Home Narcisme Val jij steeds op foute / narcistische mannen?

Val jij steeds op foute / narcistische mannen?

Door Mjon van Oers
Liefde

Ben jij iemand die steeds weer opnieuw valt voor ‘foute / narcistische’ mannen? Wanneer je je steeds aangetrokken voelt tot typische narcisten, dan kan dat gevaarlijk zijn voor je welzijn. Wanneer je de ene na de andere ‘foute narcistische vriend’ hebt, dan kan het misbruik in de volgende relatie nog wel eens veel erger worden dan in de vorige. Maar wat doe je als je jezelf steeds aangetrokken voelt tot narcisten?

Ik ben een groot voorstander van preventie. De beste manier om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van misbruik is deelname aan een relatie met een narcist voorkomen.

Hier zijn een paar ideeën over hoe je een relatie met een narcist kunt voorkomen:

Wacht even

Als je net een relatie met een misbruiker hebt verlaten, wacht dan even. Hoogstwaarschijnlijk zul je onbewust aangetrokken worden tot een romantische partner die je herinnert aan de narcist die je zojuist hebt verlaten (of die jou verliet). In een verzwakte toestand, zoals met een trauma of een depressie, zul je zeer kwetsbaar zijn en zal je oordeel niet geweldig zijn.

Wees niet naïef

Laten we eerlijk zijn. Narcistische mannen laten je in eerste instantie heel speciaal voelen. Vooral als ze je proberen te vangen als hun prooi. Je voelt je levend, verliefd en hij voldoet aan je wildste romantische en seksuele fantasieën. Maar helaas, de prins op het witte paard bestaat niet. Als iemand jou al heel snel tot zijn prinses kroont, wees dan voorzichtig. ‘Gevaarlijke, giftige mensen’ zijn niet moeilijker te onderscheiden dan giftige paddenstoelen. Je moet alleen wel weten wat de kenmerken zijn.

Lees daar meer over in het artikel ‘Dit zijn de 9 tekenen van een relatie met een narcist.’

Eerst vrienden

Als je valt voor een niet-narcist, dan is dat een goed teken. Het kan heel moeilijk zijn om de aantrekkingskracht van een nieuwe romance te weerstaan, maar dit is niet het moment om verder te gaan. Wacht dus nog even tot een nieuwe liefde wat langer duurt en je zeker weet dat je te maken hebt met een psychisch gezond persoon, voordat je verder gaat. Als je iemand ontmoet die echt om je geeft, zal diegene het niet erg vinden om te wachten en eerst vrienden met je te zijn.

Weet dat verliefdheid overgaat

Verliefdheid is een krachtig iets, ingebouwd in de genen van normale mensen. Wat je voelt als verliefdheid, zijn eigenlijk veranderingen in de hersenen die hormonen produceren. Die fungeren dan als maker van een euforische drug. Het is een natuurlijk en bijna onbewust proces, dat ervoor zorgt dat we ons als mensheid blijven voortplanten. Dat is waar het simpelweg op neerkomt. Maar vergeet niet, hoewel verliefdheid voelt als een opwindend en haast bedwelmend gevoel, dat gevoel zal niet aanhouden. De heftige verliefdheid gaat ooit een keer over.

Word zelf sterk

Verliefdheid kort na een gewelddadige relatie kan ook een vorm van overdracht zijn op een fantoom ‘therapeut’. Wanneer je het meest kwetsbaar bent, ga je op zoek naar iemand om je te redden. Maar je nieuwe vriend is waarschijnlijk geen therapeut en heeft er vast ook geen zin in om dat te spelen. Een liefdesrelatie kan je niet redden van jezelf, van je herinneringen of van je trauma. Van nature kan het dat niet. Jij bent de enige die jezelf uiteindelijk kan helen. Word zelf sterker en herstel je eigenwaarde. Hierdoor ben je minder manipuleerbaar en kun je in de toekomst gezondere keuzes maken.

Dit artikel gaat over, foute – narcistische mannen. Overal waar hij / hem of man / vriend staat zou echter ook zij / haar of vrouw / vriendin kunnen staan, omdat er ook narcistische vrouwen bestaan.

Wil je meer lezen over narcisme?

Bestel jouw exemplaar op Boekenwereld

Bestel dan Voorbij het narcisme in je relaties, familie en werk van Mjon van Oers. ‘Voorbij het narcisme laat op een heldere manier zien hoe narcisme invloed kan hebben op alle facetten van het leven én wat je kunt doen om jezelf te beschermen. Een compleet boek vol voorbeelden, bewijzen, ervaringsverhalen, tips en technieken. Je kunt hier alvast het eerste hoofdstuk lezen van Voorbij het narcisme.  Meer informatie over Mjon van Oers: Narcisme in Relaties

Ook interessant: kijk verder in het Inspirerend Leven Dossier over Narcisme en lees al onze artikelen. Klik hier. 


Beeld: Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

1 comment

Avatar
Nick 22 februari 2018 - 19:34

Heel kleine bemerking of toevoeging : narcisten bestaan ook, en minstens evenveel en evensterk, in de vrouwelijke vorm… Vergis je niet… denk dat ze bij beide sexes evenveel voorkomen… (en ik kan er heel duidelijk over meespreken…)

Reply

Leave a Comment