Narcisme

De verborgen spirituele narcist

Door Mjon van Oers
De verborgen spirituele narcist

Narcisme duikt vaak op wanneer je het ‘t minst verwacht. Het ‘spiritueel narcisme’ is een verontrustend, toenemend verschijnsel dat steeds vaker waarneembaar is. Eenvoudig gezegd is spiritueel narcisme; gebruik maken van spirituele praktijken, inzichten en ervaringen om jezelf belangrijk en bijzonder te voelen en dat beeld ook naar de buitenwereld te projecteren. Wanneer je de antwoorden op jouw vragen buiten jezelf gaat zoeken, dan kan iemand met een schijnbaar spirituele missie je juist ver weg van je bewustzijn afbrengen.

Spirituele narcist – Goeroestatus

Extreme spirituele narcisten gaan vaak heel subtiel te werk. In veel gevallen streven ze de status na van meester, leider of priester. Deze narcist is aandacht behoeftig en hongerig op zoek naar bewondering. Hij is vaak charmant en voorkomend, totdat zijn goeroestatus wordt bedreigd. Wanneer je ziet hoe iemand in de verleiding komt om, onder het mom van spiritualiteit, anderen te beïnvloeden en te imponeren, en hoe hij zichzelf wijzer en meer verlicht voordoet anderen, dan is dat alles behalve verbondenheid, maar dan is het puur narcisme. In plaats van het hart te openen met nederigheid en mededogen voor anderen, neem een spirituele narcist de positie in van superioriteit en arrogantie, precies wat zijn ego verlangt voor zijn veiligheid. Dit soort narcisten maken van de spirituele zoektocht een zelf-verheerlijkend proces dat uiteraard niet leidt tot werkelijke transformatie of bewustzijnsgroei.

Immoreel en onethisch

De spiritueel narcist doet zich tegenwoordig vaak voor als New Age Lichtwerker, die liefde en licht zal verkondigen. Hij zal er naar streven om naar buiten toe zeer moreel te lijken. Maar, als je wat verder kijkt, dan zul je ontdekken dat het gedrag juist immoreel en onethisch is. Hij gaat veel te ver in het proberen te beïnvloeden (te hersenspoelen) van anderen. Misschien kunnen we dan ook maar beter wat wantrouwiger zijn tegenover diegene die uit is op het vergaren van macht en roem en gezien willen worden als God-achtige. Of het nu Christenen, Moslims, heidenen of atheïsten zijn en of ze nu witte, oranje of pimpelpaarse gewaden dragen, het maakt niet uit. Het doet er ook niet toe hoe spiritueel kundig en gedreven ze lijken, narcisten zijn bange mensen die er grote moeite mee hebben om hun ongezonde ego te sussen. In dit opzicht kunnen we de al te overdreven ‘love en light narcisten’ beter net zo min serieus nemen, als de ‘donkere, kwaadaardige narcisten.’

“Ik ben Liefde en Licht”

Veel mensen denken dat spiritualiteit gelijk staat aan positief denken, maar bewustzijn is iets anders dan alleen maar positief zijn. Bewust zijn heeft te maken met authentiek zijn en wanneer je dat bent, dan zul je zowel het bestaan van positieve als negatieve zaken erkennen. Zowel in het leven als van jezelf. Het betekent gewoon dat je een evenwichtig persoon ben die met beide benen in de wereld staat en op weg is naar groei en meer bewustzijn. De spirituele narcist zal ervoor kiezen om engelachtig te lijken. “Ik ben Liefde en Licht” zijn termen die vaak gebruikt worden. Maar ergens heb je steeds een gevoel dat het niet klopt. Wanneer iemand vastbesloten is om zichzelf alleen in de goddelijke, lichte tinten te laten zien, dan mist diegene het punt. Je bent dan bezig met negeren van de ander kanten van jezelf.

Spiritueel masker

Een spirituele narcist zal zich voordoen als lichtwerker en proberen je alleen de kleur wit te laten zien. Het mag dan misschien allemaal wel mooi lijken, maar als wit het enige is wat je ziet, dan ben je kleurenblind, en onrealistisch voor de waarheid. Zowel de kleuren zwart, wit, grijs als alle andere kleuren van de regenboog horen bij het leven. Een bedriegende narcist kan dus prima verborgen liggen onder een spiritueel masker en het zal beter zijn voor iedereen, wanneer we dat beseften…

Voorbij het narcisme

Voorbij het narcisme

Herken jij deze situatie en wil je weten wat je kunt doen om jezelf te beschermen tegen narcistisch misbruik? Bestel dan Voorbij het narcisme van Mjon van Oers, auteur van deze blog.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Meer informatie over narcisme Narcisme in Relaties. Over Mjon van Oers: mjon.nl

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Mjon van Oers
Mjon van Oers

Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.

Reacties
 1. M. 27 mei 2016 - 05:51
  Reply

  Hear, hear

 2. Babs Egtberts 9 juni 2016 - 07:28
  Reply

  Ik wens mensen toch graag veel liefde en licht !

  1. peter 10 oktober 2017 - 23:49
   Reply

   licht kan er alleen maar zijn als je het donker ook erkent....

 3. Silvia 15 juni 2016 - 15:29
  Reply

  Ik zou de volgende reactie niet plaatsen als ik nog nooit iemand had gekend met dit verschijnsel! "Narcisme". "Als wij een narcis bewust geen aandacht en geen voeding geven!, is de narcis al gauw geen narcis meer. Wat gebeurt er als je dat met een Narcist doet?. Ook een narcist heeft een funktie! Mijn ervaring met een narcist, heeft me uiteindelijk geleerd dat ik van mijzelf moest gaan houden, en mij niet afhankelijk moest opstellen van goeroepraktijken, ik kon immers zelf nadenken. En ervaar dat wij allen af en toe wel eens narcissen zijn.

 4. Y 22 oktober 2016 - 11:10
  Reply

  Mooi artikel...en oals bij elke stelling....is de grens filterdun...maar idd. ik ken ook een aantal wereldverbeteraars wiens ego groter is dan de zon <3

 5. A 27 december 2016 - 13:26
  Reply

  Dit heb ik van dichtbij meegemaakt. Mijn ex-vriend beweerde de Zon te kunnen laten schijnen en een missie met mij te hebben. Het was een groot betoverend sprookje. Hij kon ook echt toveren! Tot zijn ware aard naar boven kwam. Hij is enorm hooggevoelig en deed alles voor me. Empathie en hulpvaardigheid ten top. Hij leek inderdaad op een engel, de puurheid zelf. Ik dacht op een gegeven moment dat hij een God was. Eindelijk heb ik de ware gevonden, dacht ik. Dit na een aantal hele zware en foute relaties vol manipulatie. Maar dit was (alweer) slechts een masker dat na een halfjaar afviel... Hij zette hoog in wat gaslighting betreft. Hij heeft me bijna gehersenspoeld met zijn zwarte magie. Daar trapte ik niet in; ik luisterde naar mijn intuitie, een tool waarover hij niet beschikt, en heb hem de deur uit gezet. Meneer z'n trots was geschonden en ik hoorde een tijdje niks. Tot hij weer narcistisch voedsel nodig had. Nu verwijt hij mij van alles op een enorm evil manier. Het is werkelijk misselijkmakend. Hij weet niet wat liefde is, echt niet. Helaas ben ik de enige in zijn leven die dit ziet. Niemand in zijn omgeving zal me dan ook geloven als ik hierover vertel. Mensen, luister alsjeblieft naar je onderbuikgevoel. Als er al een klein dingetje niet goed voelt, is dat meestal ook zo. Luister naar jezelf, je weet het diep van binnen. Laat je ziel niet besmetten met dit soort mensen, dat kost je al je energie.

 6. John 'jagadiël' Breukels 27 juli 2017 - 13:09
  Reply

  Met alle respect heb ik toch een 'dubbel gevoel' bij dit artikel. Laat ik mijn 'dubbele gevoel' trachten uit te drukken, zonder daarbij een oordeel te vormen. Vooral waar het gaat over 'de spirituele narcist'... De Goeroe-status? Sinds wanneer kan iemand zichzelf uitroepen als Goeroe? Zolang niemand 'hem of haar' gelooft zal de 'goeroe' slechts een eenling zijn... echter, wanneer de minder spiritueel bewuste mens buiten zichzelf blijft zoeken en de vermeende 'goeroe' op een voetstuk plaatst, dan pas krijgt een goeroe 'macht'... kortom: Spiritueel bewust gezien is de 'goeroe-status' dus een gevolg van wat andere zielen 'geloven'!!! Is spiritueel bewust-Zijn niet vooral op de eerste plaats "Vrij zijn van oordelen"? Het andere dubbele gevoel komt omhoog bij het einde van het artikel.: "Aan de hand van vele voorbeelden en herkenbare verhalen kun je voorbij je angst stappen en vanuit liefde naar jezelf kijken, zodat je met meer zelfvertrouwen de toekomst tegemoet gaat." Ik neem enkel waar wat ik letterlijk lees in het citaat, ik observeer en tracht nog altijd vrij te zijn van oordelen! ... ik voel dat het me niet gaat lukken om zonder oordeel te blijven.... Want wat beoogd de schrijfster met dit onderwerp? Een spirituele narcist (op zoek naar een goeroe-status) verkoopt bij voorkeur 'angst' (het staat er letterlijk: "kun je voorbij je angst stappen") en daarnaast kun je ze herkennen als ze je een 'betere toekomst' verkopen... ofwel, je uit het Nu-moment weten te praten (of schrijven) en ja, ook dat staat er weer letterlijk: "zodat je met meer zelfvertrouwen de toekomst tegemoet gaat." Laten we hopen dat veel spiritueel bewuste mensen eens zelf gaan observeren, voelen, ervaren en vooral onderzoeken! Iemand die je assisteert om alle antwoorden op je pad in jezelf naar boven te halen heet "Coach"... iemand die onbaatzuchtig en dienstbaar de ander meeneemt op zijn/haar 'bewezen pad' van geluk, gezondheid en succes. Wat je aandacht geeft groeit, prachtige mooie zielen! Een kleurrijke groet van een observerende Coach!

 7. Hans 21 november 2017 - 19:38
  Reply

  Spirituele narcisten, zoals deze hier genoemd worden zijn een -ook- een- slachtoffer-instrument- van het archontisch net dat in onze wereld hangt. Ze dienen als emotionele vangnetten/vergaarbakken die nadien lustig leeggemaakt worden. En ze hebben er geen of amper weet van ...

 8. J 24 februari 2018 - 11:07
  Reply

  Ik ben het niet helemaal eens met dit artikel. Want ik ben een echte lichtwerker, werk met licht en liefde en vanuit het hart. Het lijkt dicht op elkaar.Narcisme kenmerkt zich voornamelijk doordat ze angst zijn. Als je daar gevoelig voor bent en wilt zorgen zul je hiervoor vallen en in een relatie stappen. Let er wel op dat het ook een levensles is. Mensen die in een relatie zitten weerspiegelen dit vaak waardoor zij lijken op eennarcist maar de verschillen zijn zeker te vinden! Volg je hart!

 9. J. S 8 juni 2018 - 18:00
  Reply

  Wat ik heb ervaren bij de zoektocht naar mezelf is dat er lichtwerkers zijn die het echt goed bedoelen maar vergeten zijn om een (groot) deel van hun eigen rugzak te bekijken en te legen waarvan naderhand na een aantal jaren die bagage ook voelbaar/zichtbaar om de hoek komt kijken en ze er dan zelf ook niet meer om heen kunnen. Gewoon menselijk zou ik zeggen. En er zijn er die met licht en liefde voor een uurtje healing 90 euro vragen. Ze werken met de engelen, de persoon is zelf maar de doorgeefluik van alle positieve energie (benoemen ze zelf) en vragen dan 90 euro...terwijl de engelen het ware werk doen. Dan denk ik zuiver? met licht en liefde? en je medemens dan die met een minimum leeft die ook hulp nodig heeft? Ja die kunnen we dan gewoon egoisten noemen. En achter narcisme zit idd heel veel gebrek aan echt zelfvertrouwen, zelf liefde en inzicht laat staan dat ze anderen lief kunnen hebben of kunnen begrijpen. Eerst zullen ze de moed/inzicht moeten hebben om zelf te willen inzien dat ze zelf hulp nodig hebben. Maar hoe dan ook voor iedereen zijn er oorzaken en gevolgen hoe makkelijk en snel denken we niet over anderen, die is gestoord, maar wie weet wat hem/haar is overkomen waardoor die persoon zo is geworden. Hoop dat iedereen de juiste hulp krijgt! mits men die zoekt

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?