Gezondheid

Voedselallergie & intolerantie: vermijd deze voeding bij een opgezette buik!

Door Janna Koopman
Voedselallergie & intolerantie: vermijd deze voeding bij een opgezette buik!

Een opgezette buik kan komen door een voedselallergie of intolerantie. Bij een voedselallergie kun je het product helemaal niet eten en kun je bij een paar kruimels al een heftige reactie krijgen. Voor mensen met een pinda allergie is het levensgevaarlijk om pinda te eten, want dan kunnen ze een anafylactische shock krijgen. Een intolerantie voor voeding komt veel vaker voor en kunnen vaak in een beperkte mate wel genomen worden.

Glutenintolerantie als voedingstrigger bij een opgezette buik

Eén van de meest bekende voedingstriggers is gluten. Dit is een eiwit dat voorkomt in meelproducten, zoals brood, pasta, crackers, koek, paneermeel en vele ongezonde snacks. Een glutenintolerantie (Coeliakie) komt voor bij ongeveer 1% van de Nederlandse bevolking. Je kunt dan zelfs heftige klachten krijgen na het eten van een paar kruimels gluten. De enige behandeling is een strikt glutenvrij dieet. Zonder deze behandeling tast de ziekte namelijk het slijmvlies van je dunne darm aan, dus het is belangrijk om dit te testen.

Het kan ook zijn dat je een bloedtest hebt gedaan en dat er uitkomt dat je geen glutenintolerantie hebt. Toch kan het zijn dat je niet goed reageert op voeding met gluten en hier een opgezette buik van krijgt. Dan spreken we van een glutensensitiviteit. Je kunt hier achter komen door zes weken lang strikt glutenvrij te eten en daarna opnieuw gluten te eten. Dit kun je doen onder begeleiding van een diëtist.

Tot slot zijn er ook mensen die het gevoel hebben dat ze een opgezette buik krijgen na het eten van brood of pasta met gluten, maar die het af en toe wel kunnen verdragen. In dit geval is het niet nodig om gluten helemaal te elimineren. Per persoon kan verschillen hoeveel je dan kunt verdragen. Zelf kan ik ongeveer één keer per dag een voedingsmiddel met gluten nemen zonder er klachten van te krijgen. Ik heb PDS (prikkelbare darm syndroom), een darmaandoening waarbij o.a. voeding en stress een trigger kunnen zijn.

Lactose is een bekende voedingstrigger bij een opgezette buik

Een andere bekende veroorzaker van een opgeblazen buik is lactose. Dit is een stof die in melkproducten zit, zoals yoghurt, melk, toetjes, ijs, witte sauzen en witbrood. Daarnaast zit het ook vaak als hulpstof toegevoegd aan gefabriceerde producten, zoals koek, snoep en taart. Mensen met een lactose-intolerantie kunnen lactose niet goed afbreken, doordat het lichaam te weinig van het enzym lactase aanmaken. Dit komt relatief vaak voor bij ouderen en getinte mensen. In de supermarkten kom je steeds vaker lactosevrije producten tegen, zoals lactosevrije melk, yoghurt, brood, roomkaas en toetjes. Er zijn ook tabletjes te koop met lactase die je kunt innemen, zodat lactose makkelijker kan worden afgebroken.

Sojayoghurt is ook een melkvervanger, maar wordt niet altijd door iedereen goed verdagen. Vaak is het niet nodig om nooit meer melkproducten te nemen en kun je dit prima een paar keer per week nemen. Daarnaast kun je ook gevoelig zijn van de melkeiwitten in voeding en dan is het belangrijk om geheel melkvrij te eten.

Gasvormende producten vaak de oorzaak van een opgezette buik

Een feit is dat gasvormende producten bij veel mensen kunnen zorgen voor een opgezette buik. Eet je bijvoorbeeld vaak bruine bonen of drink je frisdrank met koolzuur, dan is de kans groter dat je meer gassen in je buik hebt. Het kan wel verschillen per voedingsmiddel of je er gasvorming van krijgt. Zo ken ik mensen die prima linzen kunnen eten, maar van kikkererwten een enorm opgeblazen buik krijgen, met daarnaast gasvorming. Het betekent dus niet dat als één gasvormend product zorgt voor een opgezette buik, dat je de andere producten ook gelijk moet laten staan.

Sterke kruiden als voedselintolerantie bij een opgeblazen buik

Een opgezette buik ligt sneller op de loer als je veel sterke kruiden gebruikt. Misschien herken je wel dat als je naar een land gaat als Marokko of Turkije dat je dan vaker last hebt van je buik. Dit komt mede door de sterke kruiden, zoals knoflook in grote hoeveelheden. Door minder sterke kruiden te gebruiken, kun je je opgezette buik verminderen. Mijn favoriete veilige kruiden zijn: basilicum, oregano, peterselie, gember en kurkuma. Je kunt deze kruiden gedroogd of in poedervorm gebruiken. Ik maak er zelfs mijn vegetarische bouillon mee door er wat Keltisch zeezout aan toe te voegen.

Glutamaten als voedingstrigger bij een opgezette buik

Daarnaast kun je ook gevoelig zijn voor de glutamaten (smaakversterkers) in voeding. Ze geven een hartige smaak aan voedingsmiddelen als vlees, vis, kaas, champignons en hartige snacks. Dit staat op een etiket van een voedingsmiddel vermeld met de term ‘smaakversterker’ vervolgd door de naam van de stof of het E-nummer. Let op: Sommige fabrikanten willen geen glutamaat of het E-nummer op het etiket zetten. Ze voegen dan ingrediënten toe met een hoog gehalte aan glutamaat, zoals gistextract of zeewier bijvoorbeeld, om toch de umamismaak te krijgen.

Opgeblazen buik door verkeerde combinaties in voeding

Het zijn niet alleen bepaalde voedingsmiddelen, zoals gluten, lactose, bonen en sterke kruiden die kunnen zorgen voor een opgezette buik. Het maakt ook uit welke combinaties je gebruikt. Het eten van alleen een boterham met kaas is een groot verschil met of je eerst één boterham met kaas eet en daarna yoghurt met fruit en een snicker. Misschien kun je je wel voorstellen dat als alle drie deze producten in de maag komen er een heel andere chemische reactie plaatsvindt, dan dat je alleen die boterham met kaas eet. Eet of drink je veel dingen door elkaar, dan kunnen ze ook een reactie versterken.

Wil je met de juiste voeding je opgezette buik verminderen? Download dan helemaal gratis mijn favoriete gluten- en lactosevrije recepten!

Het leefstijlboek van huisarts Tamara de Weijer

Het leefstijlboek van huisarts Tamara de Weijer

Huisarts Tamara de Weijer deelt al haar tips voor een gezondere leefstijl: over bewegen, slaap en voeding, maar ook over zingeving en verbinding. Voor meer balans en een gezonder lichaam.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Janna Koopman
Janna Koopman

Janna Koopman is een ervaren SEO copywriter en contentcoach, gespecialiseerd in HSP, voeding, darmgezondheid, voedselintoleranties, allergieën, hormoonklachten en ondernemen in de zorg. Met 11 jaar ervaring als diëtist en prikkelbare darmcoach inspireert ze graag lezers op de website van Inspirerend Leven over de relatie tussen HSP en darmklachten. Janna heeft diëtisten getraind en opgeleid tot PDS-coaches, en gebruikt haar expertise om de online zichtbaarheid van diëtisten, coaches en therapeuten te vergroten, en marketingtrainingen te geven aan diverse diëtistenteams.

Reacties
  1. ira J 16 januari 2020 - 12:33
    Reply

    Aloha, misschien dat iemand r iets aan heeft. Lectinen (eiwitten in peulvruchten) gaven bij mij dezelfde klachten als gluten. Maar natuurlijk is ieder mens/lichaam uniek :) Hartengroet ❤ ira

    1. Janna Koopman 17 januari 2020 - 14:44
      Reply

      Hoi Ira, peulvruchten geven vaak darmklachten bij mensen die er gevoelig voor zijn. Het is niet altijd nodig om peulvruchten helemaal te vermijden. Zo kan iemand die niet tegen soja kan misschien wel tegen kikkererwten. Daarbij zit er ook wel verschil in peulvruchten uit blik, zelf gewelde peulvruchten, verse bonen en diepgevroren peulvruchten. Merk jij hier bij jezelf verschil in?

  2. Lucia Muller 16 januari 2020 - 20:48
    Reply

    Ik werk met de total reset methode en test gericht welke voedingsmiddelen een reactie geven. Door middel van kinesiologische armtest, waarbij de persoon een buisje vasthoudt met de frequentie van product wordt er gewerkt. Met een rugbehandeling ( over de kleding heen) en massage van bepaalde acupunctuurpunten wordt de eliminatie van product in gang gezet. De persoon moet 25 uur het product vermijden. Bij de volgende afspraak wordt het product middels frequentiebuisjes weer getest en indien deze 'sterk' test mag de persoon de 'reactie stof' weer gaan gebruiken..eerst met mate. Hier heb ik goede resultaten mee bereikt.

    1. Janna Koopman 17 januari 2020 - 14:50
      Reply

      Hoi Lucia, er zijn steeds meer mogelijkheden om achter een voedsel intoleranties te komen. Goed om te horen over jouw methode. Ik maak gebruik van zelfanalyse: door het bijhouden van wat je eet, hoe je eet, soort klachten, stress, e.d. wordt er gekeken naar onderliggende oorzaken. Als de onderliggende oorzaken worden aangepakt, zijn er vaak veel minder voedselintoleranties.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Een blik op de toekomst
€ 15,00

Een blik op de toekomst

Hans Stolp

In 'Een blik op de toekomst' geeft Hans Stolp op zijn unieke manier inzicht in de rol van aartsengelen in de ontwikkelingsweg van de mensheid.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?