Narcisme

Transformeren van slachtoffer naar overlever van narcistisch misbruik

Door Mjon van Oers
Transformeren van slachtoffer naar overlever van narcistisch misbruik

Wanneer je een slachtoffer bent van een narcist, denk je in het begin misschien dat je hier nooit meer van kunt herstellen. Je denkt dat dit onmogelijk is en zit met gedachten als: ‘Ik zal hier nooit meer overheen komen of ‘Ik kom nooit meer van deze narcist af’. Niets is echter minder waar. Iedereen, en dus ook jij, kan transformeren van slachtoffer naar overlever van narcistisch misbruik.

Soepeler door je herstelproces met positiviteit

Om te herstellen van narcistisch misbruik, is het ten eerste belangrijk dat je onthoudt dat geen mens iets kan zeggen over jouw persoonlijke vermogens tot herstel. Bedenk ook dat jij niet degene bent die een probleem heeft. Iedere keer wanneer je denkt dat er meer te genezen valt dan het misbruik, ondermijn je je zelfrespect en zelfvertrouwen. Probeer op een positieve manier gerichte acties te ondernemen. Je zult merken dat je kracht toeneemt en dat je soepeler door je herstelproces heen zult gaan.

Staat van zijn: een methode om direct te beginnen met herstellen

Door jezelf in een staat van zijn te brengen die ervan uitgaat dat je al hersteld bent, kun je jezelf genezen en bevrijden van eventuele opvattingen over je gebreken of trauma’s uit het verleden. Probeer te visualiseren hoe goed het voelt om overlever te zijn en nu al vrij te zijn van je verleden. Door dit te doen en dit te vertellen aan je onderbewustzijn, wen je aan de gedachte dat er niets mis is met jou. Wanneer je toegang hebt tot deze staat van zijn, kun je jezelf direct helpen herstellen.

Je vasthouden aan de pijn van het verleden door een identiteitscrisis

Denk je nog steeds dat je het niet kan en blijf je je vasthouden aan de pijn van het verleden? Dan heb je waarschijnlijk problemen met loslaten. Dit probleem komt voor bij heel veel mensen die te maken hebben gehad met narcistisch misbruik. Vaak zijn zij namelijk zo sterk geïdentificeerd met hun wonden uit het verleden dat ze ontzettend veel moeite hebben om verder te gaan. Dit komt voort uit een angst voor een soort leegte en een identiteitscrisis. Wanneer je jezelf hebt gedefinieerd als een slachtoffer van narcistisch misbruik, kan deze staat van zijn namelijk een ego-identiteit worden. Bedenk je echter dat dit niet een staat van zijn is waarin je altijd wilt verblijven. Hij kan namelijk je herstel en je leven volledig blokkeren.

De eerste stap

Heb vertrouwen dat je kunt herstellen van narcistisch misbruik. Dit is de eerste stap op weg naar herstel. Dit vertrouwen zorgt er namelijk voor dat je in de volledige veronderstelling leeft dat je al de persoon bent die je wilt zijn. Als je je energie, gedachten, overtuigingen en acties in overeenstemming brengt met en afstemt op je herstel, gebeurt de transformatie van slachtoffer naar overlever vanzelf. Alleen op deze manier zul je echt voelen dat de transformatie er op dit moment al is.

Narcistisch misbruik in de liefde

Narcistisch misbruik in de liefde

Dit is een fragment uit het nieuwste boek van Mjon van Oers, Narcistisch misbruik in de liefde. De 50 vragen en antwoorden in dit boek gaan onder andere in op kenmerken van narcisme, de gedragingen van een narcist, de bijdrage van jouw eigen gedrag en wat je kunt doen om je eigen leven weer terug te krijgen. Dit boek is geschikt voor iedereen die verwikkeld is (geweest) in een narcistische relatie, maar ook voor mensen die narcisme meemaken in hun omgeving en er meer over willen begrijpen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Mjon van Oers
Mjon van Oers

Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.

Reacties
 1. bea 1 april 2019 - 18:38
  Reply

  dank je wel mjon voor je inzet bij het herstellen van narcistisch misbruik of zoals ik het zie genezen van codependency. De narcisten zijn mijn krachttrainers die mijn innerlijke wonden aanraken zodat ik deze pijnpunten kan helen. Ik merk nu ik al aardig in herstel zit dat er al veel van die pijnpunten genezen zijn zodat de narcistische technieken geen vat meer op me hebben omdat ik ze doorzie en de pijnpunten genezen zijn. Ik kan de narcisten niet ontlopen maar ik kan er wel anders mee omgaan zodat het mij niet meer schaad. Jij hebt een groot aandeel in mijn herstel en daar ben ik je dankbaar voor.

 2. Marjolein 2 april 2019 - 00:03
  Reply

  Hallo Mjon heb je laatste boek gekocht en had het in drie dagen uit Wil je bedanken voor je antwoord op mijn eerdere mail ben al haast drie jaar van een man met narcistische trekken gescheiden en nog speelt het een rol in mijn leven .. heb hem nooit meer gezien of gesproken en dat heeft ontzettend veel boosheid bij mij te weeg gebracht .. ik heb 10 jaar lang mijn vinger er niet op kunnen leggen wat er speelde in onze relatie. Ik heb zelf de relatie beëindigd en kwam er eigenlijk heel snel achter dat hij een Narcist was door jouw artikels die ik las. Ik heb zoveel boosheid had hem zo graag geconfronteerd met wat ik nu weet zelfs tot agressieve gedachten .. wilde hem wat aan doen ..gelukkig heb ik dat niet gedaan en zijn het bij gedachten gebleven en nu haast drie jaar verder heb ik eindelijk het boek gelezen was er waarschijnlijk niet eerder aan toe want het is heel heftig om te lezen dat je er blind voor geweest ben en dat je er eigenlijk zelf aan mee hebt gewerkt . Het heeft echt wel iets met me gedaan.... gevoelsmatig. Ik heb de laatste twee jaar mijn leven totaal omgegooid een super leuke baan mijn droom om in het buitenland te mogen werken is uitgekomen.. .ben net terug uit Aruba waar ik vier maanden als verpleegkundige heb gewerkt en heb inmiddels mijn motorrijbewijs gehaald ☺️ Doe alleen nog maar wat goed voelt en wat me blij maakt en toch ben ik nog niet van mijn vervelende gedachten af ... vond je boek goed en zal het zeker nog een keer lezen en ik geef mezelf de tijd Met lieve groeten Marjolein

  1. Vivian 2 augustus 2020 - 10:15
   Reply

   Hallo Marjolein, Ik heb dezelfde ervaringen meegemaakt in een Narcistische relatie. Ik ben nog werkende aan mijn herstel om 100% zelfliefde te voelen. Wat niet makkelijk is. Ik vind het leuk te lezen dat je je motorrijbewijs hebt gehaald en dat je ook bezig bent met je herstel. Ik zou het leuk vinden om met je in contact te komen om tenminste samen een leuke motorrit te gaan maken. Mocht je dit ook leuk vinden, contact me dan en we spreken af. Sterkte met je herstel in ieder geval en blijf zo doorgaan met leuke dingen doen voor jezelf☺️ Gr Vivian

  2. JoZ 19 maart 2021 - 00:32
   Reply

   68 jaar en er nu achter komen dat mijn moeder een kwaadaardig narcist was. Het is even heel erg schrikken maar een hoop dingen vallen nu op zijn plek. 't Komt wel goed met mij.

   1. Belle 18 april 2021 - 09:40
    Reply

    Dankjewel om te delen. Idem hier, krijg terug adem nu ik dit allemaal lees.... geeft hoop!

 3. Ilse Ravestein 18 september 2020 - 11:28
  Reply

  Lieve mensen, Na een jarenlange zoektocht naar wat er allemaal mis was met mij stuitte ik eindelijk op het begrip narcisme. Mede door de verhelderende boeken van Mjon ben ik nu uit een diep dal aan het klimmen. Ik ben bezig met een opleiding tot energetisch therapeut en wil hierbij ook zeker dit thema meer onder de aandacht zien te brengen omdat er nog veel te veel slachtoffers vallen. In de hulpverlening is er te weinig over bekend heb ik zelf ervaren. Als meer onder de aandacht wordt gebracht hoe je het herkent maar vooral ook wat voor desastreuze gevolgen het heeft, zou er veel leed bespaard blijven. Daarnaast pleit ik voor meer erkenning en meer openheid rond de gevolgen van (seksueel en emotioneel) misbruik in relaties met narcisten. Omdat ik zelf vastloop in het hulpverlenings circuit ben ik zelf verder gaan spitten. Mijn docent gaf me de tip om te kijken op de sites van Kopp coaching en Kopp kind omdat het vaak van generatie op generatie wordt doorgeven! Ik hoop dat het jullie ook verder helpt. Lieve groet, Ilse

 4. Karin van Duuren 23 februari 2024 - 07:34
  Reply

  Hallo Beste Lieve Mensen, wat een herkenning Hier op deze site over Narsitische relaties. Ben overlever van een Moeder die Narsistische Trekken had/heeft. Sinds kort heb ik er wat van gezegd en ze ontkende ,wat ze wel vaker deed en vervolgens ging ze later gewoon weer door . van Kleinerende opmerkingen tot schuldgevoelens aan praten en negatieve toon praten. en vervolgens de situaties verdraaien dat is wat mijn Moeder deed . en toch had ze ook fijne momenten dat ze wel vriendelijk overkwam. daarentegen bleef ze wel doorgaan met Narsitische Trekken, waarschijnlijk omdat ze niet geleerd heeft van zichzelf volledig te houden vanwege haar eigen op voeding. Gelukkig heb ik het patroon doorzien al ver voor ik er eindelijk over las. heb het dan ook op mijn eigen manier en vriendelijke wijze en soms met boosheid , ja ,ben ook een mens ; -) af kunnen sluiten . het zal nog een proces blijven van vallen en opstaan ,zo is het hele leven. Ben steeds bewuster aan het worden Gelukkig . Ik hou van Mezelf en van mijn Moeder en overleden Vader en alle zielsliefdes😊 Ps : er waren ook andere Narsischtische mensen /mannen in mijn leven en die heb ik( de laatste )een kennis /vriend eens goed de waarheid verteld en dus eindelijk voor mezelf opgekomen gelukkig! Ps: Zelf ben ik/we zijn ,mijn Zielenliefdes ook Hooggevoelig en met veel empatische vermogens. begreep dat dat ook een valkuil kan zijn. We hebben eindelijk Narsictische patronen kunnen doorbreken en achter ons kunnen laten . Het is nog heel erg vers allemaal. we blijven positief en hoop houden ! Vrede Liefde en Geluk! Geloof Hoop en ❤ en vertrouwen en vergeving : thats the Key for every Body ! Met Onvoorwaardelijke Liefde van Karin van Duuren

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?