Narcisme

Zo gaat een relatiebreuk met een narcist

Door Mjon van Oers
Zo gaat een relatiebreuk met een narcist

De narcist leek een​ geheel andere persoon te zijn toen je hem/haar leerde kennen. Misschien voelde het toen heel echt. Narcisten zijn heel goed in het projecteren van wat ze denken dat jij wilt in een partner. In eerste instantie zullen ze je het gevoel geven alsof je je prins of prinses hebt gevonden, maar aan het sprookje komt vaak al snel een einde.

Er komt een moment in de relatie dat het masker dat de narcist droeg verdwijnt. Je beseft dan dat je niet te maken hebt met iemand die zomaar een tijdelijke woedeaanval of psychische aandoening heeft (die kan worden behandeld door therapie of medicatie), maar dat je te maken hebt met iemand met een zware persoonlijkheidsstoornis, (die ongeneeslijk is en waar geen effectieve therapie of medicatie voor is).

Helaas zul je van deze stoornis in het begin niets zien. Toch komt er een moment in de relatie met een narcist dat na een korte of langere tijd het misbruik onverdraagzaam is. Er zijn dan twee mogelijke scenario’s: óf je besluit zelf de relatie te stoppen óf je blijkt in feite al vervangen te zijn.

Zijn nieuwe prooi

In het tweede geval gaat het misbruik nog door. Om nog meer pijn bij je te veroorzaken zal de narcist met zijn nieuwe verovering pronken. Dit veroorzaakt logischerwijs een emotionele reactie in je en je voelt je dan nog meer afgewezen. Je hebt ook het idee dat de ondergang van de relatie jouw schuld is, omdat je niet goed genoeg voor hen bent.

Als de narcist je heeft ingeruild, doe jezelf dan een plezier. Realiseer je dat narcisten van niemand echt houden, ook niet van het nieuwe slachtoffer. Ze zijn niet in staat liefdevolle relaties aan te gaan. De nieuwe persoon is gewoon weer andere prooi om te misbruiken…..

Heeft hij/zij ooit van me gehouden?

Wat het scenario ook is, wanneer je nog in een vroeg stadium van rouw en het verlies van de relatie bent, zit je met veel vragen. Je vraagt je waarschijnlijk af of hij/zij ooit van je heeft gehouden. Dit is een veelvoorkomende reactie. Om het antwoord op deze lastige kwestie echt tot je door te laten dringen, zijn er een aantal dingen die je eerst moet weten.

Dit is hoe een normale relatiebreuk meestal gaat:

 • een of beide partners realiseren zich dat de relatie niet werkt
 • je wilt elkaar niet langer pijn doen
 • ieder gaat zijn eigen weg
 • je treurt om het verlies van de relatie
 • je kunt na een tijdje weer verder gaan

Dit is hoe een relatiebreuk met een giftige narcist gaat:

 • je beëindigt zelf de relatie of ze en ruilen je slinks achter je rug om in
 • er volgt een mega groot drama
 • ze proberen op de een of andere manier om ​​maximale pijn te veroorzaken
 • ze geven je over alles een schuldgevoel.
 • ze beginnen een lastercampagne
 • ze negeren of stalken je plotseling
 • ze vergiftigen je connecties (collega’s, familie, oude of nieuwe vrienden)
 • ze doen moeite om je financieel te vernietigen
 • ze ruïneren kansen op je nieuwe liefdesgeluk
 • ze verhinderen dat je vooruitgang kunt boeken in je herstel

Aan het einde van normale relaties, als je echt om iemand hebt gegeven, dan gaat een deel van die liefde nooit weg. Een deel van je zal altijd om die persoon blijven geven. Zelfs als je je realiseert dat de dingen niet werken en het nodig is om uit elkaar te gaan.

Mensen die van je houden zullen je niet bedriegen om je in een relatie te lokken, zullen je kwetsbaarheden niet delen met anderen of ze gebruiken om je te verleiden met hun verborgen agenda. Mensen die van je houden zullen ook niet een ​​lastercampagne lanceren tegen je, wanneer ze je je inruilen voor een ander of wanneer je besluit om je los te maken van de relatie.

Als je van iemand houdt, zelfs al is het nog maar een beetje, dan ga je niet proberen om diegenen te vernietigen met lastercampagnes, door meer misbruik en ga zo maar door. Giftige, misbruikende narcisten doen dit wel.

Niet in staat tot liefde

Narcisten zijn niet in staat om de liefde te voelen. De belangrijkste reden hiervoor is dat ze een gebrek aan empathie hebben. Hierdoor kunnen ze niet op een normale en medemenselijke manier met je omgaan. Wanneer ze menselijke relaties aangaan dan is het alleen maar omdat ze zien dat ze iets uit de andere persoon kunnen halen, dat ze de andere persoon kunnen gebruiken voor hun eigen doelen of om hun status te bevorderen.

Als je nog enigszins twijfelde dan is dit het bewijs dat narcisten niet van je houden. Dat hebben ze nooit gedaan. Ze leren je kwetsbaarheden te gebruiken, je te misbruik en te manipuleren om je vervolgens weg te gooien. Ze richten je ten gronde, alsof je nooit iets voor hen hebt betekend. Dit zijn duidelijke teken dat narcisten niet in staat zijn tot liefde.

Om de controle te behouden, en gewoon voor de aandacht die je hem/haar gaf, zal een narcist na een paar dagen, weken, maanden of zelfs jaren later, vaak weer contact met je opnemen. Want hij/zij wil je terug voor meer misbruik en drama … En keer op keer zal deze cyclus verder gaan, totdat jij standvastig besluit om absoluut geen contact meer te hebben.

Detox je liefdesleven

Detox je liefdesleven

Dit boek biedt strategieën voor iedereen die uit een relatie met een narcist of psychopaat komt of een andere, giftige relatie heeft overleefd. Het helpt je om jezelf terug te vinden, de pijn te elimineren, je onzekerheid te overwinnen en je onrust te temmen. Mjon van Oers geeft je de sleutels in handen om op vijf niveaus; mentaal, fysiek, emotioneel, spiritueel en energetisch te kunnen herstellen. Deze holistische aanpak zorgt voor meer bewustzijn, respectvollere relaties en brengt je zin in het leven weer terug.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

 

Deel dit artikel online
Mjon van Oers
Mjon van Oers

Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.

Reactie
 1. Henry Hoogenboom 10 oktober 2020 - 11:48
  Reply

  .....misschien heeft elke vorm van voorwaardelijke liefde - hoe gelukkig je ook bent - wel narcistische trekjes.....

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?