Narcisme

3 alarmbellen die wijzen op narcistisch misbruik

Door Mjon van Oers
3 alarmbellen die wijzen op narcistisch misbruik

Je wist vast al dat ongezond eten en drinken, vervuilde lucht en verontreinigd water je gezondheid kunnen schaden. Maar wist je ook al dat giftige, narcistische relaties net zo ongezond voor je kunnen zijn? Er is een breed scala aan klachten geïdentificeerd die kunnen worden veroorzaakt door narcistisch misbruik.

Giftige narcistische relaties kunnen op allerlei manieren een negatieve invloed hebben op zowel je mentale, geestelijke, spirituele en fysieke gezondheid. Maar hoe weet je nu of je te maken hebt met iemand met slechts wat egocentrische trekjes of dat je met narcistisch misbruik te maken hebt en in een relatie gevangen zit met wat we noemen een pathologische narcist.

Drie alarmbellen die wijzen op narcistisch misbruik

Er zijn een aantal alarmbellen die kunnen wijzen op narcistisch misbruik in je relatie:

1. Je partner is vaak egocentrisch en zijn behoeften gaan altijd voor die van jou.

Maar, zeg je tegen jezelf: ‘dat is omdat hij pijn heeft van een oud trauma.’ Je luistert eindeloos naar hem en doet wat hij zegt dat je moet doen, omdat hij je nodig heeft om sterk voor hem te zijn.

2. Je partner behandelt je respectloos.

Maar, zeg tegen jezelf: ‘Het is mijn eigen schuld. Hij ziet de fouten die ik maak en hij kan zichzelf niet helpen. Hij is zo perfectionistisch. Ik moet beter aan zijn standaards voldoen en hem nog meer helpen.’

3. Je partner eist al je tijd, aandacht en liefde compleet voor zichzelf op. Hij is jaloers en je wordt beperkt in het contact met anderen.

Maar, zeg je tegen jezelf: ‘Omdat het zo’n sterke band is en hij het eist, offer ik vriendschappen en mezelf op voor iemand die dag en nacht mijn aandacht nodig heeft, want volgens hem is dát pas echte liefde.’

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe je het slechte gedrag van je partner kunt proberen te rechtvaardigen.

Als je merkt dat je steeds meer ‘maren’ nodig hebt om het gedrag van je partner te verklaren, dan is het vrij zeker dat er een soort van misbruik in je leven is. Als je jezelf daarnaast gevangen, hopeloos en verward voelt in een relatie, dan is het vrijwel een garantie dat het een zeer giftige relatie is

Wat kun je doen als je jezelf in zo’n situatie bevindt?

Je hebt het om te beginnen nodig het woordje ‘MAAR’ uit je zinnen te schrappen. Zonder de ‘maren’ luiden je eerdere verklaringen gewoon als misbruik. Waar liefde is, kan geen angst zijn.

Begrijp dat liefde en angst nooit tegelijk bestaan en als je angstig bent, leef je niet in liefde. Met angst bedoel ik veel dingen, niet alleen fysieke veiligheid. Je kunt ook bang zijn om te worden beoordeeld, verraden, aangevallen, beschuldigd, gekleineerd, gebruikt, ingeruild of uitgebuit.

Keuzes

Het belangrijkste om te onthouden is dat je kunt ontsnappen. Je hebt de vrijheid om je eigen leven te bepalen en de mogelijkheid je gedrag te beheersen. Je hebt altijd keuzes.

Eerst en vooral moet je de keuze maken voor jezelf en beseffen dat je liefde verdient. Als je dat niet van iemand krijgt, maar diegene je in plaats daarvan misbruikt, dan is dat een reden om heel kwaad te worden. Die boosheid kan je kracht geven.

Emotionele kracht is een noodzaak voor elk slachtoffer van narcistisch misbruik om te kunnen ontsnappen. Je hebt het nodig om de waarheid te gaan spreken tegen jezelf en anderen over de relatie.

Vervolgens moet je goed plannen om uit de relatie te ontsnappen. Slachtoffers moeten stiekem ontsnappen. De narcist mag niets te weten komen over je plannen, want dan zullen pogingen om te ontsnappen effectief worden gesaboteerd.

Durf jezelf de volgende vragen te stellen:

 1. Hoe zou je leven eruit zien als je vrij bent van deze relatie?
 2. Wat zijn de praktische aspecten?
 3. Als je met een narcist onder hetzelfde dak woont, waar kun je wonen?
 4. Hoe kun je jezelf ondersteunen?
 5. Wie zouden er in je ‘ondersteuningsteam’ kunnen zitten?
 6. Hoe kun je – indien nodig – professionele steun krijgen (huisarts, advocaat, politie, therapeut, coach, boeken, etc.)?

Je kunt vandaag nog beginnen om deze vragen en verdere details in te vullen en op te lossen. Zodra je een ander pad voor jezelf kunt zien, dan kun je dat ook gaan bewandelen. Zo kun je stap voor stap de beslissing nemen om weg te lopen en een mooier leven op te bouwen, voorbij het narcisme.

Narcistisch misbruik in de liefde

Narcistisch misbruik in de liefde

Wil je meer weten over jezelf herontdekken na narcistisch misbruik en hoe je dat kunt doen?Narcistisch misbuik in de liefde is het nieuwste boek van Mjon van Oers. De 50 vragen en antwoorden in dit boek gaan onder andere in op kenmerken van narcisme, de gedragingen van een narcist, de bijdrage van jouw eigen gedrag en wat je kunt doen om je eigen leven weer terug te krijgen. Dit boek is geschikt voor iedereen die verwikkeld is (geweest) in een narcistische relatie, maar ook voor mensen die narcisme meemaken in hun omgeving en er meer over willen begrijpen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

 

Deel dit artikel online
Mjon van Oers
Mjon van Oers

Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.

Reacties
 1. Colinda 25 augustus 2020 - 08:22
  Reply

  Er wordt in dit artikel gesproken over een mannelijke 'hij', als misbruiker. Dat vind ik nogal eenzijdig en vertekenend, aangezien de vrouw, als verborgen narcist, in staat is tot veel meer psychisch en emotioneel geweld.

 2. David Meijer du Jardin 25 augustus 2020 - 10:35
  Reply

  Héél helder & verklarend uiteengezet Mjon, het is werkelijk een afschuwwekkende en bijkans vernietigende ervaring! Nog erger..... ben er op mijn 82ste achtergekomen dat mijn Joodse moeder mij vanuit mijn prille begin ook zo heeft behandeld, ik had dat altijd weggezet als een beschadiging uit W.O. ll maar door gesprekken met confectie-tantes e.a. familieleden wist ik “toen” eigenlijk al veel meer! .......... {MSBP} ......... Heeft toen uiteindelijk haast mijn dood tot gevolg gehad, etc. etc. “Pseudologica Fantastica” wat ze heeft geventileerd tot aan de dood op haar 105de. {Ik stop nú met deze uiteenzetting} je kunt mij evt. Contacten op. < en mag mijn verhaal gebruiken! Met Vriendelijke Groet, David Meijer du Jardin. & JÁ ........ ik heb veel meer te melden. !!BLIJF GEZOND!!

 3. Hester 25 augustus 2020 - 17:48
  Reply

  Zo herkenbaar, maar ook zo frustrerend. Krijg er een kronkel van in mijn buik. Vergeet adem te halen, voel onrust opkomen. Het hele stuk over weggaan klinkt erg rationeel. In de praktijk werkt het anders. In ieder geval voor mij.

 4. Belinda Rozenhart 26 augustus 2020 - 05:21
  Reply

  Wanneer komt er eindelijk een boek over kinderen van narcisten en de impact ervan op hun leven en het onbegrip van de omgeving?

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?