling ( over de kleding heen) en massage van bepaalde acupunctuurpunten wordt de eliminatie van product in gang gezet. De persoon moet 25 uur het product vermijden. Bij de volgende afspraak wordt het product middels frequentiebuisjes weer getest en indien deze ‘sterk’ test mag de persoon de ‘reactie stof’ weer gaan gebruiken..eerst met mate. Hier heb ik goede resultaten mee bereikt.

Reply
Janna Koopman 17 januari 2020 - 14:50

Hoi Lucia, er zijn steeds meer mogelijkheden om achter een voedsel intoleranties te komen. Goed om te horen over jouw methode. Ik maak gebruik van zelfanalyse: door het bijhouden van wat je eet, hoe je eet, soort klachten, stress, e.d. wordt er gekeken naar onderliggende oorzaken. Als de onderliggende oorzaken worden aangepakt, zijn er vaak veel minder voedselintoleranties.

Reply

Laat een bericht achter